Της Έφης Κωνσταντίνου
*Το Κείμενο αναφέρεται σε όλες τις ιστορικές – προσωπικές μνήμες της συγγραφέως από το τότε πολυσύχναστο Λιμάνι της Λεμεσού. Η συνδεσιμότητα του λιμανιού με άλλες πόλεις-λιμάνια ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη των ταξιδιών, των αναμνήσεων και των εμπειριών των λαών αλλά και την ανάπτυξη του πολιτισμού.
Βαλίτσα, διαβατήριο, καταστήματα αφορολογήτων, καμπίνα, παρέα, γέλια, χαρές, χορός, θέαμα και ένα στομάχι να σε ταλαιπωρεί με εκείνη την απαίσια αναγούλα λες και βρίσκεσαι στους πρώτους μήνες μιας εγκυμοσύνης. Το βράδυ ένα κυρίαρχο φεγγάρι ανάμεσα σε εκατομμύρια άστρα να καθρεφτίζεται στην απάνεμη θάλασσα και να ακούς εκείνη τη νότα που αφήνει πίσω του ο παφλασμός του κύματος σαν τον διασχίζει το σκαρί του πλοίου.
Το πρώτο μου ατμοπλοϊκό ταξίδι, το έκανα το1965 με το πλοίο ”Κύπρος” και το δεύτερο το 1969 με το κρουαζιερόπλοιο της εποχής εκείνης ”Δελφοί”. Αυτά ήσαν το δύο σημαντικότερα ταξίδια της ζωής μου με προορισμό τη Ρόδο. Από εκεί και πέρα μέχρι το 2011 ταξίδεψα πάρα πολλές φορές, μέσα στα πλαίσια της δημοσιογραφίας, για κάποια κρουαζιέρα ή απλά για επίσκεψη μου σε κάποια άλλη χώρα με μεταφορικό μέσο το πλοίο.
Κάθε βαπόρι, κάθε ταξίδι και μια εμπειρία και ένα σημειωματάριο αναμνήσεων. Σκοπός μου σήμερα είναι να παρουσιάσω όσα πλοία θυμάμαι που έριχναν άγκυρα, παλιά στα ανοικτά της Λεμεσού και οι επιβάτες μεταφέρονταν με τις μαούνες και αργότερα όταν έδεναν στο λιμάνι της πόλης για να αποβιβάσουν ή να επιβιβάσουν επιβάτες. Ανάμεσα στα πλοία που βρέθηκα σαν επιβάτης ξεχωρίζω το ”Δελφοί” της ακτοπλοϊκής εταιρείας Ευθυμιάδη, το ”Mediterranean Star”(πρώην ”Πατρίς”) της ακτοπλοϊκής εταιρείας Καραγιώργης και το ”Sahrazat” ιδιοκτησία Αιγυπτιακής εταιρείας το οποίο ενοικίαζε Ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία. Ένα άλλο πλοίο που μου άρεσε πολύ ήταν το ”Αιολίς” του Ευθυμιάδη και πάλι, το οποίο μετέπειτα αγόρασε ο Σολωμονίδης και το μετονόμασε σε ”Sol Phryne”. Θα ήταν άδικο αν δεν αναφερόμουν στα πλοία της Louis cruise lines, Princesa Μarissa, Princesa Victoria, Princesa Amorosa και Princesa Cypria καθώς και το Salamis Philoxenia και ”Salamis Glory” της Salamis Cruise Lines. Επίσης δύο από τα πλοία γραμμής Πειραιά – Ρόδου – Λεμεσού – Αιγύπτου τα είχε ενοικιασμένα η εταιρεία ”Paradise Tours” και πρόκειται για το ”Atalante” και το ”Romantica” στο οποίο ξέσπασε φωτιά έξω από το λιμάνι Λεμεσού ενώ επέστρεφε από Αίγυπτο, αν δεν απατώμαι.
Οι επιβάτες διασώθηκαν όλοι, αλλά το πλοίο, δυστυχώς, έγινε στάχτη. Να αναφέρω ότι ανοικτά της Λεμεσού γύρω στο 1963 – 64 έριχνε άγκυρα και το Υπερωκεάνιο ”Αθήναι” το οποίο μετέφερε επιβάτες στην Αγγλία μέσο Ρόδου και Πειραιά. Σε αυτό έτυχε να ανέβω με τη μαμά μου σαν επισκέπτριες, όταν φιλική μας οικογένεια θα ταξίδευε για Λονδίνο. Το τι πολυτέλεια είδαν τα μάτια μου, σε αυτό το πλοίο δεν περιγράφεται. Πολλά τα πλοία που ”έδεναν” άλλοτε ανοικτά της Λεμεσού και άλλοτε στο λιμάνι. Προσπάθησα και κατάφερα να βρω φωτογραφίες από καράβια που θυμόμουν ή που ταξίδεψα μαζί τους και σας τα παρουσιάζω.
Ένα τεράστιο ”Ευχαριστώ” οφείλω στον κ. Κυριάκος Γεωργίου Κοφτερός, για την τόσο σημαντική αλλά συνάμα και ιστορική πληροφορία που αναφέρει σε σχόλιο του. Μας ενημερώνει λοιπόν ότι στο πλοίο ”Απολλώνια” ο μεγάλος μας ποιητής Νίκος Καββαδίας, υπήρξε ασυρματιστής.
*Το κείμενο δημοσιευτηκε στην Ομάδα Λεμεσού Μνήμες