Αρχική Τελευταία Νέα Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών – Μέχρι τα Χριστούγεννα εκταρικές επιδοτήσεις €50 εκατ.

Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών – Μέχρι τα Χριστούγεννα εκταρικές επιδοτήσεις €50 εκατ.

Ο στόχος όπως ξεκινήσουν τις αρχές Δεκεμβρίου και ολοκληρωθούν πριν τις εορτές των Χριστουγέννων  οι πληρωμές για τις εκταρικές επιδοτήσεις ύψους €50 εκατ. έχει επιτευχθεί, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού, ο οποίος προανήγγειλε εκστρατεία ενημέρωσης για τις ευκαιρίες που παρέχει η δραστηριοποίηση στον αγροτικό κλάδο.

«Υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για νέους, για νέα ζευγάρια που θέλουν να μπουν στον τομέα αυτόν, τον τομέα της γεωργίας, της κτηνοτροφίας της μεταποίησης, για να μπορέσουν να πουν στον τομέα αυτό θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά και προς αυτήν την κατεύθυνση ο οργανισμός θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στις αρχές του επόμενου χρόνου», ανέφερε ο κ. Κυπριανού σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε, μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων θα καταβληθούν σε περίπου 31.000 Κύπριους αγρότες περίπου €50 εκατ. εκ των οποίων τα €44 εκατ. αφορούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ επιπλέον €6 εκατ. θα χορηγηθούν σε περίπου 27.000 δικαιούχους του Μέτρου 13 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, που αφορά τη στήριξη περιοχών με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα.

Πρόσθεσε επίσης ότι με τη σκληρή δουλειά των στελεχών του ΚΟΑΠ επιτεύχθηκε και ο στόχος της καταβολής των κεφαλικών επιδοτήσεων σε 1.περίπου 600 αιγοπροβατοτρόφους λόγω των τεράστιων προβλημάτων σε σχέση με την πανδημία πριν από τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για  €7,1 εκατ. εκ των οποίων €3,5 εκατ. μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (άμεσες ενισχύσεις) και €3,6 εκατ. ως επιπλέον κρατική χρηματοδότηση κατόπιν των σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Κυπριανού συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 700 δικαιούχοι με το συνολικό ποσό των €4,2 εκατ. με την καταβολή των επιδοτήσεων να συνεχίζεται.

Όσον αφορά τις στρεμματικές ενισχύσεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως οι Κύπριοι αγρότες θα λάβουν νωρίτερα από τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους τις επιδοτήσεις αυτές, (η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει την 1η Δεκεμβρίου ως το νωρίτερο δυνατό χρονικό όριο για καταβολή τους), αφού ήδη έχει καταβληθεί ποσό €8,4 εκατ. σε περίπου 6.000 δικαιούχους, ενώ μέχρι αύριο θα καταβληθούν €13,8 εκατ. σε ακόμη 11.000 δικαιούχους, με την καταβολή των ενισχύσεων αυτών να ολοκληρώνεται εντός της επόμενης εβδομάδας.

«Βασικός στρατηγικός πυλώνας του Οργανισμού είναι η υποστήριξη του ιδίου του αγρότη, του κάθε αιτητή αγροτικών επιδοτήσεων ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους», είπε ο κ. Κυπριανού και πρόσθεσε πως «ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να παρέχει κάθε δυνατή και νόμιμη βοήθεια προς τον Κύπριο αγρότη, ώστε ο στόχος της μηδενικής απώλειας ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να τύχει πλήρους υλοποίησης».

Όσον αφορά τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών ανέφερε ότι κατά το 2021 ο Οργανισμός επεξεργάστηκε και κατέβαλε επιδοτήσεις σε 7.500 δικαιούχους των αγροπεριβαλλοντικών καθεστώτων του Μέτρου 10 για τις αιτήσεις του 2020 συνολικού ύψους €6,3 εκατ., ενώ για το Μέτρο 11 της Βιολογικής Γεωργίας έχουν καταβληθεί επιδοτήσεις €2,5 εκατ. σε περίπου 1.000 δικαιούχους.

Παράλληλα,  όπως είπε, ο Οργανισμός ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο τις πληρωμές του Μέτρου 21 για Β’ φάση της Φυτικής Παραγωγής, που αφορούσε έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την κρίση της πανδημίας του Covid-19 με συνολικό ύψος €1,8 εκατ. σε σύνολο 1.400 δικαιούχων.

