Αβέβαιοι δηλώνουν για την ώρα οι Βρετανοί επιστήμονες ως προς τους λόγους της απότομης μείωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες έξι ημέρες, αν και οι περισσότεροι παραπέμπουν στο τέλος του Euro 2020 και στην επίδραση των εμβολίων.
Τα 24.950 περιστατικά που αναφέρθηκαν τη Δευτέρα συνιστούν μείωση του ημερήσιου απολογισμού για έκτη συνεχή ημέρα, κάτι που είχε να συμβεί από τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εθνικού lockdown.
Σε σχέση μάλιστα με την προηγούμενη Δευτέρα τα κρούσματα ήταν μειωμένα κατά σχεδόν 40%, ενώ μόλις πριν από εννέα ημέρες άγγιζαν τα 55.000. Σε κυλιόμενη επταήμερη βάση είναι μειωμένα κατά 21,5%.
Ο Δρ Κρίστοφερ Τζιούελ, επιδημιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και μέλος της επιτροπής Spi-M που παρουσιάζει στη βρετανική Κυβέρνηση τα προγνωστικά μοντέλα για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε στους Times ότι η ραγδαία μείωση κρουσμάτων «προκαλεί λίγη σύγχυση» στους συναδέλφους του.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι συνδέεται με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, σημειώνοντας ότι στη Σκωτία που τα σχολεία έκλεισαν νωρίτερα από την Αγγλία η μείωση είναι μεγαλύτερη.
Πολλοί, όπως ο καθηγητής Πολ Χάντερ από το Πανεπιστήμιο της East Anglia, εκτιμούν επίσης ότι το τέλος του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος έχει παίξει μεγάλο ρόλο στη μείωση των κρουσμάτων αφού δεν υπάρχουν πλέον φαινόμενα συνωστισμού σε παμπ και γύρω από το Γουέμπλεϊ.
Σημείωσε ότι η πιο γρήγορη πτώση των κρουσμάτων στη Σκωτία σε σύγκριση με την Αγγλία ίσως έχει να κάνει με τον αποκλεισμό της εθνικής ομάδας της χώρας στη φάση των ομίλων.
Ο καθηγητής Χάντερ ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά στους Times ότι ίσως τελικά το Euro 2020 «στην ουσία ανοσοποίησε πολλούς νεαρότερους πολίτες που δε θα προσέρχονταν για εμβολιασμό» κατά του κορωνοϊού.
Τόση είναι η έκπληξη των επιστημόνων, που ο καθηγητής Τζιούελ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει πρόβλημα στην καταγραφή ή στην αναφορά των αποτελεσμάτων των τεστ. Ο ίδιος σημείωσε ότι ίσως κάποιοι αποφεύγουν να εξεταστούν θέλοντας να αποφύγουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στα σχέδια των θερινών τους διακοπών.
Πάντως ούτε οι επιστήμονες ούτε η κυβέρνηση πανηγυρίζουν, έχοντας υπόψη ότι τα προγνωστικά μοντέλα μόλις προ εβδομάδων υπολόγιζαν ότι με την άρση των νομικών περιορισμών κατά της πανδημίας την προηγούμενη Δευτέρα η χώρα θα έφτανε τα 100.000 κρούσματα ημερησίως, έστω και αν αυτή η εκτίμηση θεωρείται πλέον μάλλον υπερβολική.
Ο καθηγητής ανοσολογίας Πίτερ Οπενχάιμερ, επίσης εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Τζόνσον, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC «συγκρατημένα χαρούμενος» από τα νεότερα στοιχεία, αλλά τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ενθουσιασμός μέχρι να προκύψουν τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις λοιμώξεις και τη διασπορά του ιού από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή.
Όλοι οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει αναμονή μέχρι περίπου το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να φανεί αν η μείωση των κρουσμάτων μεταφράζεται σε μείωση την νοσηλειών.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Κιτ Μάλτχαουζ σχολίασε ότι είναι «ένα καλό ερώτημα» το πού οφείλεται η απότομη μείωση των κρουσμάτων, συνιστώντας υπομονή. Όπως είπε, η κυβέρνηση περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες ημέρες.
Πάντως ο καθηγητής του Imperial College Νιλ Φέργκιουσον, που στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας είχε λάβει το προσωνύμιο Dr Lockdown λόγω των απαισιόδοξων προβλέψεών του που καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό την κυβερνητική πολιτική, δήλωσε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του BBC πως η βελτιωμένη εικόνα οφείλεται στο τέλος του Euro, στις υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν τις συναντήσεις σε υπαίθριους χώρους και πρωτίστως στα εμβόλια, που έχουν «θεμελιωδώς αλλάξει» τη δυναμική της απειλής που συνιστά η COVID-19.
Εκτίμησε ότι στην Αγγλία «το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας θα είναι πίσω μας» έως τον Οκτώβριο, εξηγώντας ότι τα εμβόλια έχουν μειώσει κατά τεράστιο ποσό την πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. «Είμαι αισιόδοξος ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο θα κοιτάμε πίσω για να δούμε τα χειρότερα της πανδημίας. Θα έχουμε την Covid μαζί μας, ακόμα θα έχουμε ανθρώπους να πεθαίνουν από Covid, αλλά θα έχουμε αφήσει το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας πίσω μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δε δίστασε επίσης να εκτιμήσει ότι η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού έχει πέσει κάτω από τη μονάδα, αν και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις των κρουσμάτων λόγω της άρσης των περιορισμών και της επιστροφής των σχολείων το Σεπτέμβριο.