Απεβίωσε ξαφνικά σε ηλικία 79 ετών ο δήμαρχος Αμμοχώστου και πρώην πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Γαλανός βρισκόταν εκτός Κύπρου και «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή.
Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1940. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις οικονομικές επιστήμες και την κοινωνιολογία. Σπούδασε επίσης νομικά στο Inner Temple Λονδίνου και έλαβε δίπλωμα Barrister at Law.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Παράταξης, που αργότερα μετονομάστηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα. Το 1989 εξελέγη γενικός γραμματέας και το 1990 αντιπρόεδρος του κόμματος. Πήρε για πρώτη φορά μέρος στις βουλευτικές εκλογές το 1976 και εξελέγη βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη στις εκλογές του 1981, του 1985, του 1991 και του 1996. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1991, εξελέγη για μία πενταετία Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής. Συμμετείχε για είκοσι χρόνια στο Εθνικό Συμβούλιο.
Κατά τη μακρά του Κοινοβουλευτική παρουσία, διετέλεσε Πρόεδρος των Επιτροπών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Άμυνας και Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Βουλής. Διετέλεσε Συμπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Κυπριακής Βουλής – ΕΟΚ πριν το 1999.
Διετέλεσε επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και Πρόεδρος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου,Πρόεδρος των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας και της Κυπριακής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ.
Το Μάιο του 2003 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος εννιαμελούς Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων το οποίο είχε ως αποστολή να συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε θέματα οικονομικής πολιτικής, χειρισμού οικονομικών κρίσεων και λήψης οικονομικών μέτρων.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 διεκδίκησε ως ανεξάρτητος υποψήφιος την ψήφο των συμπολιτών του, προτάσσοντας το όραμα της επιστροφής όλων των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους. Αμέσως μετά την εκλογή του, ηγήθηκε μεγάλης εκστρατείας συλλογής υπογραφών για επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου και εφαρμογή των δεσμευτικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά την προτεραιότητα της Αμμοχώστου την οποία τα τουρκικά στρατεύματα μετέτρεψαν σε πόλη-φάντασμα.
Οι δύο τόμοι των 30.000 υπογραφών που συνελέγησαν, αποτελούν τη βάση μιας μεγάλης εκστρατείας διαφώτισης στο εξωτερικό που ανέλαβε ο Δήμος Αμμοχώστου, για τα δίκαια όλου του προσφυγικού κόσμου της Κύπρου.
Πηγή: Philenews