Η Κομισιόν αποφάσισε να λάβει περαιτέρω μέτρα στις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας σχετικά με τα σχέδια υπηκοότητας των επενδυτών τους, που αναφέρονται επίσης ως συστήματα «χρυσού διαβατηρίου».
Η Κομισιόν θεωρεί ότι με τη θέσπιση και τη λειτουργία συστημάτων υπηκοότητας επενδυτών, που προσφέρουν υπηκοότητα σε αντάλλαγμα προκαθορισμένων πληρωμών και επενδύσεων, αυτά τα δύο κράτη μέλη δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους βάσει της αρχής της ειλικρινούς συνεργασίας (άρθρο 4 παράγραφος 3 ΣΕΕ) και του ορισμού ιθαγένειας της Ένωσης όπως ορίζεται στις Συνθήκες (άρθρο 20 ΣΛΕΕ).
Ενώ η Κύπρος και η Μάλτα παραμένουν υπεύθυνες για να αποφασίσουν ποιος μπορεί να γίνει Κύπριος και Μαλτέζος, το Δικαστήριο έχει καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις ότι οι κανόνες για την απόκτηση της ιθαγένειας ενός κράτους μέλους πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπόψη το δίκαιο της ΕΕ.
Η Κομισιόν κίνησε αυτές τις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Κύπρου και της Μάλτας, αποστέλλοντας προειδοποιητικές επιστολές τον Οκτώβριο του 2020.
Ενώ η Κύπρος έχει καταργήσει το πρόγραμμά της και έχει σταματήσει να λαμβάνει νέες αιτήσεις την 1η Νοεμβρίου 2020, συνεχίζει την επεξεργασία αιτήσεων που εκκρεμούν.
Ως εκ τούτου, σήμερα η Κομισιόν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατά της Κύπρου εκδίδοντας αιτιολογημένη γνώμη.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι ανησυχίες που διατυπώνονται στην προειδοποιητική επιστολή δεν αντιμετωπίστηκαν από την Κύπρο.
Και τα δύο κράτη μέλη έχουν πλέον 2 μήνες για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Επιτροπής. Στην περίπτωση της Κύπρου, εάν η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο.
ΚΥΠΕ