Οι Λεμεσιανοί χαίρονται και απολαμβάνουν τα έργα υποδομής που έγιναν στην πόλη τους, ιδιαίτερα στο παραλιακό μέτωπο, αλλά αναζητούν στροφή στην ανάπτυξη, με περισσότερο πράσινο, αναβάθμιση του αστικού κέντρου και των συνοικιών και αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τους.
Αυτό καταδεικνύει έρευνα κοινής γνώμης, ποσοτικής και ποιοτικής, που διεξήχθη την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαρτίου 2021, από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό» και το Κέντρο Ερευνών IMR, Πανεπιστημίου Λευκωσίας και που παρουσιάστηκε σήμερα, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου με θέμα, «Ποιότητα Ζωής στη Λεμεσό».
Τα αποτελέσματα της έρευνας, σε δείγμα 600 ατόμων, παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Ερευνών IMR Χριστίνα Κόκκαλου, και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι Λεμεσιανοί ξεχωρίζουν τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και αφορούν κυρίως τη μαρίνα (66%), το Πολυλειτουργικό πάρκο της επίχωσης (43%), τον παραλιακό δρόμο (25%), τις αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο και το γραμμικό πάρκο Γαρύλλη (23%) και την ανάπλαση του παλιού λιμανιού (14%).
Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι Λεμεσιανοί κατατάσσουν πρώτο την καθαριότητα (53%), την κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων (41%), την κατάσταση πάρκων και πλατειών (21%), τα ανεπαρκή αντιπλημμυρικά έργα (20%), την έλλειψη χώρων στάθμευσης (19%) και το κυκλοφοριακό εν γένει (18%).
Ανάλογα διαμορφώνονται και οι απαντήσεις τους για όσα έργα θα ήθελαν να δοθεί προτεραιότητα, όπως θέματα καθαριότητας (49%), δρόμοι/πεζοδρόμια (26%), χώροι στάθμευσης (25%), κυκλοφοριακό (21%) και χώροι πρασίνου (18%).
Από τους 600 συμμετέχοντες στην έρευνα, ποσοστό 7% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από τον Δήμο Λεμεσού, 42% αρκετά ικανοποιημένο, 32% λίγο ικανοποιημένο και 19% καθόλου ικανοποιημένο.
Τη σκυτάλη έλαβε ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης, ο οποίος παρουσίασε τις προτάσεις της Πρωτοβουλίας για τη Λεμεσό, σε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη και πρόβαλε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με έργα υποδομής για μια πράσινη Λεμεσό, που θα περιλαμβάνει Μητροπολιτικό Πάρκο, πράσινες διαδρομές, Πάρκο Ακταίας Οδού και ενίσχυση του αστικού πρασίνου.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη του αστικού κέντρου, τις συνοικίες, τη δημιουργία «πόλης των 15 λεπτών» διαδρομής, τις πεζοδρομήσεις και τους ποδηλατοδρόμους, καθώς και την ενοποίηση των ευρύτερων χώρων (αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών).
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στο Frederick University, Δρ. Βύρων Ιωάννου, αναφέρθηκε στα προβλήματα των δημοτών και παρουσίασε προτάσεις για το σύνθετο, όπως το χαρακτήρισε, κυκλοφοριακό πρόβλημα, με βάση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, για το οποίο σημείωσε ότι καθυστερεί η υλοποίησή του.
Εξάλλου, η Γενική Διευθύντρια Θεάτρου «Ριάλτο» Γεωργία Ντέτσερ, παρουσίασε θέσεις για τον Πολιτισμό, τον οποίον χαρακτήρισε μοχλό και κινητήρια δύναμη για την μεταμόρφωση μιας πόλης. Υποστήριξε, ακόμη, την ενίσχυση του πολιτιστικού και δημιουργικού κεφαλαίου της Λεμεσού με υποδομές, προγράμματα και θεσμούς, για αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της πολιτιστικής επίδρασης σε τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.
Τέλος, η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Βίκυ Τρίγκα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, θέτοντας θέμα θεσμοθέτησή της, ουσιαστικά και όχι προσχηματικά, για να προσανατολίζει τα σχέδια και τις προτεραιότητες της Λεμεσού, την αξιολόγηση και τη λογοδοσία των αρχών, αλλά και τη δέσμευση απέναντι στις προτάσεις των πολιτών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