Απεβίωσε μετά από δύσκολη «μάχη» που έδινε εδώ και τρεις εβδομάδες, 18χρονη η οποία προσβλήθηκε από βαριάς μορφής μηνιγγίτιδας.
Η νεαρή σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times εισήχθη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου στις 17 Μάιου, με μηνιγγίτιδα. Μάλιστα λόγω της κατάστασης της, νοσηλεύτηκε άμεσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δυστυχώς η νεαρή λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασης της υγείας της, απεβίωσε το μεσημέρι του Σαββάτου.
Σύμφωνα μάλιστα με τον ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου που εκδόθηκε από ιατρό του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, ο θάνατος της επήλθε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή, εγκεφαλικό οίδημα και μηνιγγίτιδα από στρεπτόκοκκο πνευμονίας.
Οι οικείοι της ατυχής κοπέλας από την Βουλγαρία, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν επιθυμούσαν να διενεργηθεί νεκροψία επί της σορού της.
Όπως πληροφορούμαστε, η 18χρονη είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού ενός έτους.
Τι έιναι η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα
Η βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα (μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος) προκαλείται κατά κύριο λόγο από βακτήρια όπως ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουένζας τύπου Β, τα οποία ευθύνονται για 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Οι ενήλικες προσβάλλονται κυρίως από πνευμονιόκοκκο, ενώ ακολουθούν ο μηνιγγιτιδόκοκκος και η λιστέρια.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να προκαλέσει από πυρετό και ασυμπτωματική βακτηριαιμία μέχρι σηψαιμία, τοξική καταπληξία ή ακόμη και θάνατο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει λοίμωξη συγκεκριμένων οργάνων.
Η μηνιγγίτιδα που προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis παρουσιάζει συνήθως την εξής κλινική εικόνα: ξαφνικός πυρετός, ναυτία, έμετος, κεφαλαλγία, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και μυϊκός πόνος. Συχνά εμφανίζεται εξάνθημα, όπως και σπασμοί. Η μηνιγγίτιδα που οφείλεται στο βακτήριο Haemophilus influenzae ή Streptococcus pneumoniae προκαλεί επιληπτικές κρίσεις συχνότερα από τη μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Σε περιπτώσεις γενικευμένης λοίμωξης παρατηρούνται σηπτική αρθρίτιδα, περικαρδίτιδα και πνευμονία.
Επιπλοκές
Κάποιες από τις σοβαρότερες επιπλοκές είναι η διάχυτη ενδαγγειακή πήξη (η οποία μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη αιμορραγία), το σηπτικό σοκ, η νέκρωση των άκρων και η κεραυνοβόλος πορφύρα. Η οξεία λοίμωξη μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγία των επινεφριδίων, επιπεφυκίτιδα, αρθρίτιδα, περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα, πνευμονία, περιτονίτιδα και νεφρικά έμφρακτα. Στα παιδιά, το πιο συχνό νευρολογικό συνεπακόλουθο είναι η κώφωση, η οποία εμφανίζεται σε ποσοστό 5-10%.
Η συνολική θνητότητα της νόσου κυμαίνεται μεταξύ 5-15% ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες, ενώ η κεραυνοβόλος σηψαιμία μπορεί να προκαλέσει θανάτους στο 15-20% των περιπτώσεων.
Με πληροφορίες απο iatropedia