Πρόγραμμα προβολών GLOCAL IMAGES: οι ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος
Το Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021 που θα διεξαχθεί εφέτος από 16 μέχρι 24 Απριλίου 2021, με διοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και το Θέατρο Ριάλτο, ανακοινώνει το φετινό πρόγραμμα προβολών στο διαγωνιστικό τμήμα Glocal Images.
Συνολικά δέκα ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ, τις οποίες έχουν επιλέξει, κατόπιν διαδικασίας υποβολής ταινιών, οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του Φεστιβάλ:
- Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη (Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος)
Σε μια μικρή πόλη στην Ελλάδα, όταν το ερωτικό πάθος συναντά την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να συσσωρεύονται και η «Ωραία Κοιμωμένη», η Όλγα, δεν θα μάθει ποτέ τις φρικαλεότητες από τις οποίες έχει γλιτώσει.
- Jumbo, σε σκηνοθεσία Zoé Wittock (Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο)
Η Jeanne, μια ντροπαλή κοπέλα εργάζεται ως καθαρίστρια σε ένα θεματικό πάρκο. Τις μεταμεσονύχτιες βάρδιες της, περνάει χρόνο με το νέο σαγηνευτικό παιχνίδι του πάρκου, το οποίο αποφασίζει να ονομάσει «Jumbo». Μαγεμένη από τα κόκκινα φώτα του και το απαλό του άγγιγμα, η Jeanne αποφασίζει να δοθεί ολοκληρωτικά στη νέα συναρπαστική της σχέση με τον Jumbo.
- Πολίτης Τρίτης Ηλικίας, σε σκηνοθεσία Μαρίνου Καρτίκκη (Κύπρος)
Ο Θεοχάρης, ένας ηλικιωμένος και μοναχικός άντρας, καταφεύγει κάθε βράδυ στο νοσοκομείο για να περάσει τη νύχτα πάνω στους πάγκους και τις καρέκλες των εξωτερικών ιατρείων. Ένα βράδυ, τον ανακαλύπτει μια νεαρή νοσοκόμα, η οποία προσπαθεί να μάθει περισσότερα για αυτόν. Αν και ο Θεοχάρης είναι αρχικά επιφυλακτικός και αρνείται να της δώσει οποιαδήποτε πληροφορία, αρχίζει σταδιακά να χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο.
- 180° Rule, σε σκηνοθεσία Farnoosh Samadi (Ιράν)
Μία δασκάλα από την Τεχεράνη ετοιμάζεται να παραστεί σε έναν γάμο στα βόρεια του Ιράν. Όταν ο σύζυγός της της απαγορεύει την έξοδο, η γυναίκα αναγκάζεται να πάρει μιαν απόφαση που θα την οδηγήσει σε μία πορεία προς την εξιλέωση.
- Between Heaven and Earth, σε σκηνοθεσία Najwa Najjar (Παλαιστίνη, Λουξεμβούργο, Ισλανδία)
Ένα συγκλονιστικό δράμα που καταγράφει την προβληματική σχέση ενός παντρεμένου ζευγαριού. Όταν το ανδρόγυνο ξεκινάει τις διαδικασίες διαζυγίου, αποκαλύπτεται ένα μυστικό από το παρελθόν που θα κλονίσει τα πάντα.
- Sole, σε σκηνοθεσία Carlo Sironi (Ιταλία, Πολωνία)
Ο Ermanno και η Lena είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Η Lena έχει έρθει από την Πολωνία για να πουλήσει το μωρό της. Ο Ermanno παριστάνει τον πατέρα για να μπορέσει να εμπιστευθεί το νεογέννητο στον θείο του. Καθώς η Lena αρνείται τη μητρότητα, ο Ermanno αρχίζει να αναλαμβάνει πατρικά καθήκοντα σαν βιολογικός της πατέρας.
