Αρχική Τελευταία Νέα Johnson & Johnson​: Σήμερα αναμένονται στην Κύπρο οι πρώτες 2.400 δόσεις του...

Johnson & Johnson​: Σήμερα αναμένονται στην Κύπρο οι πρώτες 2.400 δόσεις του εμβολίου

Αναστολή της χορήγησης του εμβολίου ανακοίνωσαν και ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αρμόδιοι οργανισμοί θα εξετάσουν τις επόμενες μέρες εάν το εμβόλιο συνδέεται με τις θρομβώσεις και κατά πόσο θα τεθεί ηλιακός περιορισμός στη χρήση του.

Μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χορηγηθεί επτά εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Πρόκειται για το μόνο μονοδοσικό εμβόλιο για τον κορονοϊό και η διανομή του άρχισε ήδη σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σήμερα αναμένονται και στην Κύπρο οι πρώτες δύο χιλιάδες τετρακόσιες δόσεις του εμβολίου, παρα την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα καθυστερήσει η διανομή του σκευάσματος της.​

Τι λέει η Κομισιόν για τα εμβόλια Johnson & Johnson​

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με τις αναφορές περί σπάνιων θρομβοεμβολών σε γυναίκες οι οποίες είχαν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αναφέρει η Κομισιόν, τονίζοντας ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, τονίζει ότι ο ΕΜΑ εξετάζει το ζήτημα, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής διασύνδεση του εμβολίου με περιστατικά θρομβώσεων.

Επισημαίνει πως για το συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς οι παραδόσεις ξεκίνησαν μόλις χθες και δεν έχουν γίνει ακόμα εμβολιασμοι.

Επομένως, προσθέτει, ο EMA θα πρέπει να βασιστεί σε άλλα δεδομένα, από χώρες στις οποίες έχει ήδη χορηγηθεί το εμβόλιο, πριν αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

Στη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος οφέλους – κινδύνου.

Τα δεδομένα που προέκυψαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αξιολογούνται από τις αρμοδιες αρχές, δήλωσε ο καθηγητής φαρμακολογίας Χρίστος Πέτρου, τονίζοντας πως στη λήψη αποφάσεων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος οφέλους – κινδύνου.

Σχολιάζοντας την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για πάγωμα της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson, μετά τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες, ο κύριος Πέτρου είπε ότι η χώρα έχει την πολυτέλεια να λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις, αφού έχει στη διάθεση της και άλλες επιλογές εμβολίων.

Διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά που έχουν αναφερθεί είναι πολύ σπάνια και δεν σχετίζονται με τις συνηθισμένες θρομβώσεις.

Όπως εξήγησε, το εμβόλιο της Τζόνσον, της Αστραζένεκα και το Σπούτνικ βασίζονται στην τεχνολογία του αδενοϊού, σε αντίθεση με τα εμβόλια της Φάιζερ και της Μοτέρνα που είναι τεχνολογίας ΜRNA.​

RIK