Αρχική Εκδηλώσεις 63η Γιορτή του Κρασιού: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη λαϊκή γιορτή της...

63η Γιορτή του Κρασιού: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη λαϊκή γιορτή της Λεμεσού

Ο Δήμος Λεμεσού ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή της Κύπρου! Η 63η Γιορτή του Κρασιού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2024, βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να ξεπεράσει φέτος κάθε προηγούμενο, αποτελώντας πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου, ντόπιους και επισκέπτες, Κύπριους και ξένους.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024, στο Δημοτικό Μέγαρο, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτει τις προτιμήσεις του καθενός.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Γιάννης Αρμεύτης, «οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην φετινή διοργάνωση θα αποτελέσουν μια αξέχαστη εμπειρία γεμάτη γεύσεις, αρώματα και διασκέδαση.  Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουμε μια παράδοση που ξεκίνησε το 1961, εμπλουτίζουμε το πρόγραμμα και διατηρούμε τις παραδόσεις και τα  ιστορικά στοιχεία της γιορτής που την καθιέρωσαν ως η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή του τόπου μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, για πρώτη φορά στην 63χρονη ιστορία της Γιορτής του Κρασιού, θα κυκλοφορήσουν αριθμημένες, συλλεκτικές φιάλες κουμανταρίας. Παράλληλα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα διατίθενται συλλεκτικές φιάλες της ποικιλίας «Μαραθεύτικο», οι οποίες παρασκευάστηκαν με τη συνεργασία των τριών οινοβιομηχανιών του τόπου, τις ΚΕΟ, ΣΟΔΑΠ και ΛΟΕΛ.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στηρίζουν και φέτος τη Γιορτή, με εκδηλώσεις και περίπτερα που θα προσφέρουν μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη εμπειρία στους επισκέπτες.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου με την παράσταση των χορευτικών συγκροτημάτων του 17ου Ευρωμεσογειακού Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών του Δήμου Λεμεσού και της Μέσα Γειτονιάς, καθώς επίσης και με το συναρπαστικό πρόγραμμα της Ορχήστρας Βιολιώνε του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που θα παρουσιάσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο ένα πρόγραμμα  με ελληνική και κυπριακή παραδοσιακή μουσική αλλά και ρεμπέτικα τραγούδια με θέμα το κρασί. Συμμετέχει επίσης το Ρεμπέτικο Τρίο.

Θα ακολουθήσουν άλλες οκτώ μέρες γεμάτες ξεφάντωμα, ψυχαγωγία, άφθονο κρασί και μια πληθώρα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και συναυλιών. Ξεχωρίζει η συναυλία με τίτλο «Εσύ μιλάς στην καρδιά μου» με τον γνήσιο λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Μαργαρίτη και 8μελή ορχήστρα από την Ελλάδα, η συναυλία «Τρεις φωνές» με τον Δημήτρη Μπάση σε ερμηνείες σπουδαίων τραγουδιών  που καθιέρωσαν με τις φωνές τους ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο ίδιος, η συναυλία με τίτλο «Αν δεν γεννηθείς αστέρι»  με την Κατερίνα Κούκα και το μουσικό σχήμα ΑΣΜΑ και η συναυλία με τον Γιάννη Ζουγανέλη και τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο.

Παράλληλα, πληθώρα χορευτικών, θεατρικών και άλλων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων υπόσχονται άφθονη διασκέδαση για όλα τα γούστα και τις ηλικίες, ενώ και φέτος παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 29 Σεπτεμβρίου στο χωριό Λόφου και στις 6 Οκτωβρίου, στο χωριό Μονάγρι.

Για πρώτη φορά φέτος ο Δήμος Λεμεσού, σε συνεργασία με τους Φίλους της Γης και τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  Λεμεσός 2030 – Υποψήφια Πόλη, έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να κρατήσει τη Γιορτή του Κρασιού σε μια πορεία με μηδενικά απόβλητα.

Αυτή η κίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εκδήλωσης, αλλά και για τη γενικότερη στήριξη των στόχων του Δήμου για κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. Το πλάνο περιλαμβάνει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες, όπως η εγκατάσταση του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού νερού στον Δημόσιο Κήπο που θα προσφέρει φιλτραρισμένο νερό και θα παραμείνει μόνιμα στον χώρο μετά το πέρας της εκδήλωσης, συμβάλλοντας στην αποφυγή της χρήσης πλαστικών μπουκαλιών.

Επίσης, έχει γίνει προγραμματισμός για την αύξηση των κάδων ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία, προωθώντας ταυτόχρονα τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων και τη σωστή διαλογή αποβλήτων στην πηγή.

Για διευκόλυνση των επισκεπτών από άλλες πόλεις το Υφυπουργείο Τουρισμού θα προσφέρει και φέτος δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία από Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο και Αγία Νάπα.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της φετινής Γιορτής του Κρασιού.