Αρχική Τελευταία Νέα Έρευνα: Τα κυπριακά νοικοκυριά σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα από όσο υπολογίζουν

Έρευνα: Τα κυπριακά νοικοκυριά σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα από όσο υπολογίζουν

Τα νοικοκυριά σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα από όσο υπολογίζουν, με το  73% να αγοράζει περισσότερες από τις απαραίτητες ποσότητες τροφίμων και το 85% των νοικοκυριών να δηλώνει ότι όταν ετοιμάζει ή παραγγέλνει φαγητό υπάρχουν περισσεύματα, καταγράφουν τα ευρήματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας για την σπατάλη τροφίμων, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου, με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Foodprint.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, η εκστρατεία στοχεύει στην αλλαγή των συνηθειών και της νοοτροπίας των Κυπρίων, ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση της σπατάλης τροφίμων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας.

Όπως καταγράφει η έρευνα, το μέσο νοικοκυριό πετάει στα σκουπίδια 23% των εβδομαδιαίων του αγορών σε τρόφιμα, λαχανικά και φρούτα, ενώ οι Κύπριοι όταν πετάνε φαγητό και τρόφιμα στα σκουπίδια νιώθουν κυρίως τύψεις (56%) και ότι σπατάλησαν τα χρήματα τους άδικα (46%).

Το αίσθημα ότι η πράξη αυτή κάνει ζημιά στο περιβάλλον είναι λιγότερο διάχυτο (30%), αναφέρει η έρευνα.

Επίσης, σημειώνει ότι επτά στους δέκα καταναλωτές τείνουν να αγοράζουν περισσότερες από τις απαραίτητες ποσότητες τροφίμων, ενώ στα πλείστα νοικοκυριά, περισσεύει φαγητό, το οποίο δεν καταναλώνεται.

Σύμφωνα με την έρευνα στα δύο από τα δέκα νοικοκυριά αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές, ενώ στα επτά σχεδόν από τα δέκα, κάποιες φορές. Μόνο στο 14% των νοικοκυριών σχεδόν ποτέ δεν περισσεύει φαγητό.

Επιπλέον, η έρευνα καταγράφει πως τα δύο τρίτα καταναλώνουν το φαγητό που περισσεύει τις επόμενες μέρες, ενώ ένα τρίτο συνηθίζει να δίνει το περίσσευμα φαγητού σε κατοικίδια ζώα.

Πιο αραιά το περίσσευμα φαγητού χρησιμοποιείται για κομποστοποίηση (9%), ενώ ένας στους έξι, αρκετά συχνά ή πάντοτε, πετάει το φαγητό που μένει στα σκουπίδια.

Σημειώνεται ότι η εκστρατεία συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life της ΕΕ και συμπίπτει με την στρατηγική της Κύπρου, για επίτευξη των ευρύτερων περιβαλλοντικών στόχων, που θέτει ενώπιον της ΕΕ για βιώσιμη διαχείριση και δραστικό περιορισμό των δημοτικών αποβλήτων μέχρι το 2030.

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, χαιρέτισε την υλοποίηση της εκστρατείας, γιατί όπως είπε, «στηρίζει την συντεταγμένη προσπάθεια της Πολιτείας για εφαρμογή σειράς καινοτόμων μέτρων διαλογής στην πηγή όπως είναι το σύστημα «Πληρώνω όσα πετώ» και η κομποστοποίηση».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «η ορθολογική διαχείριση των οργανικών αποβλήτων προωθείται στην Κύπρο μέσα από τη Στρατηγική Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων», για να προσθέσει ότι «σημαντική παράμετρο αποτελεί η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις υποχρεώσεις των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της προώθησης σχετικών Κανονισμών».

«Η εγκαθίδρυση συστήματος διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής δημοτικών αποβλήτων, περιλαμβανομένων και των οργανικών, και η εφαρμογή του συστήματος ‘Πληρώνω όσο Πετώ’, είναι οι κυριότερες από τις υποχρεώσεις αυτές, οι οποίες αναμένεται να δώσουν κίνητρο στους πολίτες για μείωση και κατάλληλη διαλογή των αποβλήτων τους προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