Αρχική Τελευταία Νέα Έρχονται νέοι Δήμοι στη Λεμεσό; Όλες οι εξελίξεις

Έρχονται νέοι Δήμοι στη Λεμεσό; Όλες οι εξελίξεις

Πώς βλέπει το Υπουργείο Εσωτερικών την εξέλιξη και ποιες διαδικασίες χρειάζεται να γίνουν 

 

Το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει αναφερθεί στο πρόσφατο παρελθόν κατά κόρον από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχουν και πρωτοβουλίες από πλευράς των Δήμων Γερμασόγειας και Ύψωνα για την δημιουργία νέων δήμων στην επαρχία της Λεμεσού.  

Ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, επεσήμανε ότι την επόμενη εβδομάδα το όλο θέμα θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίο Γερμασόγειας.

Στην συνέχεια εάν το συμβούλιο αποδεχτεί την πρόταση, θα πρέπει να προχωρήσει για έγκριση από τα κοινοτικά συμβούλια των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων (Ακρούντα, Φοινικάρια, Μουταγιάκκα και Αρμενοχώρι). 

Όπως είπε ο κύριος Ξυδιάς εάν υιοθετηθεί η είσηγηση από το υπουργείο Εσωτερικών οι 4 κοινότητες, θα πρέπει να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα αποδοχής ή όχι της πρότασης για δημιουργία νέου δήμου.  

germasogiaXidias

Οι προοπτικές

Το επιχειρησιακό σχέδιο για δημιουργία νέων δήμων, όπως είπε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας στην Offsite, επεξεργάστηκαν σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ύψωνα Παντελή Γεωργίου, καθώς υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί και νέος δήμος στην περιφέρεια του Ύψωνα. 

 

Μάλιστα όπως σημείωσε ο κύριος Ξυδιάς μέσα από την μελέτη βγήκαν τα συμπεράσματα ότι μέσα από την δημιουργία νέων δήμων θα υπάρξει βελτίωση των υπηρεσιών, καθώς επίσης και μεγαλύτερη οικονομική βιωσιμότητα στους νέους δήμους.  

constantinos petrides660

Η θέση του ΥΠΕΣ  

Η Offsite επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη ζητώντας του να σχολιάσει πως βλέπει το υπουργείο τις ενέργειες των δύο δήμων της Λεμεσού. Όπως σημείωσε ο κύριος Πετρίδης οι δήμοι ήρθαν σε επαφή με το υπουργείο παρουσιάζοντας του τα δεδομενα, επισημαίνοντας ότι σε αυτά που του παρουσιάστηκαν υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία.

Ωστόσο όπως σημείωσε ο κύριος Πετρίδης για να προχωρήσει μια τέτοια κίνηση χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις, και δεν μπορεί να γίνονται αποσπασματικές κινήσεις. Επισήμανε δε ότι όποιες ενέργειες και αν γίνουν από πλευράς των δύο δήμων δεν πρέπει να ξεφεύγουν και από το πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Μάλιστα όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών οι ίδιοι επεξεργάζονται όποιες προτάσεις έχουν ενώπιον τους, ουτώς ώστε οι όποιες αλλαγές γίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση να μπορούν να είναι βιώσιμες για να μπορούν οι δήμοι και οι κοινότητες να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. 

Πηγή: Offsite