Αρχική Τελευταία Νέα Aφιέρωμα: Διατηρητέα κτήρια ΤΕΠΑΚ – Ποια ήταν αρχικά η λειτουργία τους;

Aφιέρωμα: Διατηρητέα κτήρια ΤΕΠΑΚ – Ποια ήταν αρχικά η λειτουργία τους;

Πολλά κτήρια, τα οποία σήμερα στεγάζουν εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διατηρούν μακρά ιστορία.

Το ΤΕΠΑΚ έχει αναπαλαιώσει και ανακαινίσει διατηρητέα κτήρια της Λεμεσού όπως το παλιό ταχυδρομείο, το παλιό δικαστήριο, το πρώην κτηματολόγιο, το παρθεναγωγείο Λεμεσού, τις αποθήκες Συκοπετρίτη, το κτήριο του ξενοδοχείου “Continental” και αρκετά άλλα. Ας δούμε στοιχεία της ιστορίας μερικών εξ’ αυτών.

Παρθεναγωγείο Λεμεσού – Κτήριο Κοινών Χώρων Διδασκαλίας ‘Ανδρέας Θεμιστοκλέους’

image

Το κτήριο Κοινών Χώρων Διδασκαλίας ‘Ανδρέας Θεμιστοκλέους’ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει στις πλάτες του ιστορία 100 χρόνων καθώς παλιά στεγαζόταν εκεί το Παρθεναγωγείο Λεμεσού. Στις αρχές του 20ου αιώνα, με σημαντικές δωρεές ευεργετών, προχώρησαν τα έργα οικοδόμησης του Παρθεναγωγείου ενώ τα εγκαίνια του κτηρίου πραγματοποιήθηκαν στις 8 Ιανουαρίου του 1912. Δύο χρόνια αργότερα λειτούργησε και το νηπιαγωγείο που βρισκόταν νοτιότερα του Παρθεναγωγείου, επί της οδού Αθηνών. Η πρώτη διευθύντρια του Παρθεναγωγείου ήταν η Πολυξένη Λοϊζιάς.

Στο κτήριο επί της οδού Ανδρέα Θεμιστοκλέους, όπου η πρόσοψή του κοσμείται με τέσσερις κίονες ιωνικού ρυθμού, έχει τοποθετηθεί το μοντέρνο οβάλ κτίσμα του αμφιθεάτρου που συνομιλεί άψογα με το παλιό. Ακόμη και το δεύτερο κτήριο επί της οδού Αθηνών όπου εγκαθίστανται οι αίθουσες υπολογιστών είναι πιο απλό σε κάτοψη αλλά και αυτό εμπλουτίστηκε με διαφορές σύγχρονες επεμβάσεις. Επίσης στην αυλή του κτηρίου ‘Αντρέας Θεμιστοκλέους’ έχει προστεθεί  κυλικείο και έχει διαμορφωθεί χώρος υπαίθριων εκδηλώσεων μεταξύ των δύο κτηρίων.

Παλαίο δικαστήριο – Βιβλιοθήκη “Βασίλης Μιχαηλίδης” 

image

Κτήριο που διασώζει τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της βρετανικής αποικιοκρατίας αποτελεί η βιβλιοθήκη «Βασιλής Μιχαηλίδης» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το 1911 η βρετανική διοίκηση είχε αποφασίσει να κτίσει δικαστήρια στην Λεμεσό. Αρχιτέκτονας, του αποικιακού ρυθμού κτηρίου ήταν ο Άγγλος μηχανικός W. Williams. Ο τοπικός τύπος αντιμετώπισε αρνητικά την αρχιτεκτονική μορφολογία της οικοδομής, θεωρώντας την ξένη, με τα δεδομένα του νησιού. Σήμερα το κτήριο, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί, στεγάζει τη βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης» του ΤΕΠΑΚ.

Παλαιό Ταχυδρομείο – Πρυτανεία

image

Σήμερα το κτήριο το οποίο στεγάζει τις πρυτανικές αρχές του ΤΕΠΑΚ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του τέλους του 19ου αιώνα στη Λεμεσό.  Η διώροφη οικία Γ.Θ. Ρωσσίδη χτίστηκε σε νεοαναγεννησιακό ρυθμό από τον πρωτομάστορα εργολάβο Κ. Τραχανά. Το 1911 αγοράστηκε από τη βρετανική διοίκηση για να στεγάσει το διοικητήριο και αργότερα τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Ξενοδοχείο “Continental” – Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης

image

Η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης στεγάζεται στο ιστορικό ξενοδοχείο «Continental», το οποίο κτίστηκε με σχέδια αγνώστου αρχιτέκτονα γύρω στο 1915. Στο ισόγειο του, την εποχή του Εθνικού Διχασμού, στεγαζόταν η «Λέσχη των Φιλελευθέρων» ενώ την δεκαετία του τριάντα ανέλαβε την ξενοδοχειακή επιχείρηση ο Χρίστος Μυλωνάς και στη συνέχεια ο Πανίκος Μιχαήλ. Στο 1964 προστέθηκε ακόμη ένας όροφος με σχέδια του Χαρίλαου Δίκαιου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού

image

Το ΤΕΠΑΚ έχει αναλάβει την ανακαίνιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεμεσού, η οποία δεν έχει προς το παρόν παραδοθεί. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λεμεσού στεγάζεται στο Μέγαρο Πηλαβάκη που αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια της πόλης. Η ανέγερση του κτηρίου άρχισε το 1919 και τα αρχιτεκτονικά του σχέδια είναι επηρεασμένα από το στυλ Ναπολέοντος Γ’

ΠΗΓΗ: explore365news…