Αρχική Τελευταία Νέα Στο 93% έφτασε η πληρότητα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου – Ο νεαρότερος...

Στο 93% έφτασε η πληρότητα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου – Ο νεαρότερος ασθενής με κορωνοϊό είναι 22 ετών

Στο  93% έφτασε η πληρότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι «σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 42 ασθενείς εκ των οποίων οι 7 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Ο νεαρότερος ασθενής με κορωνοϊό είναι 22 ετών και η γηραιότερη 97 και οι δύο χωρίς ιστορικό εμβολιασμού».

Σημείωσε ακόμα πως «ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών, που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς είναι τα 66 έτη, ενώ το 80% των νοσηλευόμενων δεν είναι εμβολιασμένοι. Προς το παρών δεν υπάρχει νοσηλεία ασθενούς στο Νοσοκομείο με την μετάλλαξη Ομικρον, αφού σε όλες τις εισαγωγές γίνεται μοριακός έλεγχος».

Σήμερα στο Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται 15 ασθενείς, ενώ στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden στην Τερσεφάνου  φιλοξενούνται 72 άτομα τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίηση τους.

Αφού ανέφερε ότι «στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό», σημείωσε πως «δυστυχώς ορισμένα περιστατικά ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσιάζουν σοβαρή συμπτωματολογία και τις πλείστες φορές μπορεί να καταλήξουν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ ορισμένοι ασθενείς καταλήγουν σε διασωλήνωση και μεταφορά τους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».

Τις τελευταίες μέρες, συνέχισε «σχεδόν καθημερινά κατά μέσο όρο 1 – 2 άτομα διασωληνώνονται. Συνήθως η διασωλήνωση γίνεται κατά την 6η – 7η μέρα, αλλά προτού γίνει αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με φαρμακευτική αγωγή και φυσιοθεραπεία, ούτως ώστε οι ασθενείς να βοηθηθούν και να αποφευχθεί η μεταφορά τους στη ΜΑΦ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως  «δίνεται περιθώριο ορισμένων ημερών σε νοσούντες ασθενείς να διατηρήσουν καλή οξυγόνωση, με μη επεμβατικές μεθόδους αερισμού. Όταν όμως η φυσιοθεραπεία του αναπνευστικού, η φαρμακευτική αγωγή και ο μη επεμβατικός αερισμός, δεν αποδίδουν αποτελεσματικά και η οξυγόνωση του ασθενούς είναι χαμηλή, τότε η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η διασωλήνωση».

Σύμφωνα με την κα. Χατζηγιάννη «ένα 20% των ασθενών δεν ενημερώνουν έγκαιρα τον προσωπικό τους γιατρό για τα συμπτώματα που έχουν, θεωρούν ότι θα τα περάσουν ανώδυνα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο για θεραπεία. Παρακαλούμε τον κόσμο όταν έχει συμπτώματα, να ενημερώνει αμέσως τον προσωπικό του γιατρό ο οποίος θα τον καθοδηγήσει, προκειμένου να αρχίζει θεραπεία το γρηγορότερο δυνατόν για να αποφεύγεται το χειρότερο, που είναι η διασωλήνωση».  

Ανέφερε επίσης ότι «σε περίπτωση που οι ασθενείς έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα με τον προσωπικό τους γιατρό, τότε θα πρέπει να επισκεφθούν το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών των Νοσοκομείων, όπου θα τους δοθεί η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, αρκετός κόσμος που νοσεί, θεωρεί ότι μπορεί να περάσει «ανώδυνα» στο σπίτι τα συμπτώματα που παρουσιάζει, εικάζοντας πως έχει αυτά είναι ήπια, με αποτέλεσμα να καθυστερεί να ζητήσει βοήθεια από το Νοσοκομείο».

Σε άλλη ερώτηση η κα. Χατζηγιάννη απάντησε πως «το 20% περίπου των ασθενών είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διασωληνωθεί, γιατί έχει προχωρήσει πλέον η νόσος και τα απεικονιστικά ευρήματα είναι πολύ σοβαρά. Ισως μάλιστα η θεραπεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους να μην είναι επαρκής για να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση τους».

Οσον αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς και είναι εμβολιασμένοι, είπε πως «μέχρι σήμερα δεν έχει νοσηλευθεί κανένα άτομο που έχει εμβολιαστεί με την 3η δόση. Ορισμένοι έχουν κάνει την 2η δόση εδώ και καιρό και έχει παρέλθει η ανοσία τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να προχωρήσουν στην επαναληπτική 3η δόση, η οποία φαίνεται πως αδρανοποιεί και την μετάλλαξη Ομικρον».

Η κα. Χατζηγιάννη σημείωσε πως «τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θεωρούν ότι είναι προστατευμένα και εφησυχάζουν, με αποτέλεσμα να παραμελούν κάπως τα μέτρα προστασίας, αφού πιστεύουν πως η εμβολιαστική τους κάλυψη είναι 100% και δεν θα νοσήσουν. Θα πρέπει όλοι να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα, αντισηπτικό, αποστάσεις και προσωπική υγιεινή, ούτως ώστε ακόμα και στην περίπτωση που νοσήσουν, να μην είναι σοβαρά και να μην χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Νοσοκομείο».

Η Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου ανέφερε ακόμα ότι «τις προηγούμενες μέρες είχαμε στο Νοσοκομείο Αναφοράς, αρκετές εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, ωστόσο με την αύξηση των κλινών υπάρχει ισορροπία και μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε. Γίνονται αρκετές εισαγωγές στο Νοσοκομείο, ταυτόχρονα όμως δίνονται και εξιτήρια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ισοζύγιο στη διάθεση των κλινών».

Οσον αφορά τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Αναφοράς, είπε πως «μόνο όταν επιδεινώνεται η κατάσταση των ασθενών μεταφέρονται στη συγκεκριμένη Μονάδα, όπου δίνεται σκληρή μάχη και εξαντλούνται όλα τα περιθώρια με τις μη επεμβατικές μεθόδους, προκειμένου να αποφευχθεί η διασωλήνωση τους».

Για τους εμβολιασμούς η κα. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι «η ροή στα εμβολιαστικά κέντρα αυξάνεται καθημερινά και βλέπουμε πως όλο και περισσότερος κόσμος σπεύδει να κάνει από την 1η δόση μέχρι και την επαναληπτική 3η δόση του εμβολίου».