Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος κατέγραψε και αποκαλύπτει γνωστές και «απόκρυφες» παραλίες σε όλη την έκταση της επαρχίας Λεμεσού
Οκτώ μαγευτικά, κατά γενική παραδοχή, χιλιόμετρα καταλαμβάνει το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού το οποίο, ιδιαίτερα μετά τα έργα ανάπλασης και τις υποδομές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ίσως την πιο δημοφιλή περιοχή της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Καθημερινά ο κόσμος κάνει τον περίπατό του στον πεζόδρομο που εκτείνεται σε όλο το μήκος της παραλίας και μόλις οι μέρες αρχίζουν να ζεσταίνουν, τώρα την άνοιξη και ιδιαίτερα το καλοκαίρι που συνήθως τραβά μέχρι και τον Σεπτέμβριο, στο παραλιακό μέτωπο γίνεται το αδιαχώρητο με τις χιλιάδες των ντόπιων και ξένων που απολαμβάνουν εκεί το μπάνιο τους.
Πόσοι όμως από τους ξένους επισκέπτες ή ακόμα και τους Κυπρίους γνωρίζουν ότι η επαρχία Λεμεσού που βρέχεται από θάλασσα διαθέτει 33 συνολικά παραλίες που προσφέρονται τόσο για λουόμενους όσο και για άλλες δραστηριότητες;
Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Ανδρέας Παπαδόπουλος, με το σκεπτικό ότι στο εξωτερικό η θάλασσα της Κύπρου αποτελεί το νούμερο ένα ενδιαφέρον για τους ξένους, ενώ για εμάς είναι υποβαθμισμένη η σημασία της προβολής των παραλιών μας, προχώρησε στην καταγραφή-φωτογράφιση 33 γνωστών, αλλά κυρίως άγνωστων παραλιών σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της Λεμεσού (από την Ακτή του Κυβερνήτη μέχρι και το Πισσούρι) και προχώρησε στη δημιουργία του «Discovering Cyprus», ενός ενημερωτικού και πολύ εύχρηστου οδηγού στην ελληνική, αγγλική και ρωσική γλώσσα.
Στον οδηγό, πέρα από τις καταπληκτικές φωτογραφίες, δίνονται σημαντικές και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τη μορφολογία του εδάφους, τις υπηρεσίες που προσφέρονται, τις εγκαταστάσεις στην κοντινή περιοχή, τον τύπο επισκεπτών, τις δραστηριότητες που μπορεί κανείς να απολαύσει, την ατμόσφαιρα που επικρατεί και τα σημεία ενδιαφέροντος για καθεμία από αυτές τις 33 παραλίες.
«Οι παραλίες της Λεμεσού υπήρξαν παρεξηγημένες τόσο από ξένους όσο και από Κυπρίους και ο οδηγός αυτός έρχεται να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού, Μαρία Στυλιανού, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι «η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την καθαρότητα των θαλάσσιων νερών, ενώ μεγάλος αριθμός παραλιών έχουν πάρει τη Γαλάζια Σημαία». Για τους επαγγελματίες του τουρισμού, όπως τονίζει η κα Στυλιανού, αυτός ο οδηγός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την καλύτερη ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Λεμεσού.
Από τη ρομαντική Ανατολή στην Αγρια Δύση…
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος ξεκινά την περιήγηση από τη «ρομαντική ανατολική Λεμεσό», με τους ασβεστόλιθους και τις σπηλιές κατά μήκος των παραλιών. Στην Ακτή του Κυβερνήτη υπάρχουν αρκετές οργανωμένες παραλίες με δύο Γαλάζιες Σημαίες, οι οποίες ακολουθούνται από μεγάλη έκταση ασβεστολιθικών πετρωμάτων και καταλήγουν στη βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.
Στην Ακτή του Κυβερνήτη η θάλασσα είναι ως επί το πλείστον ήρεμη και χωρίς κύματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το χαρακτηριστικό αυτό καθιστά την παραλία έναν από τους αγαπημένους προορισμούς οικογενειών με παιδιά. Οι απομονωμένοι αμμώδεις κολπίσκοι που βρίσκονται ανάμεσα στα ασβεστωμένα βράχια μετατρέπονται σε μικρές ιδιωτικές παραλίες, ενώ η απουσία οργανωμένων θαλάσσιων σπορ καθιστούν την περιοχή ιδανική για χαλάρωση.
Προχωρώντας προς τα δυτικά, η «κοσμοπολίτικη Λεμεσός» με τα ξενοδοχεία και τις οργανωμένες παραλίες της χαρακτηρίζεται από έντονους ρυθμούς, δίνοντας στον επισκέπτη μια έντονη αίσθηση ξεγνοιασιάς. Αμμώδεις ακτές πέραν των 20 χιλιομέτρων εύκολα προσβάσιμες για κολύμπι από τα ανατολικά προάστια της πόλης μέχρι την παραλία Lady’s Mile.
