Τα γνωστά πλαστικά τουβλάκια Lego, με τα οποία μεγάλωσαν όλες οι τελευταίες γενιές, θα πάψουν να είναι πλαστικά. Αυτή την απόφαση έλαβε η διοίκηση της γνωστής εταιρεία η οποία εδρεύει στη δυτική Δανία με βασικό στόχο να γίνει leader στην προσπάθεια περιορισμού χρήσης πλαστικού.
Πρόκειται για μια γενναία απόφαση καθώς δεν είναι βέβαιο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κερδοφορία της εταιρείας. Ωστόσο, η επιχείρηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική.
«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου πλάνου», αναφέρει σε τηλεφωνική συνέντευξη ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Lego, Kιρκ Κρίστιανσεν. «Δεν είμαι καν σίγουρος για το εάν θα μπορέσουμε να φθάσουμε στα επίπεδα ποιότητας που θέλουμε. Αλλά πρόκειται για μια ατζέντα την οποία υποστηρίζουμε και θέλουμε να γίνουμε leader σε αυτόν τον τομέα», σημειώνει.
Η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από αυτό το πλάνο θέλει να χρησιμοποιηθούν βιώσιμα υλικά όπως είναι το ζαχαροκάλαμο και έχει θέσει το 2030 ως χρονικό όριο για να συντελεστεί αυτή η αλλαγή. Ήδη αυτή η στροφή σε βιώσιμα υλικά είχε ανακοινωθεί από το Μάρτιο και αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας που συντελείται ενάντια στη μόλυνση από πλαστικά, η οποία μεταξύ άλλων απειλεί και τη θαλάσσια ζωή.
Ο Κρίστιανσεν επισημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές το αν αυτή η αλλαγή θα έχει επίδραση στα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, είναι διάχυτη η αίσθηση ότι γίνεται μια ρηξικέλευθη αλλαγή η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας παραγωγής η οποία δεν θα βασίζεται στη χρήση πλαστικού, το οποίο έχει ως βάση το πετρέλαιο.
«Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκτιμήσουμε αν θα χρειαστεί να θυσιάσουμε το κέρδος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για βιώσιμη ανάπτυξη για την επιχείρηση. Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εις βάρος της ποιότητάς μας», προσθέτει ο ιδιοκτήτης.
Παράλληλα, δεν διευκρινίστηκε αν η ενδεχόμενη αύξηση στο κόστος παραγωγής θα επιβαρύνει τους καταναλωτές. «Προσφέρουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας με τα οποία οι καταναλωτές απολαμβάνουν τη χαρά της κατασκευής και του παιχνιδιού και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλά χρόνια. Οι τιμές μας βασίζονται κυρίως σε αυτό το δεδομένο και όχι στο εκάστοτε υλικό που χρησιμοποιείται», αναφέρει.