Ο Δήμος Λεμεσού έχει μελετήσει το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΕΤΕΚ της 8ης Μαρτίου 2019 σχετικά με την εφαρμογή της Βιώσιμης κινητικότητας στην Λεμεσό και λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντίθετα διακρίνεται από μία τάση παραπληροφόρησης και προσπάθειας δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο της είναι αποτέλεσμα μιας ελλιπούς και μη αντικειμενικής πληροφόρησης των αξιωματούχων του ΕΤΕΚ. Σημειώνουμε ότι κανένας εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ δεν αποτάθηκε επίσημα στον Δήμο ώστε να ενημερωθεί σωστά για τις σκέψεις, τα πλάνα και τις πιθανές δράσεις του Δήμου προς την κατεύθυνση της εφαρμογής δράσεων και πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας.
Θα πρέπει πρωτίστως να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Λεμεσού υποστηρίζει πλήρως την δημιουργία του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού, μία μελέτη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους 3 μήνες. Η υποστήριξη αυτή είναι έμπρακτη καθότι ως Δήμος συμμετέχουμε στην Επιτροπή Παρακολούθησης της μελέτης αλλά και από την έναρξη της μέχρι σήμερα είχαμε αρκετές επίσημες συναντήσεις τόσο με τους συντελεστές της μελέτης όσο και με τους αρμόδιους για την μελέτη από πλευράς του Τμήματος Δημοσίων Έργων. Μέσα από αυτήν την συμμετοχή μας έχει δοθεί η ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να θέσουμε τις εισηγήσεις μας όσον αφορά τις διάφορες πρόνοιες και πολιτικές που αναμένεται να προκύψουν από το Σχέδιο. Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελείται από μια σειρά μέτρων και πολιτικών και δεν επικεντρώνεται μόνο σε ένα σημείο, στο οποίο ενδεχομένως να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμος δεν υποστηρίζει την εφαρμογή και υλοποίηση των μέτρων και προνοιών που θα προκύψουν από το Σχέδιο.
Ο Δήμος Λεμεσού έχει ήδη αποδείξει με τα έργα του ότι στηρίζει πλήρως την βιώσιμη κινητικότητα: Όλα τα νέα οδικά έργα στον Δήμο Λεμεσού είναι σχεδιασμένα με βάση την βιώσιμη κινητικότητα. Σε όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και τις αναπλάσεις αστικών χώρων εφαρμόζονται οι ίδιες αρχές. Το μεγάλο έργο που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγους μήνες, οι περιβαλλοντικές γειτονιές, και που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Δήμου, έχει σαν πρώτιστο στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την ασφαλή μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων και την δημιουργία χώρων κοινωνικής συνάθροισης. Πέραν τούτων, ο Δήμος Λεμεσού συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που σκοπό έχουν την προώθηση των Σχεδίων Βιώσιμης Κινητικότητας και την εφαρμογή δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση – με κάποιες μάλιστα από αυτές να έχουν χρηματοδοτηθεί από αυτά τα προγράμματα, όπως για παράδειγμα η δημιουργία συνθηκών πρόσβασης αναπήρων προς την θάλασσα, η σύνδεση των ποδηλατοδρόμων εκατέρωθεν του Νέου Λιμανιού, η εφαρμογή έξυπνου συστήματος για τους χώρους στάθμευσης κ.ά. Τέλος ο Δήμος Λεμεσού συμμετέχει ενεργά με εκπροσώπους του σε όργανα και Συμβούλια που αποκλειστικό στόχο έχουν την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας όπως το ευρωπαϊκό Δίκτυο CIVITAS, Το Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου κ.ά.
Όσον αφορά τον χώρο στάθμευσης της οδού Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ένας χώρος ο οποίος σήμερα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του κέντρου της πόλης, τα αναφερόμενα στην ανακοίνωση του ΕΤΕΚ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Πρόθεση του Δήμου είναι η βελτιστοποίηση του χώρου, όχι η επέκταση του και πολύ περισσότερο ούτε και η αποκοπή έστω και ενός δέντρου! Και φυσικά νοείται ότι καμία σοβαρή κατασκευαστική επέμβαση η οποία θα αναστατώσει την περιοχή δεν πρόκειται να γίνει. Ο Δήμος Λεμεσού έχει συμφωνήσει όπως στον χώρο εκείνο λειτουργήσει η κεντρική στάση του αναβαθμισμένου συστήματος Δημοσίων Μεταφορών από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της λειτουργίας του, κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί σε 18 περίπου μήνες. Επιπρόσθετα όμως τούτων, είναι πέραν από ορατή η ανάγκη για κάποιες άμεσες αλλά ταυτόχρονα ανατρέψιμες λύσεις, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης και ομαλή λειτουργία των Δημοσίων Μεταφορών αλλά και των άλλων μέτρων βιώσιμης κινητικότητας τα οποία θα προκύψουν από το ΣΒΑΚ. Η σημερινή κατάσταση στο κέντρο της πόλης, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς στην οποία ο Δήμος έχει επενδύσει πολλά για την αναζωογόνηση του Κέντρου, η προσπάθεια για προσέλκυση μόνιμων κατοίκων στις κεντρικές περιοχές, επιβάλλουν την λήψη κάποιων προσωρινών μέτρων που θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα από τα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται ο Δήμος είναι όπως έχει αναφερθεί και η βελτιστοποίηση της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου στάθμευσης ώστε να αυξηθούν προσωρινά έστω οι δυνατότητες του. Οι οποιεσδήποτε πιθανές επεμβάσεις προβλεφθούν θα είναι προσωρινές και σίγουρα αναστρέψιμες, ώστε όταν οι πρόνοιες του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας εφαρμοστούν πλήρως, τότε και ο χώρος αυτός να μπορέσει να αποτελέσει ένα βασικό κρίκο στην αλυσίδα των βιώσιμων μεταφορών.
Ο Δήμος Λεμεσού δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με οποιοδήποτε οργανωμένο σύνολο, πόσο μάλλον με το ΕΤΕΚ το οποίο αποτελεί και τον επιστημονικό – τεχνικό Σύμβουλο του Κράτους. Αντίθετα εκείνο που επιδιώκει είναι η συνεργασία και η συμπόρευση στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα και μέσα στα πλαίσια αυτά ο Δήμος μας θα επιθυμούσε τις τακτικές επαφές και την σωστή ενημέρωση με το ΕΤΕΚ. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα ήταν χρήσιμο στο μέλλον πριν την έκδοση ανακοινώσεων επί σημαντικών θεμάτων που αφορούν το Δήμο μας να προηγούνται επαφές με τους αρμόδιους λειτουργούς του Δήμου ή και με τον ίδιο τον Δήμαρχο.