Κακογιάννης και Σιλβέστρος παραχωρούν το χρηματικό έπαθλο που τους απονεμήθηκε από τον ΘΟΚ στους συναδέλφους τους οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία.
Είναι και οι δυο καταξιωμένοι καλλιτέχνες, ο καθένας στον δικό του τομέα, κατάγονται από τη Λεμεσό, έχουν το ίδιο όνομα και είναι οι νικητές των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ, για το έτος 2020, μαζί με τη μεγάλη ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη, στην οποία απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.
Ο λόγος, για τον μουσικοσυνθέτη και εκπαιδευτικό Κώστα Κακογιάννη και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο, στους οποίους, όπως ανακοινώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου, απονέμεται το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς και το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς, αντίστοιχα.
Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε μαζί τους για μια συνέντευξη, είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όμως η τύχη το έφερε να βρούμε τον Κώστα Κακογιάννη στον μόλο Λεμεσού, καθώς έστειλε 6 στο 8998 και βγήκε για ποδηλασία.
Κανένας από τους δυο δεν ανέμενε ότι θα κέρδιζε το βραβείο – ευχάριστη έκπληξη, λέει ο Κώστας Κακογιάννης, ενώ ο Κώστας Σιλβέστρος δηλώνει ότι δεν το χάρηκε όσο θα ήθελε, λόγω περιστάσεων.
«Επειδή η τελετή απονομής των προηγούμενων βραβείων πραγματοποιήθηκε πολύ πρόσφατα, μέσα στο φθινόπωρο, δεν πέρασε καν απ’ τον νου μου ότι θα ανακοινώνονταν τόσο σύντομα τα επόμενα», λέει ο Κώστας Κακογιάννης και προσθέτει: «Ήταν βράδυ Κυριακής, όταν δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από την Πρόεδρο του ΔΣ του ΘΟΚ, την Αντιγόνη Παπαφιλίππου, η οποία αφού μου μίλησε φιλικά, επαινώντας τη δουλειά μου, μου ανακοίνωσε την απόφαση της επιτροπής για τη βράβευσή μου, κάτι που με ξάφνιασε τόσο αναπάντεχα όσο και ευχάριστα».
Για τον Κώστα Σιλβέστρο ήταν, όπως λέει, το τελευταίο πράγμα που περίμενε και σημειώνει, «ένιωσα σαν ένας ασθενής στην εντατική που του λένε ένα καλό νέο για την υγεία του, αλλά ξέρει ότι είναι ακόμα διασωληνωμένος». Ο πολιτισμός, συνεχίζει, βρίσκεται στον αναπνευστήρα και το βραβείο με βρήκε σε μια βαθιά προσωπική θλίψη, η οποία δεν με άφησε να χαρώ όσο, ίσως, άξιζε. «Αυτό το βραβείο σημαίνει μια αναγνώριση για τρεις δουλειές τις οποίες αγάπησα, πόνεσα, ξενύχτισα, κουράστηκα μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη», συμπληρώνει.
Την ώρα που η κοινωνία περνά δύσκολες ώρες μέσα στην πανδημία, οι δυο καλλιτέχνες αποφάσισαν να στηρίξουν, μέσω του χρηματικού επάθλου που συνοδεύει το βραβείο, τους συναδέλφους τους. Ο Κώστας Κακογιάννης παραχωρεί όλο το χρηματικό ποσό στα ταμεία που δημιουργήθηκαν για τη στήριξη των καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν από την πανδημία και ο Κώστας Σιλβέστρος αποφάσισε να το μοιραστεί με τους συνυποψήφιους του.
«Με το που συνειδητοποίησα ότι μαζί με το βραβείο υπάρχει ένα χρηματικό έπαθλο 3,000 ευρώ, η συνείδησή μου δεν το επέτρεψε να το δεχτώ, από τη στιγμή που ξέρω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί μου καλλιτέχνες περνούν πολύ δύσκολα αυτή την περίοδο. Οι μουσικές σκηνές, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, ακόμη και τα ωδεία στα οποία εργάζονταν οι πλείστοι μουσικοί είναι κλειστά, ενώ τα θέατρα μόλις τώρα άρχισαν να επαναλειτουργούν», μας αναφέρει ο κ. Κακογιάννης.
Έξαλλου, ο Κώστας Σιλβέστρος δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή σκέφτηκε να το μοιραστεί, καθώς «οι εποχές είναι τέτοιες που δεν μου επιτρέπουν να αποδεχτώ ένα χρηματικό έπαθλο λέγοντας απλά ένα ευχαριστώ». Άντλησα, προσθέτει, περαιτέρω έμπνευση από την κίνηση του Κώστα Κακογιάννη και σκέφτηκα ότι το καλύτερο που είχα να κάνω ήταν να το μοιραστώ με τους συνυποψήφιους μου.
Όσον αφορά στις δυσκολίες που περνά ο χώρος του πολιτισμού και ειδικά οι καλλιτέχνες, ο Κώστας Κακογιάννης δηλώνει πως, όταν συνεργάστηκε με τον ΘΟΚ για τους «Αχαρνείς» και για τη «Μικρή μας Πόλη», «συνειδητοποίησα ότι αρκετοί από τους συνεργάτες μου δεν είχαν καθόλου εισόδημα για μήνες και το ότι είχαν την ευκαιρία να εργοδοτηθούν έστω σε μια παράσταση, ήταν σωτήριο γι’ αυτούς».