Αρχική Τελευταία Νέα Καθημερινές κίτρινες προειδοποιήσεις – Στους 41 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος

Καθημερινές κίτρινες προειδοποιήσεις – Στους 41 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος

Κίτρινη προειδοποίηση για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία εξέδωσε για σήμερα Τετάρτη το Τμήμα Μετεωρολογίας.  

Η προειδοποίηση έχει ισχύ από τη μία το μεσημέρι έως τις 1700.

Σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, η μέγιστη θερμοκρασία σε περιοχές του εσωτερικού θα κυμανθεί γύρω στους 41 βαθμούς Κελσίου και στα ψηλότερα ορεινά γύρω στους 33 βαθμούς Κελσίου.

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών

Στο μεταξύ, σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει και σήμερα, ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών.  

Ανακοίνωση από το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι, ως εκ τούτου, «απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια κάτι που συνιστά αδίκημα το οποίο σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί».  

 Επίσης,  «σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 η ποινή που προβλέπεται είναι μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί».  

 Το άναμμα φωτιάς, για ετοιμασία φαγητού, επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές των εκδρομικών χώρων, σημειώνεται.  

Το Τμήμα Δασών απευθύνει έκκληση προς το κοινό «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση».  

 Καλεί τους πολίτες αν αντιληφθούν καπνό ή φωτιά να τηλεφωνήσουν άμεσα στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού: 

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήμερα, μετά τη διάλυση της τοπικής χαμηλής νέφωσης ή και αραιής ομίχλης, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, το πρωί ασθενείς και τοπικά μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ για να καταστούν μετά το μεσημέρι μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 Μποφόρ. Παροδικά, το απόγευμα, στα νότια και νοτιοδυτικά θα πνέουν ισχυροί, 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και παροδικά το απόγευμα, στα νότια και νοτιοδυτικά, μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 36 στα νότια, στα ανατολικά και στα βόρεια παράλια, γύρω στους 32 στα δυτικά παράλια και γύρω στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τις αυγινές κυρίως ώρες αναμένεται τοπικά να σχηματιστεί αραιή ομίχλη ή και ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 Μποφόρ για να καταστούν τοπικά αργότερα μέχρι βορειοανατολικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη, στα νότια και στα ανατολικά παράλια αλλά θα παραμείνει λίγο ταραγμένη, στα δυτικά και στα βόρεια παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 22 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός. Τις νύχτες και νωρίς τα πρωινά αναμένεται τοπική αραιή ομίχλη ή και ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει περίπου στα ίδια επίπεδα κατά το τριήμερο, τα οποία είναι αισθητά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.