Η 2η Ημερίδα για τη Δημόσια Υγεία με την παρουσίαση πρόσφατων αποτελεσμάτων Κυπριακών ερευνητικών οργανισμών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016, στη Λεμεσό και στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Η ημερίδα ήταν ανοιχτή για το κοινό και περίπου 100 άτομα παρακολούθησαν τις εργασίες της. Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δημόσιας υγείας ήταν εκεί, πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά), ερευνητικά ινστιτούτα, κυβερνητικά τμήματα από τρία Υπουργεία και ΜΚΟ. Η ημερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας Δρ. Γ. Παμπορίδη. Ο Δρ. Παμπορίδης παρευρέθηκε στην εκδήλωση και απεύθυνε χαιρετισμό. Κατά τον χαιρετισμό του ο Δρ Παμπορίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη για περισσότερη έρευνα στα προβλήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζει η Κύπρος, με στόχο τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων πρόληψης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Τα περισσότερα θέματα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα βασίστηκαν κυρίως σε έρευνες που έγιναν στον Κυπριακό πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες του, ενώ τονίστηκαν τα παρακάτω:
– 35% των εφήβων (15-18 ετών) είναι συστηματικοί καπνιστές– Αυξημένα ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας στην ύπαιθρο της Κύπρου σε σύγκριση με τα αστικά κέντρα– Εισαγωγή ψαριών και αυγού νωρίς στη διατροφή των παιδιών προστατεύει έναντι στη μετέπειτα ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών– ‘Ηπια ανεπάρκεια ιωδίου βρέθηκε σε πληθυσμό ενήλικων γυναικών– Στην Κύπρο περισσότεροι από τους μισούς άνδρες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι– Η ηχορύπανση επηρεάζει τουλάχιστον 6% του πληθυσμού σε Λευκωσία και Λεμεσό– Διαχείριση εγκεφαλικού και αφασίας μετά το εγκεφαλικό για τον κυπριακό πληθυσμό– Στην Κύπρο παρατηρούνται υψηλά επίπεδα καισαρικών τομών και χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού– Συστηματική έκθεση σε πλαστικές ουσίες μπορεί να συσχετίζεται με μεταβολές στις ορμόνες του θυρεοειδούς σε ενήλικες γυναίκες
Πιο αναλυτικά, από το ΤΕΠΑΚ, παρουσιάστηκε μέρος από το πρόσφατο ερευνητικό έργο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII), του Τμήματος Νοσηλευτικής και του Τμήματος Αποκατάστασης. Συγκεκριμένα οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην εξάρτηση από το κάπνισμα σε νέους, σε δείκτες κοινωνικού μειονεκτήματος και πρόωρη θνησιμότητα, την εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών στη βρεφική διατροφή, τη μεθοδολογία σύνθεσης δεδομένων, τις περιβαλλοντικές εκθέσεις σε ενδοκρινικούς διαταράκτες και την επίδραση τους στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, και τις προεκτάσεις στη δημόσια υγεία που έχει η αφασία μετά ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα θέματα του θερμικού φόρτου εργαζομένων και των επιπτώσεων του περιβαλλοντικού θορύβου παρουσιάστηκαν από λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αντίστοιχα. Ο έλεγχος του μικροβίου της Λεγιονέλλας σε κρατικά νοσηλευτήρια και στρατόπεδα ήταν το θέμα που συζητήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, ενώ από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά των ανιχνευτικών προγραμμάτων και από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κοινωνικο-οικονομικοί και δημογραφικοί παράγοντες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Από την εισηγήτρια του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής παρουσιάστηκαν οι προεκτάσεις στη δημόσια υγεία της αξιολόγησης του κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού με βάση γενετικά δεδομένα.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο τηλέφωνο 25002398….