Αρχική Τελευταία Νέα Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να εντείνει τα μέτρα σχετικά με...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κύπρο να εντείνει τα μέτρα σχετικά με την ηχορύπανση

Η Επιτροπή καλεί τηνΚύπρονα εγκρίνει και, στη συνέχεια να επανεξετάζει, μια σειρά σχεδίων δράσης και στρατηγικών χαρτών θορύβου, όπως απαιτείται από την οδηγία 2002/49/ΕΚ σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου. Ο θόρυβος που προκαλείται από την οδική, τη σιδηροδρομική και την εναέρια κυκλοφορία αποτελεί την υπ’ αριθμό δύο κύρια περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Εκτιμάται ότι ο θόρυβος προκαλεί 48000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι η επίτευξη μηδενικής ρύπανσης για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του θορύβου, κάτι που ωφελεί τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και συμβάλλει στην κλιματική ουδετερότητα.

Η οδηγία για τον περιβαλλοντικό θόρυβο ορίζει μια κοινή προσέγγιση με σκοπό την αποφυγή, την πρόληψη ή τη μείωση των επιβλαβών επιπτώσεων που οφείλονται στην έκθεση στον περιβαλλοντικό θόρυβο. Τα κράτη μέλη πρέπει να εγκρίνουν χάρτες θορύβου και σχέδια δράσης και να τα επανεξετάζουν σε περιοδική βάση. Σύμφωνα με την οδηγία, θα πρέπει να επιβληθεί η στρατηγική χαρτογράφηση του θορύβου σε ορισμένες περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον, δεδομένου ότι, μέσω αυτής, συγκεντρώνονται τα αναγκαία στοιχεία τα οποία επιτρέπουν την απεικόνιση των επιπέδων αντιληπτού θορύβου στην εν εξεταζόμενη περιοχή.

Τα σχέδια δράσης θα πρέπει να αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων στις εν λόγω περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και να καταρτίζονται από τις αρμόδιες αρχές σε διαβούλευση με το κοινό. Έως σήμερα, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν εγκρίνει τους απαιτούμενους χάρτες θορύβου και τα σχέδια δράσης για διάφορους μεγάλους οδικούς άξονες. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή αποστέλλει σήμερα αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο. Αν η Κύπρος δεν λάβει μέτρα εντός δύο μηνών, η υπόθεση μπορεί να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.