Αρχική Τελευταία Νέα BBC: Σε απόγνωση οι Βρετανοί στο Πισσούρι (βίντεο)

BBC: Σε απόγνωση οι Βρετανοί στο Πισσούρι (βίντεο)

Μετέωροι νιώθουν οι Βρετανοί που ζουν μόνιμα στο Πισσούρι και των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές και ρωγμές από κατολισθήσεις που σημειώνονται στην περιοχή. Το θέμα επαναφέρει σήμερα με δημοσίευμά του το BBC, ενώ σχετική εκπομπή – απόσπασμα της οποίας δημοσιεύει το philenews – αφήνει την Κύπρο εκτεθειμένη. Οι Βρετανοί κάτοικοι Πισσουρίου διαμηνύουν ότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την κυπριακή κυβέρνηση που κωλυσιεργεί στην καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί  πέρυσι ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και όπως διαφάνηκε πολλά σπίτια χτίστηκαν μέσα σε λίμνες, οι οποίες επιχωματώθηκαν με μπάζα και άλλα υλικά, χωρίς να προηγηθεί η διενέργεια γεωλογικών μελετών πριν την κατασκευή των οικιστικών μονάδων.

Βρετανός γεωλόγος που φιλοξενεί το BBC αναφέρει πως τα σπίτια χτίστηκαν σε έδαφος ακατάλληλο που είχε υποστεί καθίζηση.

Οι Βρετανοί διαμηνύουν πως η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για αποζημιώσεις σε θύματα φυσικών καταστροφών, ωστόσο όπως ισχυρίζονται μετά από έξι χρόνια ερευνών και συζητήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συμφωνήσει πως για τις ζημιές ευθύνεται η καθίζηση και ως εκ τούτου δεν δόθηκαν αποζημιώσεις.

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής ζητούν εδώ και καιρό τη βοήθεια του κράτους αφενός για τη μεταστέγαση τριών οικογενειών, των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα και αφετέρου τη λήψη μέτρων ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο στην περιοχή.
 
Πηγή: philenews