Αρχική Τελευταία Νέα Καθ. Τσιούτης : Τα αυξημένα κρούσματα του χειμώνα και η έξαρση της...

Καθ. Τσιούτης : Τα αυξημένα κρούσματα του χειμώνα και η έξαρση της Γρίπης Α’

Ο ιός δεν πρόκειται να φύγει τους επόμενους μήνες και εύκολα οι εξάρσεις του μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ o Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος  τόνισε πως επιβάλλεται ο έγκαιρος προγραμματισμός της νέας χρόνιας τόσο σε επίπεδο σχολείων και  επιχειρήσεων, όσο και σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Ο Δρ. Τσιούτης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ότι ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα αυτοπροστασίας, για όλο το επόμενο διάστημα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σημειώνοντας ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το χειμώνα, ενδεχομένως να υπάρξει και νέα έξαρση των εποχιακών ιώσεων, κυρίως της Γρίπης Α.

Όπως είπε «θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτά και επειδή τα μέτρα ατομικής προστασίας που εφαρμόζουμε για τον κορωνοϊό ισχύουν και γι’ αυτές τις ιώσεις, ουσιαστικά με αυτά τα μέτρα θα μπορούμε να ελέγξουμε και την έξαρση, την οποία σίγουρα αναμένουμε και από αυτές τις ιώσεις».

Έτοιμο το Υπουργείο με το εμβόλιο Γρίπης Α
Σε σχέση με το εμβόλιο της Γρίπης Α, ο Δρ. Τσιούτης είπε πως το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και έχει κάνει ένα καλό προγραμματισμό, για να συμπληρώσει πως τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί θα διατεθούν μέσω των Προσωπικών Ιατρών αρχικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες αποτελούνται από άτομα που αποδεδειγμένα αναπτύσσουν σοβαρή νόσο από τη Γρίπη Α.

Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια τα εμβόλια θα διατεθούν στον υπόλοιπο κόσμο και σε μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με πέρσι.

Απαντώντας σε ερώτηση πόσο εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος αν τα συμπτώματα που έχει προέρχονται από τη Γρίπη Α ή τον COVID 19, ο κ. Τσιούτης είπε ότι πως δεν μπορεί, για να σημειώσει ότι «υπάρχουν μεν κάποιες κλινικές μελέτες, που δείχνουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ των δύο νοσημάτων, αλλά κατά βάση μοιάζουν πάρα πολύ στην κλινική εκδήλωση».

«Και αυτός», πρόσθεσε, «είναι ο βασικός λόγος που προτείνουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η εργαστηριακή εξέταση το δείχνει ακριβώς, αλλά πριν φτάσουμε εκεί, θα έλεγα ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί».
 
Δεν έχει τελικοποιηθεί το πρωτόκολλο για τα σχολεία     
Ερωτηθείς για τα προτεινόμενα μέτρα, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Δρ. Τσιούτης είπε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τελικό πρωτόκολλο, σημειώνοντας ότι κάποια πράγματα έχουν κυκλοφορήσει, ωστόσο, τίποτα δεν είναι τελικό.
 
Ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο ίδιος εκτιμά πως στα νέα μέτρα πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι μόνο οι κλιματολογικές συνθήκες, αλλά γενικά οι τοπικές συνθήκες, η κουλτούρα της Κύπρου με το θεσμό της οικογένειας και η τοπική επιδημιολογία.

«Το είδαμε και τον περασμένο Μάιο ότι δεν υπήρχε αυξημένη συχνότητα του ιού στα σχολεία. Είναι πολύ σημαντικό και το θέμα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης παιδιών και εκπαιδευτικών. Η εκπαίδευση θα πρέπει να ξεκινά και από το σπίτι με τα μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.

Επίσης, είπε ότι πριν δημοσιευθεί ένα τελικό πρωτόκολλο «θα πρέπει να περιμένουμε αλλά και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να είμαστε και σε εγρήγορση και προσεκτικοί».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η κάθε οικογένεια πρέπει να ξεκινήσει την ενημέρωση και την εκπαίδευση των παιδιών της, ειδικά αυτών της μικρής ηλικίας, για το τι σημαίνει να κρατάνε αποστάσεις, τι σημαίνει να μη μοιράζονται αντικείμενα και πως να προσέχουν γενικά σε χώρου συνάθροισης, όπως είναι το σχολείο.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μάσκας στα σχολεία και αν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες εναλλακτικές για την προστασία των μαθητών από τον ιό πέραν της χρήσης της, ο κ. Τσιούτης είπε πως η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, σημειώνοντας ότι άλλα μέτρα όπως η αποφυγή συναθροίσεων, αερισμός κλειστών χώρων κ.α. είναι όλα μαζί πιο σημαντικά.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο πλάνο από την κυβέρνηση σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σχολεία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει, σημειώνοντας ότι «υπήρχε και το Μάιο, όταν επαναλειτούργησαν τα σχολεία, και τέθηκαν σε εφαρμογή σε κάποιες περιπτώσεις, που βρέθηκαν μαθητές θετικοί».

Αυξημένος ο αριθμός των 30 κρουσμάτων
Σε σχέση με τα 30  περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν από την εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων, που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, ο κ. Τσιούτης είπε πως είναι αυξημένος ο αριθμός, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Όπως είπε το πρώτο έχει να κάνει με την εγχώρια μετάδοση, η οποία δεν έχει ελεγχθεί πλήρως και το δεύτερο είναι οι ταξιδιώτες, που επιστρέφουν από το εξωτερικό, στους οποίους γίνεται αρκετά καλός έλεγχος, λόγω της καθημερινής επιδημιολογικής επιτήρησης των χωρών και τους ευρέως  δειγματοληπτικού ελέγχου, που γίνεται στα αεροδρόμια.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η Επιστημονική Ομάδα προτρέπει όσους ταξιδεύουν και επιστρέφουν από χώρες κατηγορίας Β, κυρίως, παρά το ότι δεν μπαίνουν σε υποχρεωτική απομόνωση, τις πρώτες τουλάχιστον μέρες να προσέξουν τις στενές τους επαφές.

«Σίγουρα», είπε, «σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων πρέπει να περιοριστούν και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους και άλλη μια προτροπή είναι αυτά τα άτομα την 5η με 7η μέρα, με ιδιωτική πρωτοβουλία και αν θέλουν, να κάνουν και ένα δεύτερο τεστ».
 

Πηγή: ΚΥΠΕ