Αρχική Τελευταία Νέα ΤΕΠΑΚ: Το 90% των φοιτητών έχουν προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού

ΤΕΠΑΚ: Το 90% των φοιτητών έχουν προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ένα μήνα μετά την απόφαση της Συγκλήτου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου για διεξαγωγή των μαθημάτων με φυσική παρουσία για όσους φοιτητές έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 ή νοσήσει από τον κορωνοϊό, ο αριθμός των φοιτητών αυτών αυξάνεται καθημερινά, με το ποσοστό των φοιτητών Πτυχίου να ανέρχεται σήμερα στο 70%.

Συγκεκριμένα, 1.518 από τους 2.168 φοιτητές Πτυχίου συμμετέχουν στα μαθήματα με φυσική παρουσία, έχοντας προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Το  90% των φοιτητών έχουν προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της νόσου.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στο ακαδημαϊκό προσωπικό ξεπερνά το 95% και στο διοικητικό προσωπικό ξεπερνά το 85%.

Η απόφαση της Συγκλήτου, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2021, στόχευε στην επαναλειτουργία του πανεπιστημίου μας με φυσική παρουσία, στη διασφάλιση ότι όλοι ανεξαίρετα οι φοιτητές μετέχουν της μαθησιακής διαδικασίας σε συνθήκες ασφάλειας για όλους και παράλληλα στη συμβολή στη γενικότερη προστασία της δημόσιας υγείας του τόπου. «Ήταν μια απόφαση ευθύνης απέναντι στα μέλη της Πανεπιστημιακής μας κοινότητας και της κοινότητας της πόλης που μας φιλοξενεί», αναφέρει σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

«Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη λήψη της απόφασης μέχρι και την προγραμματισμένη υποδοχή των νεοεισερχόμενων φοιτητών και φοιτητριών μας καθώς και στην έναρξη του φθινοπωρινού εξαμήνου, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επικοινωνήσουμε πιο άμεσα, πρακτικά και κατανοητά το πρωτόκολλο των υγειονομικών μέτρων στη βάση των οποίων επιδιώκουμε να επαναφέρουμε την ομαλότητα στην ακαδημαϊκή λειτουργία», σημειώνει. 

«Πραγματοποιήθηκαν τηλεδιασκέψεις με όλο το ακαδημαϊκό και διδακτικό προσωπικό καθώς και με όλους τους φοιτητές μας.  Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων μαζί με το Δίκτυο Μάθησης είχαν συνάντηση με τους διδάσκοντες για συζήτηση παιδαγωγικών μεθόδων διδασκαλίας στη βάση του πρωτοκόλλου μας.  Συστάθηκε Ειδική Ομάδα Ασφάλειας και Υγείας με επικεφαλής τον Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών, αρμόδια για το συντονισμό και την εφαρμογή, σε συνεργασία με άλλα στελέχη του Πανεπιστημίου, της πιστής εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων και διαταγμάτων του κράτους καθώς και των σχετικών αποφάσεων του Πανεπιστημίου.  Ταυτόχρονα, θελήσαμε να ενθαρρύνουμε την ανοικτή συζήτηση των ανησυχιών της πανεπιστημιακής κοινότητας αναφορικά με τον ιό, τα εμβόλια.  Με τη βοήθεια της ομάδας ειδικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μελών μας σε θέματα υγείας και συμπεριφοράς, απαντήσαμε σε ερωτήματα των φοιτητών και των φοιτητριών μας, είτε σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους, είτε παρέχοντας έγκυρη πληροφόρηση για τα θέματα αυτά», προσθέτει ο Πρύτανης.

 Επισημαίνει, επίσης, πως «σήμερα, ένα μήνα μετά την απόφαση της Συγκλήτου και καθώς διανύουμε την 3η βδομάδα μαθημάτων του Φθινοπωρινού Εξαμήνου, περίοδος κατά την οποία το πλαίσιο που καθόρισε η Σύγκλητος στηρίχθηκε και εφαρμόστηκε πιστά χωρίς τις όποιες εξαιρέσεις, τα δεδομένα έχουν ως εξής: 70% των φοιτητών πτυχίου (1.518 από 2.168 φοιτητές) συμμετέχουν στα μαθήματα με φυσική παρουσία, έχοντας προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (το 90% εξ αυτών είναι με πιστοποιητικό εμβολιασμού)».

«Προσδοκία και στόχος μας είναι πριν τη λήξη του τρέχοντος εξαμήνου να ξεπεράσουμε το 80%», αναφέρει ο Πρύτανης Ζαφείρης, σημειώνοντας παράλληλα πως «τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται στη στήριξη, την υπευθυνότητα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης με το οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα, φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, αποδέχθηκε και υποστήριξε την εφαρμογή της απόφασης της Συγκλήτου».

«Με την αρωγή όλων, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ευελπιστούμε ότι το επόμενο εξάμηνο έχοντας αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη θα μπορεί το σύνολο των φοιτητών να βρίσκεται με φυσική παρουσία στα μαθήματα, στο 100% της χωρητικότητας των αιθουσών μας. Όλοι μας – ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και φοιτητές/τριες – με ενωμένες δυνάμεις θα εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να συνεχίσουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον σε κάθε μέλος της κοινότητας μας», προσθέτει. 

Απευθύνει, τέλος, έκκληση προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να εμβολιαστούν, να σπεύσουν να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν.  «Ο εμβολιασμός συνιστά σοβαρή πράξη ευθύνης, ανθρώπινης αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης στην επιστήμη που ο κάθε ένας από εμάς υπηρετεί από το δικό του πόστο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί», καταλήγει στο μήνυμά του.

tmimata