Ως κινηματογραφικό σενάριο περιγράφει την εμπειρία που έζησε, στο υπό ομηρεία πλοίο στο Ιράν, ο Κύπριος καπετάνιος Ιωάννης Βανέζος, που πρόσφατα επαναπατρίστηκε. Ο κ. Βανέζος αναφέρθηκε στις σχέσεις που ανέπτυξαν με τους Ιρανούς φρουρούς ασφαλείας, ενώ τόνισε πως είναι λάτρης της θάλασσας και δεν τον πτοεί αυτό.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κύπριος καπετάνιος σημείωσε πως το πρώτο συμβάν, όταν προσγειώθηκε στο πλοίο τους το ελικόπτερο με τους οπλισμένους Ιρανούς, ήταν σοκαριστικό και πρωτόγνωρο, ωστόσο στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.
Κληθείς να περιγράψει την πρώτη ημέρα, τόνισε πως «όταν έγινε η κατάληψη, ήμασταν στον Περσικό Κόλπο και βγαίναμε στην Αραβική Θάλασσα. Με την είσοδο έκανε προσγείωση ελικόπτερο του Ιράν. Αποβιβάστηκαν Ιρανοί οπλισμένοι και κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα. Σε διάστημα πέντε λεπτών, το δεύτερο ελικόπτερο προσγειώθηκε με οπλισμένους Ιρανούς και κατευθύνθηκαν προς την γέφυρα. Η πρώτη μας αντίδραση ήταν να ενεργοποιήσουμε το σύστημα και να στείλουμε μήνυμα ότι κάτι συμβαίνει στο πλοίο μας».
Μετά την αποβίβαση από το ελικόπτερο, περιέγραψε ο κ. Βανέζος, οι οπλισμένοι στρατιώτες τους ζήτησαν να ανέβουν στη γέφυρα. « Μας έβαλαν να ξαπλώσουμε στο πάτωμα του πλοίου, στην συνέχεια κάλεσαν όλο το πλήρωμα να ανέβει στη γέφυρα, μας έκαναν αναγνώριση, μας φωτογράφησαν, μας βιντεογράφησαν. Θα το χαρακτήριζα όλο αυτό ως κινηματογραφικό σενάριο. Στη σχολή δεν μας εκπαιδεύουν να έχουμε τέτοια εμπειρία. Ήταν κινηματογραφική εμπειρία, να βλέπεις το ελικόπτερο να προσγειώνεται και να κατεβαίνουν οπλισμένοι από μέσα».
Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσο υπήρξε βία, ο καπετάνιος θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν μας χτύπησε κανένας, ήταν όμως πρωτόγνωρο και περίεργο. Μετέπειτα ήταν καλές οι σχέσεις μαζί τους, δεν μας ενόχλησε κανένας. Υπήρχαν κάποιες σχέσεις μαζί τους, δεν μας ενόχλησε κανένας. Υπήρχαν ορισμένοι κανονισμοί που έπρεπε να ακολουθούν και οι ίδιοι».
Όλα άλλαξαν μετά το πρώτο τετραήμερο, θυμάται ο κ. Βανέζος, καθώς αποβιβάστηκε η πρώτη ομάδα Ιρανών ναυτικών και επιβιβάστηκε η ομάδα ασφαλείας, με την οποία άρχισαν να αναπτύσσουν διαφορετικές σχέσεις, αφού υπήρχε το ανθρώπινο στοιχείο.
«Ήταν θέμα πολιτικό πότε θα μας αφήσουν. Κανένας δεν μπορούσε να δώσει λύση. Πολλές φορές μας είπαν δέκα μέρες το πλοίο θα αποδεσμευτεί, αλλά κάθε φορά αυτό αποτύχαινε και πηγαίναμε σε άλλο θέμα. Ακόμη και πριν κατέβω κάτω, οι τελευταίες ειδήσεις που είχαμε ήταν ότι τα Ιρανικά Δικαστήρια, είχαν αποδεσμεύσει τα πλοία και περίμεναν τις υπογραφές των δύο κρατών. Πιστεύεται ότι τις επόμενες ημέρες θα αποδεσμευτούν τα πλοία».
Όσον αφορά στην επικοινωνία με την οικογένειά του, ο κ. Βανέζος ξεκαθάρισε ότι στην αρχή οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, ωστόσο είχε καθημερινή επαφή με τους δικούς του ανθρώπους.
«Τον πρώτο μήνα ήταν αυστηρές οι συνθήκες, υπήρχαν κάποιες συμφωνίες που είχαμε κάνει. Είχαμε τα τηλέφωνα από τις 9-12 και από τις 5-12 το βράδυ. Σιγά-σιγά αυτό αφέθηκε και είχαμε συνέχεια το τηλέφωνο μας. Πηγαίναμε στη γέφυρα να πάρουμε τηλέφωνο. Σιγά-σιγά αυτό χαλάρωσε και είχαμε ίντερνετ. Δεν ενοχλούσε ιδιαίτερα αυτό. Συνέχεια ήμασταν πάνω σε πλοίο. Είχα καθημερινή επαφή με τη σύζυγό μου».
Κλείνοντας, ο Κύπριος καπετάνιος απάντησε και στο ερώτημα κατά πόσο θα ταξίδευε ξανά, μετά τη συγκεκριμένη περιπέτεια. «Δεν θα έχω πρόβλημα να ταξιδέψω ξανά. Αν αφαιρέσω τον πρώτο μήνα, μετέπειτα ήταν μία «καθημερινότητα», δεν ήταν κάτι το τρομακτικό. Είμαι λάτρης της θάλασσας, ήταν το όνειρό μου από μικρό παιδάκι».