Θέρετρο υγείας και ευεξίας σε συνδυασμό με τουριστικές αναπτύξεις νέων εναλλακτικών μορφών αειφόρου βιώσιμου τουρισμού, οικιστικές αναπτύξεις με προδιαγραφές αειφορίας και άλλα συμπληρωματικά/ εμπλουτιστικά έργα, στην περιοχή Βάσας Κελλακίου, της επαρχίας Λεμεσού, προγραμματίζει η εταιρεία Fortune Health Resorts Ltd αξίας €440 εκατ.
Γράφει: Άγγελος Νικολάου
Στα πλαίσια εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας και άδειας ανέγερσης για το προτεινόμενο έργο έχει υποβληθεί στην Περιβαλλοντική Αρχή μελέτη που καταδεικνύει τον βαθμό επηρεασμού των διάφορων περιβαλλοντικών παραμέτρων από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, ενώ παράλληλα προτείνει μέτρα για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων. Η μελέτη θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Προγραμματίζεται έναρξη εργασιών τον Ιανουάριο του 2017. Τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου ετοίμασε η εταιρεία KPMG.
Το έργο περιλαμβάνει ξενοδοχείο και οργανωμένα τουριστικά διαμερίσματα, διαγνωστικό κέντρο, ιατρικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας, δύο κέντρα Αποκατάστασης, κέντρο ευεξίας και αναζωογόνησης με spa, θέρετρο αυτοδύναμης και υποβοηθούμενης διαβίωσης τρίτης ηλικίας με ανεξάρτητα σπίτια, γηριατρικό κέντρο με εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα, κέντρο αlzheimer’s και συναφών διαταραχών και 24-ωρο τμήμα επειγόντων περιστατικών με ασθενοφόρο, και μεγάλο εμπορικό κέντρο με χώρους αναψυχής.
Σύμφωνα με τους μελετητές, σκοπός του έργου είναι η ενδυνάμωση του κοινωνικού, οικονομικού και τουριστικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και η καταπολέμηση της εποχικότητας με την προσέλκυση νέων εναλλακτικών μορφών Αειφόρου Τουρισμού (όπως Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, Τουρισμού Τρίτης Ηλικίας, Οικοτουρισμού, Τουρισμού Αθλητικής Αναψυχής κ.λπ.) που αποσκοπούν στο να καταστεί η Κύπρος προορισμός ολόχρονου ποιοτικού και υψηλής εισοδηματικής τάξης τουρισμού.
Το ενδεχόμενο μη υλοποίησης του έργου αναμένεται να στερήσει την περιοχή από μια σημαντική ευκαιρία αναβάθμισης μέσω της αειφόρου ανάπτυξης που προτείνεται, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές.
Το έργο στη Βάσα Κελλακίου αποτελεί ολοκληρωμένη ανάπτυξη που περιλαμβάνει ένα μοναδικό συνεργιστικό συνδυασμό υπηρεσιών και προϊόντων, μέσα από τρία ανεξάρτητα αλλά αλληλοσυνδεόμενα συγκροτήματα.
Σημειώνεται ότι τα συγκροτήματα που αναφέρονται στη μελέτη αποτελούν την πρώτη φάση ενός μεγαλύτερου μελλοντικά έργου στο οποίο θα προστεθούν και άλλα έργα αειφόρου ανάπτυξης (π.χ. Τεχνολογικό Πάρκο και Πανεπιστημιακή Σχολή που θα επικεντρωθεί σε εκπαίδευση και έρευνα στους τομείς Υγείας και Ευεξίας και Αυτόνομης/ Υποβοηθούμενης Διαβίωσης Τρίτης Ηλικίας).
Το πρώτο αφορά ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει:1) Ξενοδοχειακή Μονάδα 5 αστέρων η οποία θα αποτελείται από 270 και θα προορίζεται για χρήση από επισκέπτες σύντομης/ προσωρινής διαμονής.2) 78 Οργανωμένα Τουριστικά Διαμερίσματα τάξης Α’ που θα αποτελούνται από 108 δωμάτια,3) Κέντρο εμπορικής χρήσης και αναψυχής (καταστήματα, εστιατόρια, ταβέρνες, ταχυδρομείο, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, εκθετικούς και παραδοσιακούς χώρους, κομμωτήριο και άλλες υπηρεσίες) και4) εμπλουτιστικά έργα (Περιβαλλοντικά και Πολιτιστικά), Μικροβιότοπος στον οποίο θα δημιουργηθεί βοτανικός κήπος, στον οποίο θα προωθηθεί μια μοναδική συνύπαρξη φυσικών αυτοφυών οικοσυστημάτων με καλλιεργούμενα είδη. Περιλαμβάνει επίσης εκθεσιακός χώρος παραδοσιακών προϊόντων και αμφιθέατρο.
