Με απλά βήματα και σε πολύ λίγη ώρα μπορεί να εκδοθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο παρουσιάστηκε χθες (30/6) από τον Υφυπουργό Καινοτομίας και τον Υπουργό Μεταφορών.
Aπό σήμερα 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ ισχύει το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» που εναρμονίζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες και διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών, με ασφάλεια, εντός της Ευρώπης.
Οι προϋποθέσεις για έκδοση του στο www.eudcc.gov.cy
Το Πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί στις ακόλουθες 3 περιπτώσεις:
αν έχετε εμβολιαστεί (με μία ή και δύο δόσεις) και έχει καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.
αν έχετε διαγνωστεί εργαστηριακά για τη νόσο COVID-19 με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) και το αποτέλεσμα έχει δηλωθεί και καταχωρηθεί στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.
αν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR) έχετε λάβει αρνητικό αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα έχει καταχωρηθεί από το εργαστήριο στη σχετική βάση του Υπουργείου Υγείας.
To application πότε θα είναι έτοιμο;
Όσον αφορά το application με το οποίο θα μπορούν οι πολίτες να έχουν το ψηφιακό πιστοποιητικό στο κινητό τους, αυτό δεν είναι ακόμα έτοιμο.
Όπως είπε ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, το λεγόμενο wallet COVPASS δεν θα είναι διαθέσιμο από σήμερα 1/7, γιατί όπως εξηγήθηκε αναμένεται η επίλυση κάποιων τεχνικών ζητημάτων από την Google και την Apple. Είναι θέμα ημερών να διευθετηθεί όμως όπως διευκρίνισε και έτσι θα έχουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό και στο κινητό μας τηλέφωνο μέσω της σχετικής εφαρμογής.
Μπορούμε να το παρουσιάζουμε και στην Κύπρο;
Ένα ερώτημα το οποίο προκύπτει είναι κατά πόσο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε το ψηφιακό πιστοποιητικό και εντός Κύπρου και όχι μόνο σε ταξίδια.
Μιλώντας στην Offsite ο Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος τόνισε αρχικά πως το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν είναι για εγχώρια χρήση, ωστόσο υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που ο κάτοχός του θα μπορεί να το παρουσιάσει.
«Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι ισοδύναμο με το SafePass που έχουμε στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Τι γίνεται όμως εάν τύχει να μεταβεί κάποιος σε ένα χώρο και ξεχάσει για παράδειγμα την κάρτα εμβολιασμού του αλλά είναι κάτοχος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού; Ερωτηθείς ο κ. Κόκκινος μας ανέφερε ότι το άτομο αυτό θα μπορεί να παρουσιάσει το ψηφιακό πιστοποιητικό ως αποδεικτικό στοιχείο.
Την ίδια ώρα ο Υφυπουργός Καινοτομίας υποστήριξε πως δε θα ελέγξει το πιστοποιητικό κάποιος αρμόδιος με το μηχάνημα για σάρωση του κωδικού αφού ούτως ή αλλιώς δε θα δοθούν ειδικά μηχανήματα για εγχώριους ελέγχους.
«Σήμερα έχουμε πιστοποιητικό όπου μπορούμε να διακινούμαστε ελεύθερα σε χώρους όπου απαιτείται το SafePass. Αν θέλει ένα άτομο να δείξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε περίπτωση ελέγχου, αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά όπως το SafePass δεν ελέγχεται ψηφιακά, ούτε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα ελέγχεται», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση αν σε περίπτωση ελέγχου προκύψει αμφιβολία από τους αρμόδιους για την εγκυρότητα του πιστοποιητικού, ο κ. Κόκκινος διευκρίνισε πως «και τα δύο πιστοποιητικά είναι επίσημα χαρτιά της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Πιο εύκολο και το έργο της Αστυνομίας
Στο μεταξύ, επικοινωνήσαμε και με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Χρίστο Ανδρέου ο οποίος μας ανέφερε ότι «σε περίπτωση που κατέχει κάποιος το ψηφιακό πιστοποιητικό θα θεωρείται έγκυρο αποδεικτικό στοιχείο για την Αστυνομία».
Τόνισε δε πως θα γίνει και πιο εύκολο το έργο της Αστυνομίας εάν ελέγχουν το ψηφιακό πιστοποιητικό καθώς υπήρχαν περιπτώσεις εμβολιασμένων ατόμων που δεν είχαν μαζί τους την κάρτα εμβολιασμού και ήταν αναγκασμένοι να μεταβούν σε αστυνομικό σταθμό για να την παρουσιάσουν έτσι ώστε να μην αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο.
Διευκρινίζεται όμως ότι όσον αφορά το rapid test ή το PCR test, για να έχει ισχύ ως SafePass πρέπει να είναι μέχρι 72 ωρών.
Για τα ταξίδια, όπου είναι και ο σκοπός του ψηφιακού πιστοποιητικού, γίνονται δεκτά τεστ έως και 7 ημερών.