Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εναντίον 40χρονου από τη Λεμεσό, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 16 – 20 Μαρτίου 2018 στη Λάρνακα.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, ιδιοκτήτης χρυσοχοείου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Φανερωμένης στη Λάρνακα κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι στις 16 Μαρτίου τον επισκέφθηκαν στο χρυσοχοείο του δύο Ελληνοκύπριοι, που του ανέφεραν ότι κατείχαν δύο διαμάντια, τα οποία ανήκαν σε άλλο άτομο και ήθελαν να πουλήσουν.
Ο παραπονούμενος προέβη σε έλεγχο των διαμαντιών και με βάση το βάρος και τη θερμοκρασία τους πείστηκε ότι επρόκειτο για πολύτιμους λίθους, των οποίων η χοντρική αγορά κοστολογείτο στις 11 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο ο πωλητής ζήτησε για τα διαμάντια το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης του χρυσοχοείου ανέφερε στον πωλητή ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για τα διαμάντια, αλλά του ζήτησε να περάσει από το κατάστημα του στις 20 Μαρτίου όταν θα βρισκόταν στην Κύπρο ο συνεργάτης του από την Ελλάδα.
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο πωλητής επισκέφθηκε το χρυσοχοείο του παραπονούμενου και μαζί με το συνεργάτη του έλεγξαν τα διαμάντια για τα οποία προσέφεραν το ποσό των 9 χιλιάδων ευρώ.
Ο πωλητής ανέφερε στους δύο συνεργάτες ότι είχε να πουλήσει ακόμα ένα διαμάντι, το οποίο ύστερα από έλεγχο, συμφώνησαν να το αγοράσουν στην τιμή των 17 χιλιάδων ευρώ αντί των 20 χιλιάδων που ζητούσε ο ιδιοκτήτης του.
Συνολικά ο πωλητής παρέλαβε από τον παραπονούμενο το ποσό των 22 χιλιάδων ευρώ και από τον συνεργάτη του από την Ελλάδα ποσό 4 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, μετά από λίγο ο πωλητής επικοινώνησε με τον παραπονούμενο, του ανέφερε ότι είχε ακόμα ένα πολύτιμο λίθο να πουλήσει, που θα έφερναν από την Πάφο και συμφώνησαν στην τιμή των 17 χιλιάδων ευρώ που πληρώθηκαν σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.
Επιπλέον ο παραπονούμενος έδωσε στον πωλητή μια χρυσή καδένα λαιμού με περιδέραιο ένα Κωνσταντινάτο και 500 ευρώ ενώ ο δεύτερος του έδωσε ως προμήθεια για την αγορά των διαμαντιών ένα μαργαριταρένιο κολιέ. Ο δεύτερος Ελληνοκύπριος που μεσολάβησε για την αγορά των πολύτιμων λίθων, έλαβε από τον παραπονούμενο ως προμήθεια το ποσό των 500 ευρώ.
Στις 21 Μαρτίου ο παραπονούμενος μετέφερε τους τέσσερις λίθους σε άτομο που είναι κάτοχος πιστοποιητικού GIA ( Gemological Institute of America, Ινστιτούτο το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και αφορά τον έλεγχο και πιστοποίηση πολύτιμων λίθων). Το συγκεκριμένο πρόσωπο έλεγξε τους λίθους και ανέφερε στον παραπονούμενο ότι επρόκειτο για διαμάντια 5ης γενεάς τα οποία έχουν την ίδια θερμοκρασία και χαρακτηριστικά με το πραγματικό διαμάντι και η αξία τους ανερχόταν στις 2,5 χιλιάδες ευρώ.
Του ανέφερε επίσης ότι ο συγκεκριμένος πωλητής μετέβη στο χρυσοχοείο του πριν από δύο χρόνια για πιστοποίηση διαμαντιών, τα οποία ύστερα από έλεγχο διαπίστωσε πως ήταν της ίδιας σύνθεσης με αυτά που κατείχε ο παραπονούμενος, δηλαδή 5ης γενεάς και δεν ήταν αληθινά.
Ο παραπονούμενος συναντήθηκε με τον πωλητή, ο οποίος παραδέχθηκε πως οι λίθοι δεν ήταν αληθινά διαμάντια, ότι τα αγόρασε από κάποιο Ουκρανό και τελικά του επέστρεψε το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ.
Εναντίον του δεύτερου Ελληνοκύπριου εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και συνελήφθηκε στις 29 Μαρτίου ενώ ανακρινόμενος γραπτώς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συνεργαζόταν με τον πωλητή και αρνήθηκε ότι γνώριζε πως τα διαμάντια ήταν ψεύτικα.
Εναντίον του πωλητή εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη στις 30 Μαρτίου και οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης για πέντε μέρες.
Ανακρινόμενος γραπτώς ο πωλητής ανέφερε ότι δεν γνώριζε πως οι πολύτιμοι λίθοι ήταν ψεύτικοι και κατονόμασε ένα Λιβανέζο ως το άτομο που του έδωσε τα διαμάντια.
Εναντίον του Λιβανέζου εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη και ανακρινόμενος γραπτώς έδωσε διάφορους ισχυρισμούς για τα διαμάντια, ενώ αρνήθηκε ότι γνώριζε πως αυτά ήταν ψεύτικα.
Ο Λιβανέζος οδηγήθηκε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης πέντε ημερών.
Χθες το μεσημέρι η Αστυνομία συνέλαβε δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης τον 40χρονο ύποπτο από τη Λεμεσό αφού εναντίον του εξασφαλίστηκε μαρτυρία ότι ήταν το άτομο που έφερε σε επαφή τον παραπονούμενο και τον Λιβανέζο.
Ανακρινόμενος ο ύποπτος παραδέχθηκε ότι είχε στην κατοχή του δύο τετράγωνους πολύτιμους λίθους τους οποίους έστειλε στο Ισραήλ για να ελεγχθούν για τη γνησιότητα τους, προσθέτοντας πως τα διαμάντια αναμένεται να επιστραφούν στην Κύπρο την Πέμπτη.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας και εξέδωσε εναντίον του υπόπτου διάταγμα κράτησης για τέσσερις ημέρες.
Πηγή: ΚΥΠΕ