Η νέα όψη που αποκτά η Λεμεσός μέσα από την ολοκλήρωση διαφόρων έργων, η απόκτηση σύγχρονων υποδομών και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, την καθιστούν πιο ανθρώπινη και λειτουργική, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε χαιρετισμό του στην κατάθεση του θεμελίου λίθου της νέας πτέρυγας της Διοίκησης και των εργαστηρίων της Β’ Τεχνικής Σχολής Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τα έργα, δημιουργούν επίσης συνθήκες υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής προς όφελος των πολιτών, αναδεικνύοντας παράλληλα τον σπάνιο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο που διαθέτει.
Αναφερόμενος στο έργο, είπε ότι απώτερος μας σκοπός και στόχος είναι να καταστήσουμε τα σχολεία μας σύγχρονους, παιδαγωγικά αναβαθμισμένους, λειτουργικούς και ασφαλείς χώρους εκπαίδευσης.
Εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η ανάπτυξη των νέων υποδομών και η επέκταση των υφιστάμενων, ώστε να φιλοξενήσουν νέα προγράμματα και επιπρόσθετους μαθητές.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων 550 χιλιάδων ευρώ, θα διαθέτει καινοτόμες κτηριολογικές και τεχνικές εγκαταστάσεις, ως επίσης εξωτερικούς χώρους άθλησης και αναψυχής.
Όπως είπε, το παρόν έργο προστίθεται στα υπόλοιπα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στον Δήμο Λεμεσού.
Ανέφερε ότι από το πρωί βρίσκεται στη Λεμεσό πραγματοποιώντας περιοδεία σε έργα που βρίσκονται υπό εξέλιξη, ως επίσης για τα εγκαίνια μιας σειράς άλλων, που καθιστούν τη Λεμεσό μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, με αναβαθμισμένες υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες, «μια πόλη σημείο αναφοράς, κέντρο πολιτισμού, εκπαίδευσης, κοινωνικής δραστηριοποίησης και οικονομικού για τον τόπο πνεύμονα».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη επιχειρηματική και τουριστική δραστηριοποίηση στην πόλη, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που επέφεραν συγκριτικά πλεονεκτήματα και οφέλη σε οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Συνεχάρη τον Δήμαρχο, αλλά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη μεταξύ τους συνεργασία που «επέφερε την καθ’ ομολογουμένως εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Δήμου».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά «δεν εμφορούμαστε από τοπικιστικές προτιμήσεις όσον αφορά την προώθηση έργων ανάπτυξης και υποδομής». Οι Τοπικές Αρχές οι οποίες έχουν τη βούληση και την ικανότητα να ωριμάσουν έργα που είναι πραγματικά αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους, κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης ήτο σαφέστατο ότι μπορούσαν να υπολογίζουν στη στήριξή μας, στο πλαίσιο πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, αλλά και σε συνδυασμό με τα ευρωπαϊκά ταμεία.
«Κανένας δεν αναγνωρίζει σήμερα την Πάφο του 2013. Είναι μια εντελώς νέα πόλη. Κανένας δεν παραγνωρίζει τα όσα καταγράφονται στη Λευκωσία, μια ανανεωμένη Λευκωσία, το ίδιο στη Λάρνακα», είπε προσθέτοντας ότι θα περιοδεύσει για να αναδείξει αυτό που πολλές φορές μπορεί μέσα από τον χρόνο κάποιοι να λησμονούν. Δώσαμε έμφαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε, «δώσαμε πραγματικά με αποφασιστικότητα τη μάχη να κερδηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια, μέσα από τη σώφρονα δημοσιονομική πολιτική να κατορθώσουμε σε ελάχιστο χρόνο από την ανάκαμψη μιας υπό οικονομική κρίση χώρας να μπορέσουμε από το 2015 να εξαγγέλλουμε και να υλοποιούμε έργα, τα οποία καταγράφονται και θα μείνουν ως τα σημάδια που αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ κεντρικής και τοπικής κυβέρνησης μπορεί πολλά να επιτευχθούν».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε συγκεκριμένες αναφορές στα έργα που επέφεραν την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης, σημειώνοντας ότι από την ανάληψη της διακυβέρνησης υλοποιούνται ή δρομολογήθηκε η υλοποίηση στον Δήμο Λεμεσού με την καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης, είτε μέσω της διάθεσης εθνικών κεφαλαίων είτε μέσω της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 79 έργα συνολικού κόστους 490 εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί έργα συνολικού κόστους 231 εκατομμυρίων ευρώ, όπως, μεταξύ άλλων η κατασκευή σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Δυτικής Λεμεσού που βρίσκεται στα τελικά στάδια αποπεράτωσης, ήδη άρχισε να λειτουργεί (31 εκ.), η κατασκευή σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στο Βατί (4,8 εκ.), η ανάπλαση του παλιού λιμένα (17 εκ.), η κατασκευή του παράλληλου δρόμου και κυκλικού κόμβου σύνδεσης του λιμανιού Λεμεσού με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου ( 29 εκ.) και η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της σε Δήμους και κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού (45,5 εκ.).
Αναφέρθηκε επίσης στην ανέγερση νέων κτηρίων και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων των «Λανιτείων εκπαιδευτηρίων» (5 εκ.), στην κατασκευή της λεωφόρου «Φραγκλίνου Ρούσβελτ» (3,5 εκ.), στην ανακαίνιση της Δημοτικής και Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ (2,3 εκ.) και στην ανακαίνιση υφιστάμενων και ανέγερση νέου κτηρίου αιθουσών διδασκαλίας και εργαστηρίων του ΤΕΠΑΚ (3,1 εκ.).
Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης έργα όπως η α’ φάση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού- Σαϊττά (31, 1 εκ.), το οδικό δίκτυο περιμετρικά του νέου γηπέδου Λεμεσού (9,1 εκ.), η α’ φάση της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή μείζονος Λεμεσού ( 16,2 εκ.), η κατασκευή δικτύου για τη χρήση ανακυκλωμένου νερού στον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων της Δυτικής Λεμεσού (2,1 εκ.) και το έργο μείωσης των στερεών δημοτικών αποβλήτων των παραλιακών ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων συναφών χώρων (2.14 εκ.).
Πέραν τούτων έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση έργων όπως η δημιουργία υποδομών του ΤΕΠΑΚ στο Βερεγγάρια (48,5 εκ.), η ανέγερση 231 οικιστικών μονάδων στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη και 48 στα Πολεμίδια (46 εκ.), η αποκατάσταση των 44 «Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων». (36 εκ.), η αντισεισμική αναβάθμιση του Στ’ Δημοτικού Σχολείου Λεμεσού (5,4 εκ.) καθώς και η ανέγερση του νέου κτηρίου του Ειδικού Σχολείου «Αποστόλου Λουκά» και του Αναρρωτηρίου «Ερυθρού Σταυρού» (2,8 εκ.).
Η Κυβέρνηση, είπε, επέδειξε ανάλογη βούληση και αποφασιστικότητα όσον αφορά τη στήριξη της αναπτυξιακής πολιτικής της κάθε τοπικής Αρχής και αυτό επιβεβαιώνεται από την εμφανή αλλαγή με πληθώρα έργων υποδομής σε κάθε πόλη.
Ολοκληρώνοντας είπε ότι ο κάθε δημότης της Λεμεσού αλλά και ο κάθε επισκέπτης της, διαπιστώνει πλέον την αναγεννημένη της εικόνα, «τη μετατροπή της σε μία πόλη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και κυριότερα τις προοπτικές που δημιουργήθηκαν σε όλους τους τομείς για την περαιτέρω ανάπτυξή της».