Αρχική Τελευταία Νέα Τα φίδια που συναντούμε στη Κύπρο – Τι πρέπει να κάνουμε

Τα φίδια που συναντούμε στη Κύπρο – Τι πρέπει να κάνουμε

Ο Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου μας ενημερώνει για τα φίδια στην Κύπρο και πως θα πρέπει ως πολίτες να συμπεριφερθούμε σε αυτά.  

Στην Κύπρο συναντούμε 8 είδη φιδιών εκ των οποίων 1 ενδημικό είδος και 1 ενδημικό υποείδος.

Η φίνα ή έχιδνα (Macrovipera lebetina) είναι το μόνο επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά εξωτερικά γνωρίσματά της είναι το τριγωνικό κεφάλι, το χοντρό σώμα της και η κοντή ουρά της. Το δηλητήριο της αποτελείται από διάφορες πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν αιμοτοξική και κυτταροτοξική δράση, και προκαλεί νέκρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των ιστών.

Ορισμένα είδη φιδιών προστατεύονται μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους Οικοτόπους και την Εθνική Νομοθεσία που προνοεί για την Προστασία και Διατήρηση της Φύσης και της Άγριας Ζωής, καθιστώντας αδίκημα την σύλληψη και θανάτωσή τους. Επίσης, όλα τα είδη φιδιών που απαντούν στην Κύπρο, ανήκουν στα Παραρτήματα της Σύμβασης της Βέρνης την οποία έχει υπογράψει και η Κύπρος.

Δεδομένου ότι κανένα φίδι δεν επιτίθεται στον άνθρωπο χωρίς να ενοχληθεί ή να προκληθεί, ο Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου προτρέπει το κοινό τα εξής απλά και πολύ σημαντικά:

  • να μην προσπαθεί ποτέ να συλλάβει ή / και να σκοτώσει φίδια,
  • να μην πηγαίνει σε χώρους όπου δεν μπορεί να έχει καλή οπτική επαφή με το περιβάλλον, όπου δηλαδή υπάρχουν πολύ πυκνά και ψηλά χόρτα,
  • αν θα βρεθεί σε τέτοιες περιοχές να φορεί στιβαρά και ψηλά υποδήματα,
  • να μην βάζει ποτέ τα χέρια ακάλυπτα μέσα σε θάμνους, κάτω από πέτρες, κορμούς ή άλλα αντικείμενα.

Για την αποφυγή της παρουσίας ερπετών στις ιδιοκτησίες του, το κοινό πρέπει:

  • να διατηρεί τους χώρους του καθαρούς, απαλλαγμένους από σωρούς από αντικείμενα που προκαλούν τρύπες και κρυψώνες, καθότι τα φίδια τα χρησιμοποιούν για να προφυλαχθούν,
  • Να φροντίζει ώστε οι χώροι του να είναι απαλλαγμένοι από  διάφορα είδη με τα οποία τρέφονται τα φίδια, όπως τρωκτικά (ποντίκια, αρουραίους, κλπ), 
  • Να μην αφήνει υπολείμματα τροφών ή άλλων ακαθαρσιών οι οποίες μπορεί να προσελκύσουν τρωκτικά.

Η ισορροπία στη φύση εξαρτάται από την διατήρηση όλων των οργανισμών συμπεριλαμβανομένων και των ερπετών. Ο Ερπετολογικός Σύνδεσμος Κύπρου υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά την μεγάλη αξία των φιδιών στο περιβάλλον, αφού ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, και τους αριθμούς  ανεπιθύμητων οργανισμών όπως είναι τα τρωκτικά, χωρίς να χρειαστεί να τοποθετούνται χημικά σκευάσματα τα οποία έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα και κατ’ επέκταση και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Ουσιαστική πρέπει να είναι η συμβολή όλων για την επιβίωση και διατήρηση των ειδών στα διάφορα οικοσυστήματα αλλά ταυτόχρονα και η προστασία τους από τον άνθρωπο. Ας αφήσουμε λοιπόν τη φύση και τον άνθρωπο να ωφεληθεί, προστατεύοντας την ερπετοπανίδα του νησιού μας.