Αρχική Υγεία Κοκκίνισμα στο πρόσωπο: Οι 7 «ένοχες» παθήσεις

Κοκκίνισμα στο πρόσωπο: Οι 7 «ένοχες» παθήσεις

Η ντροπή, το ηλιακό έγκαυμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και οι εξάψεις δεν αποτελούν τους μοναδικούς λόγους για τους οποίους κοκκινίζει το πρόσωπο. Υπάρχουν και άλλοι, που συχνά είναι πολύ πιο σοβαροί.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι μία συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια, καθώς προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού. Είναι αρκετά συχνή στα νεογέννητα μωρά (ηλικίες έως 3 μηνών), η γνωστή νινίδα. Συχνά επίσης παρουσιάζεται στους εφήβους και στους ενήλικες.

Ένα από τα συμπτώματά της είναι ένα κόκκινο εξάνθημα, το οποίο συχνά εκδηλώνεται στο πρόσωπο, ιδίως ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τη μύτη. Μερικές φορές το εξάνθημα κάνει το δέρμα να μοιάζει λιπαρό, ενώ άλλες το δέρμα είναι ξηρό και ξεφλουδίζει.

Συνήθως χρειάζεται ειδική θεραπεία για να αντιμετωπιστεί. Στη θεραπεία συμπεριλαμβάνεται σαμπουάν για την ξηροδερμία του τριχωτού κεφαλής και τοπικές φαρμακευτικές κρέμες με τις οποίες θα αλείφετε το δέρμα σας για λίγο καιρό. Συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο.

Ροδόχρους νόσος – ροδόχρους ακμή

Είναι μία δερματοπάθεια που τυπικά εκδηλώνεται στο πρόσωπο. Συχνά αρχίζει με μία τάση για εύκολο κοκκίνισμα και δημιουργία μικρών ευρυαγγειών. Εάν εξελιχθεί, το κοκκίνισμα στο πρόσωπο γίνεται πιο επίμονο ή ακόμα και μόνιμο. Στις εξάρσεις της μπορούν να εμφανιστούν έντονα σπυράκια, τύπου ακμής.

Υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 1-10% του πληθυσμού, συνήθως γυναίκες ηλικίας 30-50 ετών.

Αν και δεν υπάρχει ριζικός τρόπος ιάσεως, υπάρχουν θεραπείες αναλόγως με τον τύπο της νόσου που βελτιώνουν σημαντικά την όλη εικόνα. Ο δερματολόγος ιατρός θα σας πει ποια είναι κατάλληλη για εσάς.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση που αναπτύσσεται όταν κάποια ουσία που αγγίζει το δέρμα του προσώπου είτε του προκαλεί ερεθισμό είτε αλλεργική αντίδραση.

Στην πρώτη περίπτωση αποκαλείται ερεθιστική δερματίτιδα και συχνά αίτια είναι, λ.χ., το σαπούνι, οι βαφές των μαλλιών, η συνεχής έκθεση στο νερό (π.χ. στους κολυμβητές), ορισμένα τρόφιμα κ.λπ.

Αν είστε αλλεργικοί σε αυτό που άγγιξε το δέρμα σας, τότε λέγεται αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Συνηθισμένα αίτιά της είναι τα αρώματα, το λάτεξ, το νικέλιο, τα κοσμήματα, ένα νέο μέικ απ κ.λπ.

Το κοκκίνισμα που προκαλεί συνήθως εξαφανίζεται όταν σταματά η έκθεση του δέρματος στην ερεθιστική ή αλλεργιογόνο ουσία. Επειδή όμως η δερματίτιδα εξ επαφής προκαλείται από πολλά προϊόντα, ακόμα και από πράγματα που χρησιμοποιούσατε επί χρόνια ή υπάρχουν στο περιβάλλον, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε την αιτία της. Επομένως απαιτείται έλεγχος από έναν δερματολόγο.

Αντιδράσεις στα φάρμακα

Εκτός από ορισμένες ουσίες, και μερικά φάρμακα προκαλούν μια δερματική αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, όταν το άτομο που τα παίρνει βγαίνει στον ήλιο. Η κατάσταση αυτή λέγεται αντίδραση φωτοευαισθησίας.