Το Συγκρότημα 2 θα αποτελείται από: 1) Σύμπλεγμα Διαγνωστικού Κέντρου και Ιατρικού Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας. Θα αποτελείται από: α) Ιατρικό Κέντρο ημερήσιας φροντίδας με 4 χειρουργεία, 10 ιατρεία, μονάδα 10 δωματίων μετεγχειρητικής ημερήσιας νοσηλείας, φαρμακείο, και χημείο, και β) Διαγνωστικό Κέντρο με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό για να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων.2) Σύμπλεγμα Αποκατάστασης και Διαχείρισης Τρόπου Ζωής α) Κέντρο Αποκατάστασης Medicare δυναμικότητας 184 ατόμων το οποίο θα διαθέτει νοσηλευτική μονάδα με προδιαγραφές ξενοδοχείου πολυτελείας και με εξειδικευμένο στην εξατομικευμένη φροντίδα προσωπικό, που αποτελείται από επιστήμονες της υγείας διαφόρων ειδικοτήτων καθώς και παραϊατρικό προσωπικό. β) Κέντρο Ευεξίας και Διαχείρισης Τρόπου Ζωής. Θα περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά τμήματα: Σπα, Κέντρο Διαχείρισης Τρόπου Ζωής, Κέντρο Συμπληρωματικής Θεραπευτικής. Το Συγκρότημα 2 θα περιλαμβάνει 196 επαύλεις.3) Συμπληρωματικές οικιστικές αναπτύξεις με πολυτελείς επαύλεις. Ολοκληρωμένο Συγκρότημα Αποκατάστασης, Γηριατρικού Κέντρου και Αυτόνομης / Υποβοηθούμενης Διαβίωσης Τρίτης Ηλικίας.
Το Συγκρότημα 3 θα αποτελείται από:1) Κέντρο Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης, θα διαθέτει νοσηλευτική μονάδα 103 κλινών, φαρμακείο, εστιατόριο, εκπαιδευτικό Κέντρο, εσωτερική πισίνα, και θα προσφέρει μεγάλο φάσμα θεραπευτικών προγραμμάτων σε ασθενείς με διάφορα προβλήματα (μετεγχειρητικούς, έμφραγμα, εγκεφαλικό, τραυματισμοί, κινητικά/νευρολογικά προβλήματα, διαχείριση πόνου, τραυματισμοί κλπ.2) Γηριατρικό Κέντρο με υπηρεσίες Assisted Vacation θα περιλαμβάνει, ξενοδοχειακού τύπου νοσηλευτική μονάδα πολυτελείας 145 κλινών, στελεχωμένη με προσωπικό εξειδικευμένο στην εξατομικευμένη προσέγγιση στον ασθενή.3) Σύμπλεγμα Αυτόνομης και Υποβοηθούμενης Διαβίωσης Τρίτης Ηλικίας με ανεξάρτητα διαμερίσματα και επαύλεις. Θα είναι κατανεμημένο σε 28 πολυτελείς ανεξάρτητες επαύλεις και 232 και πέντε αυτοτελή οργανωμένα συγκροτήματα.4) Οικιστικό Σύμπλεγμα με επαύλεις και5)Παρεμφερείς αναπτύξεις.
Η κατασκευή των επαύλεων θα βασίζεται σε ένα συνδυασμό φυσικών υλικών (πέτρα και ξύλο) και οπλισμένου σκυροδέματος με προσπάθεια αρχιτεκτονικού ‘δέσιμου’ τους με το περιβάλλον τοπίο (αποφυγή μεγάλων μετώπων εκσκαφής και κλιμακωτή διάρθρωση των κτιρίων). Ο σχεδιασμός τους και η λειτουργία τους θα γίνει με βάση τις αρχές αειφορίας που διέπουν το έργο.
Στόχος η προσέλκυση τουρισμού τον χειμώνα
Σύμφωνα με στατιστικές του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού η Κύπρος δέχεται τον χειμώνα μόλις το 6% του συνόλου των αφίξεων, ενώ το υπόλοιπο 94% από τα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες έρχονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές και χαμηλή ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Ο ΚΟΤ στηρίζει την προώθηση των νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Το 2011 υπήρχαν 138,6 εκ. άτομα στα κράτη-μέλη της ΕΕ με αυξημένες ανάγκες προσβασιμότητας από τα οποία το 64% άτομα Τρίτης Ηλικίας (άνω των 64 ετών) και το 36% άτομα με αναπηρίες.
Αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής με το έργο
Το έργο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή ως ένα πρωτοποριακό μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης και βιώσιμου τουρισμού, και στις τρεις διαστάσεις αειφορίας, την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική.
Η περιοχή στην οποία προτείνεται η ανάπτυξη είναι σήμερα υποβαθμισμένη και στους τρεις τομείς αειφόρου ανάπτυξης με μεγάλο ποσοστό αστυφιλίας, σχεδόν ανύπαρκτη οικονομική δραστηριότητα, καταπονημένα οικοσυστήματα και παντελή απουσία δένδρων λόγω της πυρκαγιάς του 2000, της ανομβρίας και των αναποτελεσματικών μέτρων αποκατάστασής της.
Με την ανάπτυξη του έργου, το οποίο έχει πάρει Concept Approval ως Έργο Εθνικού Ενδιαφέροντος από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, προτείνονται μια σειρά από μέτρα και εμπλουτιστικά έργα τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής. Πέραν αυτού το έργο περιλαμβάνεται στα έργα τα οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση, και ειδικότερα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, προωθεί με ειδικά κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας ως σημαντικό μέτρο για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και την καταπολέμηση της εποχικότητας με την προσέλκυση εναλλακτικών μορφών Βιώσιμου Τουρισμού. Το έργο επίσης περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές περιγράφονται στο σχέδιο Juncker.
Το έργο έχει σχεδιαστεί για να λειτουργήσει με βάση της αρχές του Αειφόρου Τουρισμού όπως αυτές καθορίζονται μέσα από τις προδιαγραφές τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σκοπός είναι η προσέλκυση τουριστών υψηλής εισοδηματικής τάξης στους τομείς Υγείας, Ευεξίας και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού (Τουρισμός Ειδικών Προϊόντων) στην Κύπρο με ιδιαίτερη έμφαση στις αρχές του Αειφόρου Τουρισμού.