- The Last Bath / O Último Banho, σε σκηνοθεσία David Bonneville (Πορτογαλία, Γαλλία)
Η Josefina είναι μία σαραντάχρονη μοναχή που πρόκειται να δώσει όρκο πίστης και υποταγής στην Εκκλησία. Αναγκασμένη να επιστρέψει στο χωριό όπου μεγάλωσε για να παραστεί στην κηδεία του πατέρα της, θα συναντήσει τον 15άχρονο ανιψιό της, τον οποίο η μητέρα του έχει εγκαταλείψει. Απομονωμένοι στο πατρικό της σπίτι, σε μια συμβίωση που θα κλονίσει και τους δύο, μοναχή και ανιψιός θα αναθεωρήσουν τις έννοιες της θρησκείας, της οικογένειας και της αγάπης.
- Identifying Features / Sin Señas Particulares, σε σκηνοθεσία Fernanda Valadez (Μεξικό, Ισπανία)
Ο Miguel μόλις έχει απελαθεί από τις ΗΠΑ, και επιστρέφει στη χώρα του, το Μεξικό, προσπαθώντας να βρει τρόπο να γυρίσει στο σπίτι του, γεμάτος λαχτάρα να ξαναδεί τη μητέρα του. Η Magdalena, με τη σειρά της, ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης του γιου της, ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την απόπειρά του να διασχίσει τα σύνορα.
- Winona, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη (Ελλάδα)
Μοιάζει με μία απλή εκδρομή σε μία έρημη, όμορφη παραλία. Τέσσερις γυναίκες γελούν, παίζουν στην άμμο, κολυμπούν, φαντασιώνονται και απολαμβάνουν τη ζεστασιά του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσας. Η μέρα κυλάει με ανόητα παιχνίδια, τραγούδι και χορό. Σημεία στίξης στο γέλιο τους, τα δάκρυα. Τα δάκρυα τα σκουπίζουν οι φανταστικές τους διηγήσεις. Μέχρι που η μέρα σβήνει και πρέπει να αποχαιρετίσουν την παραλία τους. Υποβλητικά μυστηριώδης και βαθιά συγκινητική, η Winona μάς αποκαλύπτεται, διατηρώντας το συγκλονιστικό της μυστικό, μέχρι τέλους.
- The man who sold his skin / L’homme qui a vendu sa peau, σε σκηνοθεσία Kaouther Ben Hania (Τυνησία, Γαλλία, Βέλγιο)
O Sam Ali είναι πρόσφυγας από τη Συρία, που έχει εγκαταλείψει τη χώρα του και εγκατασταθεί στο Λίβανο για να γλιτώσει από τον πόλεμο. Για να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ευρώπη και να ζήσει με τον έρωτα της ζωής του, δέχεται να του καλύψει την πλάτη με τατουάζ ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες στον κόσμο. Μετατρέποντας το ίδιο του το σώμα σε έργο τέχνης υψηλού κύρους, ο Sam θα συνειδητοποιήσει ότι η απόφασή του κάθε άλλο σημαίνει παρά ελευθερία.
Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ που θα αναδείξει τους φετινούς νικητές, αποτελείται από καταξιωμένους επαγγελματίες από τη διεθνή και εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.
Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής είναι οι:
- ο Eduardo Guillot, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mostra de València – Cinema del Mediterrani, πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής,
- η Irmena Chichikova, ηθοποιός από τη Βουλγαρία,
- ο Μίνως Νικολακάκης, παραγωγός και σκηνοθέτης από την Ελλάδα,
- ο Γιώργος Καλλής, Κύπριος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής
- και η Κίκα Γεωργίου, Κύπρια ηθοποιός.
Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.cyprusfilmdays.com.
Επιπρόσθετες Πληροφορίες:
- Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
- Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών.
- Μέρος του προγράμματος του φεστιβάλ θα προβάλλεται και διαδικτυακά.
Σημείωση: Το Φεστιβάλ προγραμματίζεται τηρουμένων όλων των ισχυόντων μέτρων σχετικά με τον Covid-19. Σε περίπτωση οποιασδήποτε αλλαγής στη διοργάνωση, το Φεστιβάλ θα ενημερώσει το κοινό μέσω της ιστοσελίδας του.