Επιπλέον, ορισμένα τοπικά φάρμακα, όπως οι αλοιφές με υδροκορτιζόνη ή άλλα κορτικοστεροειδή, μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα του δέρματος όταν χρησιμοποιούνται επί περισσότερο καιρό απ’ ό,τι πρέπει.

Για να απαλλαγείτε από το κοκκίνισμα, διαβάστε κατ’ αρχάς τις οδηγίες χρήσεως των φαρμάκων για να βεβαιωθείτε αν υπάρχει ενδεχόμενο αντίδρασης με τον ήλιο και αν τα έχετε χρησιμοποιήσει πολύ καιρό, αντιστοίχως.

Αν νομίζετε ότι έχετε αντίδραση φωτοευαισθησίας, σταματήστε να εκτίθεστε στον ήλιο. Αν αλείφετε το δέρμα με κρέμα υδροκορτιζόνης πολύ καιρό, πρέπει να σταματήσετε την επάλειψη. Αν, όμως, την κρέμα σάς την έχει χορηγήσει γιατρός, συμβουλευθείτε τον πρώτα, διότι μπορεί να σας συστήσει κάποια άλλη στη θέση της.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα (ή έκζεμα) είναι ένα είδος φλεγμονής στο δέρμα, που προσβάλλει το 15-30% των παιδιών ηλικίας 2-10 ετών και ποσοστό έως 10% των ενηλίκων.

Η δερματοπάθεια αυτή προκαλεί ξηροδερμία με κόκκινες και ερεθισμένες βλάβες (εξάνθημα), οι οποίες ξεφλουδίζουν και προκαλούν πολύ έντονο κνησμό (φαγούρα).

Η αντιμετώπιση γίνεται με τοπικές, συνήθως θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν ανάλογα την περίπτωση να καθαρίσετε το δέρμα. Ο δερματολόγος ιατρός θα σας προτείνει την καλύτερη για εσάς.

Ψωρίαση

Είναι αυτοάνοσο νόσημα. Κατ’ αυτήν, ο οργανισμός παράγει νέα δερματικά κύτταρα μέσα σε λίγες ημέρες αντί για εβδομάδες, με συνέπεια να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος και να δημιουργούν τις χαρακτηριστικές ψωριασικές πλάκες.

Για την αντιμετώπισή της απαιτείται εξειδικευμένη θεραπεία, την οποία θα επιλέξει ο δερματολόγος ιατρός αναλόγως με το είδος και την έκταση των βλαβών.

Ερυθηματώδης λύκος

Ο λύκος επίσης είναι αυτοάνοση πάθηση. Υπάρχουν δύο είδη λύκου που προκαλούν κοκκίνισμα του προσώπου.

Ο ένας είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο οποίος προσβάλλει διάφορα όργανα, προκαλώντας μερικές φορές κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα. Μερικοί πάσχοντες αναπτύσσουν επίσης ένα χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα και στη μύτη, που δημιουργεί σχήμα πεταλούδας.

Η δεύτερη μορφή λύκου είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, ο οποίος είναι χρόνια νόσος του δέρματος. Αυτός προκαλεί καλά περιγεγραμμένες σκούρες κόκκινες κηλίδες που έχουν σχήμα δίσκων (εξ ου και η ονομασία του).

Ο δισκοειδής λύκος δεν προσβάλλει άλλα όργανα του σώματος, ενώ το εξάνθημά του είναι πολύ πιο έντονο απ’ ό,τι του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Και στις δύο περιπτώσεις, ο δερματολόγος ιατρός μπορεί να σας πει πως πρέπει να φροντίσετε το δέρμα σας.

Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

Πότε να πάτε στον γιατρό

«Επειδή υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν κοκκίνισμα στο πρόσωπο, είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση», τονίζει ο Δρ. Μιχελάκης. «Επομένως, εάν το κοκκίνισμα επιμένει και δεν υποχωρεί, πρέπει να το εξετάσει ένας δερματολόγος. Συνήθως αυτό πρέπει να γίνει όταν το κοκκίνισμα διαρκεί πάνω από 1-2 εβδομάδες».

Πηγή: onmed.gr