Αρχική BusinessNews Μεγάλη άνοδος στα πωλητήρια ακινήτων,με διαφορά πρώτη η Λεμεσός με μερίδο αγορας...

Μεγάλη άνοδος στα πωλητήρια ακινήτων,με διαφορά πρώτη η Λεμεσός με μερίδο αγορας 33%

Άνοδο της τάξης του 26% κατέγραψαν οι πωλήσεις ακινήτων τον Ιούλιο του 2016, δημιουργώντας εικόνα βελτίωσης στην αγορά ακινήτων, την ίδια στιγμή που τα δεδομένα που προκύπτουν από τους πλειστηριασμούς ακινήτων δείχνουν ότι η ζήτηση είναι μουδιασμένη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κτηματολογίου, τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο τον έβδομο μήνα του 2016 ανήλθαν στα 625 έναντι 496 τον Ιούνιο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 26%.

image
Τον Ιούνιο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 42%, εικόνα που διαφέρει σημαντικά από αυτή που βγαίνει μέχρι στιγμής από τους πλειστηριασμούς ακινήτων, όπου η ζήτηση είναι πολύ περιορισμένη. Όπως ανέδειξε έρευνα της StockWatch, από τα 43 τεμάχια ακινήτων που τέθηκαν προς πώληση τον Ιούλιο, βρέθηκαν αγοραστές για μόνον 6, αν και οι τράπεζες ευελπιστούν ότι η εικόνα θα αλλάξει το επόμενο διάστημα.

Ο αριθμός των πωλητηρίων εγγράφων που κατατίθενται στο κτηματολόγιο είναι ο δεύτερος πιο ψηλός από τον Μάιο του 2012 όταν ανήλθε στις 854, με τους παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι ένα μέρος των εγγράφων που κατατίθενται αφορά αναδιαρθρώσεις δανείων μεγάλων ομίλων ή ανακτήσεις ακινήτων, αντί πραγματικές πωλήσεις.

Το κτηματολόγιο δεν διαχωρίζει στα στοιχεία τις πραγματικές από τις τεχνικές πωλήσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την αγοραστική ζήτηση.

Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, στο επτάμηνο του 2016, οι πωλήσεις παγκύπρια φθάνουν τις 3637 από 2844 την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώνοντας αύξηση 28%. image

Στη Λεμεσό, οι πωλήσεις παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση 37% φθάνοντας τα 1221 τεμάχια σε σχέση με 893 πέρσι.

Στη Λάρνακα η αύξηση ανέρχεται στο 30% με τις πωλήσεις να φθάνουν τα 780 τεμάχια από 600 την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ στη Λευκωσία οι πωλήσεις παρουσιάζουν άνοδο 23%.

Στην Πάφο η αύξηση ανέρχεται στο 20% και στην ελεύθερη Αμμόχωστο στο 19%.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πρόσφατη μείωση της φορολογίας ακινήτων, σε συνδυασμό με την μονιμοποίηση της μείωσης των τελών μεταβίβασης και της παραχώρησης διαβατηρίων σε επενδυτές ακινήτων θα τονώσουν τη ζήτηση.

πηγη : StockWatch…