Σε σχέση με τι κρατικές ενισχύσεις, ο κ. Κυπριανού είπε πως εντός Δεκεμβρίου και κατόπιν σχετικών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταβληθούν ενισχύσεις για την μπανανοκαλλιέργεια ύψους €100.000 σε περίπου 200 δικαιούχους, ενώ εντός Δεκεμβρίου θα καταβληθεί ποσό €450.000 στο πλαίσιο των επιδοτήσεων για το Μέτρο 5 που στοχεύει στην στήριξη γεωργών που αρδεύουν τεμάχια σε περιοχές εκτός κυβερνητικών υδατικών έργων με στόχο την απάμβλυνση των συνεπειών από τα περιοριστικά μέτρα για περιορισμό της διάσωσης του κορωνοϊού.

Επίσης ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταβληθεί έκτακτη κρατική βοήθεια για στήριξη της κτηνοτροφίας λόγω των επιπτώσεων του Covid με συνολική ενίσχυση €5,7 εκατ. ήτοι χοιροτροφία €2,7 εκατ., πτηνοτροφία €1,3 εκατ. αγελαδοτροφία €1,7 εκατ και €25.000 στην κονικλοτροφίας. Οι πληρωμές αυτές αναμένεται να καταβληθούν στους δικαιούχους στο πρώτο εξάμηνο του 2022, είπε.

Σε σχέση με τα επενδυτικά μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κυπριανού είπε πως ήδη καταβλήθηκαν €30,6 εκατ. για 176 αιτήσεις για την πρώτη προκήρυξη του καθεστώτος 4.1  για επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ενώ ήδη έγινε η δεύτερη προκήρυξη και ήδη οι πρώτοι αιτητές έλαβαν τον Μάιο του 2021 επιστολές προκαταρκτικής έγκρισης. Ο κ. Κυπριανού είπε πως εγκρίθηκαν 154 αιτήσεις με εγκεκριμένη επιδότηση €17,2 εκατ.

Όσον αφορά το καθεστώς 6.1 για την Πρώτη Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, διενεργούνται οι πληρωμές για τις β’ δόσεις των δικαιούχων που υλοποίησαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και έχουν διατεθεί €2.7 εκατ. για 184 αιτήσεις.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την Γ’ προκήρυξη του Καθεστώτος 6.1, την πρώτη προκήρυξη του Καθεστώτος 5.2 (Στήριξη επενδύσεων για αποκατάσταση γεωργικού δυναμικού) με το σύνολο των επενδυτικών μέτρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης Κύπρου 2014 – 2020 για το έτος 2021 που έχουν παραχωρηθεί να ανέρχεται σε €30 εκατ.

Επίσης μέσω των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς έχουν δοθεί συνολικές ενισχύσεις ύψους €5,5 εκατ προς όφελος 2.500 αιτητών.

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού είπε πως παρά τη χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε αρκετές δραστηριότητές του, όπως ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και αποστολή sms, ο Οργανισμός στοχεύει στην ψηφιακή οργάνωση όλων των εργασιών του με εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, όπως εφαρμογές για κινητά και tablets, με στόχο τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Αναφέρθηκε επίσης και στην νομοθεσία για την οικοτεχνία που θα επιτρέπει σε έναν αγρότη, έναν κάτοικο της υπαίθρου, χωρίς να χρειάζεται να έχει εργοστάσιο ή βιοτεχνία να μπορεί να παράξει ακόμη και εντός της οικίας του παραδοσιακά κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, νόμιμα πιστοποιημένα εντός των κοινοτήτων από τους αγρότες από τους κατοίκους της υπαίθρου, Με την ψήφιση της νομοθεσίας θα μπορούν να διατεθούν με αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος του αγρότη και του κατοίκου της υπαίθρου.

Τέλος, ο κ. Κυπριανού είπε πως μετά από απόφασή του δημιουργείται περιφερειακό γραφείο στην Πόλη της Χρυσοχούς, το οποίο θα συστεγάζεται με το Γραφείο του Τμήματος Γεωργίας, έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν οι αγρότες που χρειάζονται να μεταβούν στην Πάφο για διεκπεραίωση των συναλλαγών του με τον Οργανισμό.

ΚΥΠΕ