Αρχική BusinessNews Εταιρική υπευθυνότητα και δημόσια υγεία

Εταιρική υπευθυνότητα και δημόσια υγεία

Από την στιγμή που το υπουργείο Υγείας υποχρέωσε όλες τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να υποβάλουν σε εξετάσεις τα μέλη του προσωπικού τους, ξεκίνησαν να καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού…

 

Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως φυσιολογική, εάν αναλογιστεί κανείς ότι υπεραγορές, φρουταρίες και αρτοποιεία είναι οι μοναδικοί χώροι τους οποίους επιτρέπεται να επισκέπτεται το ευρύ κοινό όσο διαρκεί το lockdown, για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.

Επισήμως, κρούσματα εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής σε τέσσερις υπεραγορές (Αλφαμέγα, Σκλαβενίτης, Spar και Αθηαινίτης). Εξ αυτών, οι υπεραγορές Αλφαμέγα, πολύ πριν το υπουργείο Υγείας το καταστήσει υποχρεωτικό, προχώρησαν αυτοβούλως με δικό τους κόστος και υπέβαλαν σε διαγνωστικές εξετάσεις τα μέλη του προσωπικού τους.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για κρούσματα και σε άλλες υπεραγορές, τα οποία δεν είδαν μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, υπάρχουν περιπτώσεις υπεραγορών που κατέγραψαν κρούσματα προτού το υπουργείο Υγείας αποφασίσει να ανακοινώνει τα ονόματα επιχειρήσεων.

Το ερώτημα που πλανάται και που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υπεραγορών στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα πριν το διάταγμα και κυρίως εάν όλες οι υπεραγορές και επιχειρήσεις τήρησαν των χρονοδιάγραμμα των 15 ημερών για την πραγματοποίηση των τεστ. Επίσης, γιατί δεν βγήκαν οι συγκεκριμένες υπεραγορές να ανακοινώσουν τα κρούσματα;

Το ίδιο το υπουργείο Υγείας μίλησε στις 15 Απριλίου για επιχειρήσεις που αρνούνταν να υποβάλουν σε διαγνωστικά τεστ το προσωπικό τους από φόβο μην πληγεί η εικόνα τους. Δυστυχώς δεν έγινε κατορθωτό να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για ποιες επιχειρήσεις πρόκειται.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το υπουργείο Υγείας μιλά με ονόματα και ορθώς πράττει για λόγους διαφάνειας και προστασίας του κοινού. Βέβαια η κοινωνία θα ήθελε να γνωρίζει ποιες εταιρείες ήταν απρόθυμες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα των εργαστηριακών εξετάσεων θέτοντας υπεράνω όλων τη φήμη τους και τη διαφύλαξη των κερδών τους. Πάνω ακόμη και από τη δημόσια υγεία.

Είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν ποιοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ήταν πραγματικά κοινωνικά υπεύθυνοι στη διάρκεια της κρίσης και ποιοι ήταν αυτοί που απλώς κρύφτηκαν πίσω από συγκυρίες και χειρισμούς.