Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εκτιμάται ότι έφτασε τα 80,9 έτη το 2017, και συγκεκριμένα τα 83,5 έτη για τις γυναίκες και τα 78,3 έτη για τους άνδρες, (διαφορά δηλαδή 5,2 ετών, μεταξύ των δύο φύλων), σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Eurostat. Στην Κύπρο το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 80,2 έτη για τους άνδρες και 84,2 έτη για τις γυναίκες – διαφορά 4 ετών – και 82,2 έτη στο μέσο όρο του πληθυσμού. Πρόκειται για την 6η χαμηλότερη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ.
Στην Ελλάδα ήταν 81,4 στον μέσο όρο, 78,8 στους άνδρες και 83,9 στις γυναίκες, διαφορά 5,1 έτη μεταξύ των δύο φύλων, κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ.
Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι υψηλότερο για τις γυναίκες από ό, τι για τους άνδρες, αν και το μέγεθος του χάσματος ποικίλει αισθητά. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων είναι στη Λετονία (9,9 έτη), στη Λιθουανία (9,8 έτη) και στην Εσθονία (8,8 έτη). Οι μικρότερες διαφορές είναι στη Σουηδία (3,3 έτη) και στις Κάτω Χώρες (3,2 έτη).
Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι ο μέσος αριθμός ετών που ένα άτομο μπορεί να αναμένει να ζήσει κατά τη γέννηση εάν υποβληθεί σε τρέχουσες συνθήκες θνησιμότητας καθ `όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης για την ανάλυση των εξελίξεων στη θνησιμότητα, αναφέρει η Eurostat.