Αύριο από τις οκτώ μέχρι τις δέκα το πρωί οι εννέα Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού θα κλείσουν όλες τις προσβάσεις προς το Ενεργειακό Κέντρο διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά στην περιοχή τους του εργοστασίου ασφάλτου.
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Εννέα Κοινοτήτων Βασιλικού, και Κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκάς «αύριο από τις οκτώ μέχρι τις δέκα το πρωί θα γίνει η πρώτη μιας σειράς από διαμαρτυρίες αποκλεισμού των τεσσάρων συνολικά προσβάσεων που υπάρχουν προς το Ενεργειακό Κέντρο. Η μεγάλη διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στη δεξιά και αριστερή πλευρά της εισόδου προς την Κοινότητα Μαρί, στην συμβολή του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού ενώ οι άλλες δύο θα γίνουν στο ΧΥΤΥ στο Πεντάκωμο και στην είσοδο από το Βασιλικό προς το Ενεργειακό Κέντρο».
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή και στα τέσσερα σημεία αποκλεισμού της πρόσβασης θα παρευρίσκονται και οι Κοινοτάρχες της περιοχής που επηρεάζονται δηλαδή Καλαβασού, Τόχνης, Ζυγίου, Μαρί, Μαρωνίου, Ψεματισμένου, Ασγάτας, Πεντακώμου και Χοιροκοιτίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Φωκά είπε πως «από το 2014 όταν είχαμε συναινέσει για δημιουργία του Ενεργειακού Κέντρου, για μεταφορά και εγκατάσταση στη περιοχή Βασιλικού των πετρελαιοειδών, του φυσικού αερίου, του υγραερίου και κάποια υποστηρικτικά εργαστήρια για την ομαλή λειτουργία του Κέντρου. Τότε με βάση μελέτη που διενεργήθηκε, αποκλείσαμε την μεταφορά ρυπογόνων εργοστασίων όπως αμμωνίας, ουρίας, μεθανόλης και ασφάλτου, με τον τότε Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη να συμφωνεί για να προχωρήσει το θέμα βάση της δικής μας μελέτης».
Πρόσθεσε ότι «πάγια θέση μας ήταν η εξεύρεση μιας δεύτερης περιοχής στην Κύπρο, στην οποία θα μεταφερθούν κάποια άλλα εργοστάσια μεταξύ αυτών και εργοστάσια για ενέργεια, αφού βάση της συνθήκης SEVEZO είναι λάθος μία χώρα να τοποθετεί όλα εργοστάσια ενέργειας σε ένα χώρο, γνωρίζοντας πως σε περίπτωση δολιοφθοράς ή ατυχήματος θα παραλύσει ολόκληρο το κράτος αφού δεν θα υπάρχουν καύσιμα».
Αφού ανέφερε ότι πριν από ένα χρόνο το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως βρέθηκε μια δεύτερη περιοχή τοποθέτησης εργοστασίων ενέργειας στην Κόσιη της επαρχίας Λάρνακας, ο κ. Φωκά είπε ότι «πέρσι θα οριστικοποιούνταν η έκταση του Ενεργειακού Κέντρου και οι νέες ζώνες στο Βασιλικό. Για την Καλαβασό μας είχε προταθεί μια βιομηχανική περιοχή στην οποία φιλοξενείται ένα τουβλοποιείο, ένα εργοστάσιο όπου γίνεται ανακύκλωση και κάποιες αποθήκες σιδήρου και scrap metals».
Σημείωσε ακόμα ότι «η Καλαβασός δεν αποδέχθηκε τη συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Βασιλικό πριν δύο περίπου χρόνια όπου κάηκαν ανακυκλώσιμα υλικά, οι αρμόδιοι μας έπεισαν ότι από τη συγκεκριμένη ζώνη που θα οριζόταν ως βιομηχανική, θα μετακινούνταν οι επικίνδυνες βιομηχανίες με ανακυκλώσιμα υλικά όπως ελαστικά, ξύλο, γυαλί και πλαστικά από το Βασιλικό, ώστε να μην κινδυνεύουμε με δεύτερο ατύχημα τύπου Μαρί ή με το ξέσπασμα μεγάλων πυρκαγιών».
Ο Λευτέρης Φωκά ανέφερε επίσης ότι «οι εννέα Κοινότητες της περιοχής Βασιλικού απάντησαν στο Τμήμα Πολεοδομίας ότι αποδέχονται τη νέα ζώνη υπό όρους και αποκλείσαμε την μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου, που ήταν πάγια θέση μας. Τώρα έρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς οποιαδήποτε μελέτη, ενημέρωση και διαβουλεύσεις με οποιονδήποτε, αποφάσισε ότι το εργοστάσιο ασφάλτου θα μετακινηθεί από το Δάλι και το Τσέρι στην περιοχή Καλαβασού, κάτι που εμείς δεν θα δεχθούμε ποτέ».
Είμαστε αποφασισμένοι, συνέχισε «να προσφύγουμε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και για να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας έχουμε στη διάθεση μας τις επιστολές, τις εισηγήσεις που υποβάλαμε και όλη την αλληλογραφία που είχαμε με το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας. Αν είναι ετσιθελικά που η κυβέρνηση θέλει να γίνει η μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή μας, τότε εμείς θα πολεμήσουμε με κάθε μέσο».
Δίνοντας παράδειγμα για τις αποστάσεις των Κοινοτήτων από την περιοχή όπου η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το εργοστάσιο ασφάλτου, ο κ. Φωκά είπε ότι «η απόσταση από την πρώτη κατοικία από την Καλαβασό είναι 1.500 μέτρα, από το Μαρί 500 μέτρα, από την Ασγάτα, το Πεντάκωμο και την Ακτή του Κυβερνήτη ένα χιλιόμετρο. Αυτό που γίνεται είναι να μετακινείται μια επιβλαβής μονάδα από μια περιοχή για να βοηθήσουμε ορισμένους κατοίκους και καλά κάνει η κυβέρνηση – και μεταφέρεται αλλού, δηλαδή μετατοπίζεται το πρόβλημα σε τέσσερις Κοινότητες».
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Φωκά απάντησε πως «είχαμε δώσει διορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου για ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για μεταφορά του εργοστασίου ασφάλτου στη περιοχή Βασιλικού και είχαμε προειδοποιήσει για δυναμικές κινητοποιήσεις. Οταν το ίδιο το κράτος αθετεί τις υποσχέσεις που δίνει στους πολίτες του τότε και εμείς θα αθετήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις» κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