Τα υπάρχοντα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα προστατεύουν τον ασθενή από σοβαρή νόσηση σε σχέση με την Μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε το βράδυ της Τετάρτης η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σούμια Σουαμιναθάν.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής των τεχνικών θεμάτων του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κερκόβ, είπε ότι ο διεθνής οργανισμός αναμένει περισσότερα δεδομένα τις επόμενες ημέρες όσον αφορά στην μεταδοτικότητα της Όμικρον.
Το κατά πόσο η νέα παραλλαγή Όμικρον είναι πιο μεταδοτική ή εάν καταφέρνει να υπερβεί την εξουδετερωτική ισχύ των εμβολίων, είναι τα μεγάλα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.
Οι παρασκευαστές των εμβολιαστικών σκευασμάτων έχουν αναφέρει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν κατά πόσο τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον.
Η Βαν Κερκόβ επισήμανε ότι υπάρχει ένα πιθανό σενάριο, η παραλλαγή Όμικρον να είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι ακόμα σαφές κατά πόσο η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα.
Ο Μάικ Ράιαν, αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ, επανέλαβε την αντίθεση του οργανισμού στις γενικές απαγορεύσεις πτήσεων από και προς τη Νότια Αφρική, που έχουν επιβληθεί από τη Βρετανία και άλλες χώρες, λέγοντας ότι δεν θα εμποδίσει την εξάπλωση της παραλλαγής: «Η ιδέα ότι μπορείτε απλώς να βάλετε μια ερμητική σφραγίδα σε ορισμένες χώρες δεν είναι δυνατή. Δεν μπορώ να δω τη λογική από επιδημιολογική ή δημόσια σκοπιά».
Media briefing on #COVID19 with @DrTedros https://t.co/i3aJDixpiz
— World Health Organization (WHO) (@WHO) December 1, 2021
Μποτσουάνα: Η πλειονότητα όσων βρέθηκαν θετικοί ήταν «ασυμπτωματικοί»
Υψηλόβαθμη υγειονομική αξιωματούχος της Μποτσουάνας δήλωσε πως 16 από τους 19 συνολικά ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα ήταν ασυμπτωματικοί και είπε πως είναι «άδικο» η χώρα να τυγχάνει μεταχείρισης σαν να ήταν το επίκεντρο της έξαρσης της νέας παραλλαγής.
Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί. Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα, είπε.
Η Μποτσουάνα δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις του κορωνοϊού που βρέθηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Από τότε η χώρα ανέφερε άλλα 15 περιστατικά μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 19.
Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, στις 25 Νοεμβρίου η Νότια Αφρική, και μία ημέρα αργότερα η Μποτσούνα, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή οι μεταλλάξεις της οποίας ήταν διαφορετικές από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.
Η ανακοίνωση προκάλεσε περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή του νότιου τμήματος της Αφρικής από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, μια απόφαση την οποία επέκριναν τόσο η Νότια Αφρική όσο και η Μποτσουάνα.
Οι τέσσερις ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που είχαν φθάσει στην Μποτσουάνα στις 7 Νοεμβρίου, βρέθηκαν θετικοί στις 11 Νοεμβρίου και μια περαιτέρω έρευνα των δειγμάτων τους έδειξε νέες μεταλλάξεις στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε η Σμιθ-Λόρενς, η οποία πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ανέβασε τα δεδομένα στη διεθνή βάση δεδομένων την ίδια ημέρα.