Σταθερά στις πρώτες θέσεις σε διενέργεια τεστ η Κύπρος ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο διενεργήθηκαν πέραν του 1,5 εκ. τεστ – Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC – Week 4), η Κύπρος κατατάσσεται στη 2η θέση σε σχέση με τη διενέργεια εξετάσεων (PCR και rapid test) ανά 100,000 κατοίκους για τις 14 ημέρες που προηγούνται της 31ης Ιανουαρίου 2021.
Ο αυξημένος αριθμός τεστ που διενεργείται, αποτέλεσε από την αρχή της πανδημίας κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για διαχείριση της πανδημίας, με στόχο τη συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα.
Ήδη από το πρώτο πανδημικό κύμα μέχρι και σήμερα, το Υπουργείο Υγείας επένδυσε, πέραν από τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού, στη διενέργεια στοχευμένων εξετάσεων, μεταξύ άλλων, σε οίκους ευγηρίας, δομές μεταναστών, άλλες κλειστές δομές, επαγγελματικούς τομείς, αλλά και τον έλεγχο συγκεκριμένων περιοχών όπου εντοπίζονταν μεγάλες εστίες κρουσμάτων, όπως η Πάφος και η Αραδίππου.
Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο, διενεργήθηκαν πέραν του 1,5 εκ. τεστ. Αυτό επέτρεψε τον έγκαιρο εντοπισμό 31,379 κρουσμάτων και την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας της ιχνηλάτησης, με τον περιορισμό και τη διερεύνηση των επαφών των θετικών περιστατικών.
Αυτή την περίοδο και στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το Υπουργείο Υγείας ενισχύει τον πυλώνα των αυξημένων ελέγχων με την αξιοποίηση της μεθόδου των ταχέων αντιγονικών τεστ, στοχεύοντας στην εξέταση των εργαζομένων που επαναδραστηριοποιούνται σε κάθε φάση της στρατηγικής, καθώς και του προσωπικού σε επιχειρήσεις/τομείς που ήδη εργάζονται, αναλογικά και σε εβδομαδιαία βάση. Με τον συνεχή και κυκλικό έλεγχο των εργαζομένων, δίνεται η δυνατότητα για έγκαιρη ανίχνευση θετικών περιστατικών ανάμεσα στους εργαζόμενους και μειώνονται οι πιθανότητες για εμφάνιση συρροών κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους και η ασφαλής και αδιάκοπη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC, οι αυξημένες εξετάσεις, συνδυαστικά με τα εκάστοτε μέτρα που είναι σε ισχύ, συμβάλλουν στην επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και, ως εκ τούτου στη λήψη αποφάσεων για άρση των περιορισμών και επανεκκίνηση της κοινωνίας και της οικονομίας.