Αρχική Τελευταία Νέα Στα σκαριά νέοι Δήμοι στη Λεμεσό – Έρχονται εξελίξεις

Στα σκαριά νέοι Δήμοι στη Λεμεσό – Έρχονται εξελίξεις

Που βρίσκονται οι προσπάθειες Δήμων Γερμασόγειας και Ύψωνα για την δημιουργία νέων Δήμων μετά από συνένωση με κοινότητες
 

Εν αναμονή νομοθετικών ρυθμίσεων από πλευράς βουλής βρίσκονται οι Δήμοι Ύψωνα και Γερμασόγειας για να δουν πως θα συνεχίσουν τις ενέργειες τους, με σκοπό την δημιουργία νέων δήμων, αφού όπως πιστεύουν αυτό θα φέρει θετικά αποτελέσματα τόσο για την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και για το κράτος ευρύτερα.  

Πάντως το γεγονός ότι για να προχωρήσουν  τις διαδικασίες τους οι συγκεκριμένοι Δήμοι χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις αποκάλυψε πρόσφατα  μιλώντας στην Offiste o υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Παρά τις όποιες διαδικασίες απαιτούνται, οι δήμαρχοι των δύο Δήμων εξέφρασαν μιλώντας στην Offsite την πεποίθηση τους ότι όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν θα λυθούν και η προσπάθεια τους αυτή θα αποδώσει καρπούς το επόμενο διάστημα. 

Στο ΥΠΕΣ οι μελέτες 

Συγκεκριμένα όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς η μελέτη η οποία έχουν ετοιμάσει έχει σταλεί ολοκληρωμένη στο Υπουργείο Εσωτερικών, αφού χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αν και όπως είπε δική τους εισήγηση είναι να προχωρήσουν με τον υφιστάμενο περί δήμων νόμο με κάποιες τροποποιήσεις.  

Όπως τόνισε αν και υπάρχει πρόθεση να περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο την απόφαση είναι πρόθυμοι να περιμένουν την τελική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τυχον τροποποιησεις και μετά να παρθεί οριστική απόφαση. Σε στάση αναμονής όπως είπε είναι και τα κοινοτικά συμβούλια των ενδιαφερόμενων κοινοτήτων με τα οποία θα ενωθούν για την δημιουργία του νέου Δήμου, δηλαδή αυτά της Ακρούντας, Φοινικαριών, Μουτταγιάκκας και Αρμενοχωρίου.

Σημειώνεται, πάντως ότι ο Δήμαρχος Γερμασόγειας εξέφρασε την βούληση για ενημέρωση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να είναι πλήρως ενημερωμένα όταν θα κληθούν να ψηφίσουν στην βουλή τις νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες απαιτούνται. 

Συζητήσεις με κόμματα

Παράλληλα με τον Δήμο Γερμασόγειας τις ενέργειες του συνεχίζει και ο δήμος ‘Υψωνα. Μιλώντας στην Offsite  ο Δήμαρχος Παντελής Γεωργίου, ανέφερε ότι οι ίδιοι ως δήμος στην μελέτη την οποία έχουν αποστείλει προ στο ΥΠΕΣ έχουν συμπεριλάβει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται, ενώ αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει σειρά επαφών με πολιτικούς αρχηγούς, για  να διαφανεί η μορφή που θα πάρει η μεταρρύθμιση. 

Όπως τόνισε σε αυτές τις συναντήσεις εξηγούν στους πολιτικούς αρχηγούς το μοντέλο λειτουργίας αλλά και τις αρμοδιότητες που αλλάζουν, όπως είναι οι θέσεις εκτελεστικών αντιδημάρχων, αλλά και πως θα περάσουν κάτω από τις εποπτείες του δήμου υπηρεσίες που δεν υπάρχουν σήμερα.

Κληθείς να σχολιάσει με ποιές κοινότητες βρίσκεται σε επαφές ο δήμος Ύψωνα για να συμπεριληφθούν στο νέο δήμο, ο κύριος Γεωργίου ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τις κοινότητες Κολοσσίου, Τραχωνίου, Ερήμης, Καντού, Ακρωτηρίου, Ασώματου και Τσερκέζ Τσιφλίκ. Μάλιστα επισήμανε ότι κάποια από αυτά τα κοινοτικά συμβούλια πήραν ήδη απόφαση για ένταξη στον νέο Δήμο.

Καταληκτικά ο κύριος Γεωργίου σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουν θέσει οι ίδιοι για την δημιουργία του νέου Δήμου είναι το τέλος του 2019, επισημαίνοντας ότι ίσως  λειτουργήσει πιλοτικά στους δύο Δήμους που επέδειξαν ενδιαφέρον για να διαφανεί εάν μπορεί το μοντέλο αυτό να εφαρμοστεί και σε άλλους Δήμους μετά της Δημοτικές εκλογές του 2021.

Πηγή:offsite.com.cy