Αρχική Τελευταία Νέα Ενημερωτική συνάντηση για τις πλημμύρες από την Πολιτική Άμυνα και στην Λεμεσό

Ενημερωτική συνάντηση για τις πλημμύρες από την Πολιτική Άμυνα και στην Λεμεσό

Στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε χθες ο τρίτος κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων που οργανώνει η Πολιτική Άμυνα για τον κίνδυνο πλημμύρας και τους διαδραστικούς πλημμυρικούς χάρτες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Δήμων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργανισμών.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αν. Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Πολιτικής Άμυνας  (ΠΕΔΠΑ), στη Λεμεσό, Ολύβια Μιχαηλίδου, παρουσίασε τα μέτρα αυτοπροστασίας που αφορούν τον καθένα, ως επίσης και τα μέτρα αυτοπροστασίας, τόσο για πεζούς, όσο και οδηγούς οχημάτων, σημειώνοντας ότι “στόχος όλων είναι η προστασία του πολίτη”.
 
Τόνισε δε ότι είναι σημαντικός ο έλεγχος των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς επίσης και η εκτέλεση έργων συγκράτησης, με την απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και των φύλλων των δέντρων.
 
Ο Ανώτερος Λειτουργός της Πολιτικής Άμυνας , Νικόλας Πάρης, σε ομιλία του για την Εθνική Εκτίμηση Κινδύνων τόνισε “τη σημασία της ολοένα και μεγαλύτερης συνοχής αρμοδιοτήτων στον τομέα της πολιτικής προστασίας”, καθώς και την ανάγκη για “ενίσχυση της νομικής βάσης του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων”.  Παρουσίασε, επίσης, τους κινδύνους που προκύπτουν για την Κύπρο και ανέλυσε διεξοδικά τα στοιχεία για τον καθένα ξεχωριστά.
 
Επίσης, η υδρολόγος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Νατάσα Νεοκλέους, παρουσίασε τους Διαδραστικούς Πλημμυρικούς Χάρτες που ετοίμασε το τμήμα και σημείωσε ότι αυτοί αφορούν τις παραποτάμιες περιοχές πλημμύρας που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
 
Για το σκοπό αυτό έχουν επισημανθεί 19 περιοχές πλημμύρας σε όλη την Κύπρο, είπε, ενώ στη Λεμεσό εντοπίζονται τέσσερις περιοχές..
 
Εξάλλου,  το μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Μαρλέν Βάσκες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνέργεια των αρμοδίων φορέων με το Πανεπιστήμιο θα συμβάλει ώστε οι αποφάσεις να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και μελέτες.
 
Η δρ. Βάσκες παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Interreg  Ελλάδας-Κύπρου για την ανάπτυξη διασυνοριακού, καινοτόμου και ευφυούς συστήματος διαχείρισης πόρων, λήψεως αποφάσεων και εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και ανθρωπογενών και κοινωνικών κρίσεων.
 
Είναι σημαντική, τόνισε, “η ενίσχυση της επάρκειας των αρμοδίων αρχών, σε Ελλάδα και Κύπρο, για την αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και κρίσεων”, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της βελτίωσης του χρόνου λήψεως των αποφάσεων για την αντιμετώπιση τους. Υπέδειξε, παράλληλα, την αναγκαιότητα συνεργασίας των αρμοδίων αρχών για την έγκαιρη ενημέρωση την φορέων και των πολιτών προς αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.
 
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, την 3η Ταξιαρχία Υποστήριξης, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δήμο Κ. Πολεμιδιών, το Δήμο Ύψωνα, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων,  το Τμήμα Πολεοδομίας,  το Τμήμα Δασών,  το ΕΤΕΚ, το ΤΕΠΑΚ, το Νοσοκομείο Λεμεσού, ενώ παρόντα ήταν στελέχη της Πολιτικής Άμυνας και στελέχη από τον Σταθμό Πολιτικής Άμυνας Γερμασόγειας.
 
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα προς τους ομιλητές και “έτσι να διεξαχθεί ένας πολύ παραγωγικός διάλογος”, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