Αρχική Τελευταία Νέα Λεμεσός: Δεν χωράνε άλλα αυτοκίνητα στην πόλη!

Λεμεσός: Δεν χωράνε άλλα αυτοκίνητα στην πόλη!

Η Λεμεσός δεν χωράει άλλα αυτοκίνητα. Αυτή είναι η βασική διαπίστωση του Σχεδίου Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη μεγαλύτερη παράλια πόλη της Κύπρου με πληθυσμό πάνω από 210 χιλιάδες κατοίκους.

Μέσω του σχεδίου αναζητούνται λύσεις κατά τρόπο ώστε μέχρι το 2030 η πόλη να καταστεί βιώσιμος προορισμός για τους κατοίκους της και για τους ξένους επισκέπτες. Το σύστημα μεταφορών της Λεμεσού πάσχει από μεγάλη ανισορροπία, σημειώνεται στην έκθεση των συμπερασμάτων που αποκαλύπτει σήμερα ο «Π», με το αυτοκίνητο να υπερισχύει εις βάρος όλων των άλλων μέσων που είναι και φιλικότερα στο περιβάλλον, προκαλώντας τεράστιες καθυστερήσεις, κόστος, δυστυχήματα και επιβαρύνοντας συν τοις άλλοις την ατμόσφαιρα από τα καυσαέρια και τον θόρυβο.

Η μελέτη, που διεξάγεται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών σε συνεργασία με Γερμανούς, Έλληνες και Κύπριους εμπειρογνώμονες, εμπλέκοντας στην όλη διαδικασία και όλους τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών αρχών και οικονομικών συμφερόντων της πόλης, αναζητά τη συναίνεση όλων ώστε να είναι εφικτή η χωρίς καθυστέρηση υλοποίηση του σεναρίου που θα επιλεγεί για την αποκατάσταση.

«Αυτή την περίοδο εξετάζουμε ένα-ένα τα έξι σενάρια που έχουμε ενώπιον μας για να μετρήσουμε την αποδοτικότητά τους σε σχέση με τους στόχους μας», εξηγεί στον «Π» ο συγκοινωνιολόγος του κλάδου βιώσιμης κινητικότητας του τμήματος Δημοσίων Έργων Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή  στο υπό εξέλιξη project. Το κάθε σενάριο περιλαμβάνει αριθμό μέτρων, πολιτικών και έργων και αφού επιλεγεί θα καταρτιστεί ένα πλάνο 15ετίας μέσω του οποίου θα προωθηθεί η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη της Λεμεσού. Εκτιμά ότι σε δύο περίπου μήνες θα ολοκληρωθεί αυτή η εργασία και το αποτέλεσμα θα είναι μία τολμηρή και συνάμα ρεαλιστική στρατηγική που θα πρέπει να εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2030. 

«Χωρίς όραμα δεν πετυχαίνεις τίποτα», σημειώνει ο κ. Δημητρίου. Και είναι προφανές ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει μόνο έλλειψη οράματος αλλά υπάρχει και έλλειψη καθολικού σχεδιασμού. Αυτό το άρπα κόλλα καταγράφεται και μέσα από τα συμπεράσματα της κοινοπραξίας των μελετητών. 

Αυτά είναι τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας
Το 91,8% με Ι.Χ., 5,7% με τα πόδια, 1,8% με το λεωφορείο κι 0,7% με το ποδήλατο

Στη σύνοψη των κυριοτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το υφιστάμενο σύστημα κινητικότητας της Λεμεσού είναι τα εξής:

 Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ: