Αρχική Τελευταία Νέα Ο Ύψωνας βάζει στην πρίζα την Ηλεκτροκίνηση!

Ο Ύψωνας βάζει στην πρίζα την Ηλεκτροκίνηση!

Νέοι σταθμοί φόρτισης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων στον Δήμο Ύψωνα

 

Σε καινοτόμο και high tech Δήμο φαίνεται να εξελίσσεται ο Δήμος του Ύψωνα αφού αυτή τη φορά η είδηση αφορά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και αύξηση της ενσωμάτωσης της στον τομέα των μεταφορών.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με την τοποθέτηση δύο (2) σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων οι οποίοι κατασκευάστηκαν με δαπάνες του Υπουργείου Μεταφορών και βρίσκονται ο ένας στο Πάρκο Ελαιών και ο άλλος στο δημόσιο χώρο στάθμευσης απέναντι από το Δημαρχείο.

energy-ypsonas3.jpg

Στα άμεσα πλάνα του δήμου είναι και η τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών ποδηλάτων και σκούτερ στην προγραμματιζόμενη για να χτιστεί, πλατεία Μάριου Τόκα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2ου εξαμήνου του 2021. Επιπρόσθετα, αναμένεται έγκριση ευρωπαϊκού προγράμματος για τοποθέτηση ακόμα τριών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία όμως θα δουλεύουν με ηλιακή ενέργεια και η φόρτιση θα προσφέρεται δωρεάν στους δημότες. Η εν λόγω πρόταση συμπεριλαμβάνει επίσης και την αγορά δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τις ανάγκες της δημοτικής υπηρεσίας.

Περαιτέρω, μετά από έγκριση του Δ.Σ ο δήμος προχωρά σε προσφορές για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή του Δημαρχείου για τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του κτιρίου, μέσα από το οποίο όμως η όποια επιπρόσθετη παραγόμενη ενέργεια θα δίνεται δωρεάν στους πολίτες για φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο χώρο στάθμευσης του δημαρχείου.

energy-ypsonas2.jpg

Στόχος του Συμβουλίου μετά από σχετική εισήγηση του Δημάρχου, Παντελή Γεωργίου, είναι η αλλαγή του τρόπου κινητικότητας εντός του δήμου μέσα από συγκεκριμένο πλάνο και στρατηγική 10ετίας (στρατηγική η οποία ολοκληρώνεται εντός των ημερών και ετοιμάζεται σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ) έτσι ώστε ο Ύψωνας να μπορέσει να καταστεί ο πρώτος δήμος παγκύπρια ως δήμος με ουδέτερες εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα. Πλάνο το οποίο συνάδει απόλυτα με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λεμεσού αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15/01/2020 και αποσκοπεί στην επίτευξη συγκεκριμένων Ενεργειακών και Κλιματικών στόχων μέχρι το 2030.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ύψωνα ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «η βιώσιμη κινητικότητα εντός των κυπριακών πόλεων δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Χρειάζεται ο απαραίτητος προγραμματισμός και η πολιτική βούληση για να αρθούν σταδιακά τα όποια εμπόδια φράσσουν το δρόμο προς την ηλεκτροκίνηση. Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση αλλά και την βιώσιμη κινητικότητα γενικότερα αποτελούν τον προπομπό για την ανάπτυξη των δήμων μας σε έξυπνες πόλεις».

Μεγαλεπήβολα σχέδια που μένει να δούμε πως θα αγκαλιαστούν από τους δημότες. Εμείς με την σειρά μας ευχόμαστε καλή αρχή στον δήμο στην προσπάθεια που καταβάλει για την δημιουργία μιας “πράσινη” κοινωνίας.