Αρχική Πρόταση Πρόταση: Η ανάγκη της παράδοσης του Αγίου Φωτός στο κοινό

Πρόταση: Η ανάγκη της παράδοσης του Αγίου Φωτός στο κοινό

Μία κατηγορία θεμάτων που προβληματίζουν αλλά και στεναχωρούν πολλούς πολίτες κατά την περίοδο της καραντίνας είναι πτυχές που άπτονται των Χριστιανικών εθίμων, της πίστης, της παράδοσης αλλά και του ίδιου του εκκλησιασμού

 

Για λόγους δημόσιας υγείας, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες παρά τις αντιδράσεις έχουν γίνει δεκτές και κατανοητές από την μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.

Δεχόμαστε όμως τελευταία μεγάλο όγκο μηνυμάτων στο LemesosBlog από κατοίκους ειδικά της ευρύτερης Λεμεσού που διαμαρτύρωνται για την απαγόρευση παράδοσης του Αγίου Φωτός στα σπίτια. Στις δύσκολες μέρες που περνούμε το Άγιο Φώς για πολλούς πολίτες θα ήταν ένας τρόπος να βρεθούν πιο κοντά στην πίστη τους και να νιώσουν καλύτερα στον προσωπικό χώρο τους οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Από την πλευρά μας είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν τρόποι να παραδοθεί το Άγιο Φώς με ασφάλεια στους πολίτες, χωρίς να διακινδυνεύονται μέτρα διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας. Ίσως η λύση θα ήταν να δοθεί η ελευθερία στις τοπικές αρχές, με αστυνομική επίβλεψη, να προχωρήσουν σε μια τέτοια ενέργεια και να μειώσουν και σημαντικά την δουλειά της αστυνομίας αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από μετακινήσεις πιστών που παρά τις προειδοποιήσεις τελικά θα σπεύσουν να μεταβούν στους ναούς. Ειδικά σε μικρότερους δήμους και κοινότητες, υπάρχουν τρόποι παράδοσης του Αγίου Φωτός με μηδενική επαφή. Διάθεση και οργάνωση χρειάζεται το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Θα μπορούσε ίσως η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις τοπικές αρχές, να πάρουν την πρωτοβουλία για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών τους διασφαλίζοντας και όλους τους κανόνες δημόσιας υγείας;

Θεωρούμε πως πολλοί δημάρχοι και κοινοτάρχες θα ανταποκρίνονταν θετικά…