Η «Αγρια Δύση» είναι εκεί όπου ο χρόνος σταματά. Οι περισσότερες από τις παραλίες βρίσκονται στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων και ως εκ τούτου έχουν αναπτυχθεί ελάχιστα. Αμμόλοφοι, βοτσαλωτές και αμμώδεις παραλίες και ένα πλούσιο οικοσύστημα προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία.
Η ακτογραμμή σε αυτό το τμήμα της επαρχίας συστήνεται περισσότερο για kite και windserfing, εξερεύνηση και χαλάρωση παρά για κολύμπι. Η θάλασσα είναι σχετικά ταραγμένη τις περισσότερες φορές και δεν υπάρχουν καθορισμένες περιοχές για κολύμπι, εκτός από τις παραλίες στο Κούριο, την Αυδήμου και το Πισσούρι.
Σε μια ακτογραμμή 100 χλμ
1. Παραλία Governor’s (A΄)
2. Παραλία Governor’s (B΄)
3. Ακτογραμμή από την παραλία Governor’s προς την παραλία του Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου
4. Παραλία Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου
5. Παραλία Αοράτη (Ξενοδοχείο Le Meridein)
6. Παραλία Παναγίες (Ξενοδοχείο St. Raphael)
7. Παραλία Παρεκκλησιάς (Malindi)
8. Παραλία στο Ξενοδοχείο Grand Resort
9. Παραλία Plus Sea
10. Παραλία Santa Barbara (Ξενοδοχείο Αtlantica Bay & Bluberry café)
11. Ακτογραμμή Αμαθούντας και παραλία Λούρες (Ξενοδοχείο Αmathus)
12. Παραλία Βούππα (Ξενοδοχεία Μediterranean & Four Seasons)
13. Παραλία Αφροδίτης (Puesta & Dream café)
14. Παραλία Αρμονία
15. Παραλία Ονήσιλος (Ξενοδοχείο Poseidonia & Ναυτικός Ομιλος Λεμεσού)
16. Παραλία Καστέλλα (Guaba Beach Bar & Ναυτικός Ομιλος Κερύνειας)
17. Παραλίες Venus και Lighthouse
18. Παραλίες στα ξενοδοχεία Londa και Apollonia
19. Ακτογραμμή Ποταμού Γερμασόγειας, παραλία Αμαθου (Ξενοδοχείο Atlantica Miramare)
20. Παραλία Δασούδι
21. Παραλία Μiami (Ναυτικός Ομιλος Αμμοχώστου και Λεμεσού & Crown Plaza)
22. Ακτή Ολυμπίων Β΄ (Debenhams)
23. Ακτή Ολυμπίων Α΄ (Δημόσιος Κήπος)
24. Ακτογραμμή (για περίπατο) στο Μόλο και στη Μαρίνα Λεμεσού
25. Παραλία Lady’s Mile
26. Ορμίσκος και ακτογραμμή Ακρωτηρίου
27. Παραλία Κουρίου
28. Κόλπος Ζαπάλο (Απόλλων)
29. Παραλία Παραμαλιού
30. Κόλπος Αυδήμου
31. Κόλπος Πισσουρίου
32. Ακτογραμμή Πισσουρίου (δυτικά)
33. Ακτογραμμή Πισσουρίου προς Πάφο
Η απόκρυφη και πιο μαγική παραλία
Αν και για καθεμία από τις 33 παραλίες έχει κάτι μοναδικό να επισημάνει, ωστόσο ο Ανδρέας Παπαδόπουλος ξεχωρίζει ιδιαίτερα μια λιγότερο γνωστή ίσως και εντελώς άγνωστη στον πολύ κόσμο, παραλία που βρίσκεται στην περιοχή που ελέγχεται από τις Βρετανικές Βάσεις.
«Βρίσκεται στο σημείο κάτω από το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη και κύριο χαρακτηριστικό της είναι η χοντρή καφέ άμμος», όπως μας λέει επισημαίνοντας και ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιοχής που είναι οι «μεγάλοι απότομοι βράχοι που είναι γεμάτοι με φωλιές γερακιών».
Η παραλία ονομάζεται Απόλλων, αλλά και κόλπος Ζάπαλο και δεν είναι ορατή από τον κύριο δρόμο. Για να κατεβεί κάποιος σε αυτή την παραλία θα πρέπει να διαθέτει αυτοκίνητο με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Βέβαια η πεζοπορία είναι προτιμότερη και δεν διαρκεί περισσότερο από ένα τέταρτο.
Πηγή: Dialogos