Αρχική Τελευταία Νέα Μπορεί να διαρκέσει και ολόκληρους μήνες μια μετασεισμική δραστηριότητα

Μπορεί να διαρκέσει και ολόκληρους μήνες μια μετασεισμική δραστηριότητα

Μπορεί να διαρκέσει και ολόκληρους μήνες μια μετασεισμική δραστηριότητα «και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να υπάρξει και ένας αισθητός μετασεισμός»,  δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής Γεωλογικής Επισκόπησης Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, προσθέτοντας ότι οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την μετασεισμική δραστηριότητα.

Σήμερα Τρίτη και ώρα 03:08 καταγράφηκε από το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης ισχυρός σεισμός μεγέθους M=6.1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο, 50 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 25 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο, ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου. Έγινε επίσης αισθητός/αντιληπτός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Γεωλογικής Επισκόπησης, ερωτηθείς αν ήταν αναμενόμενος ένας ισχυρός σεισμός, νοουμένου ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια να εκδηλωθεί ένας σεισμός τέτοιου μεγέθους στην περιοχή της Κύπρου, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι είμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει σεισμός.

«Κανένας σεισμός δεν είναι αναμενόμενος. Δεν μπορείς να είσαι βέβαιος ότι θα υπάρξει στα 20 χρόνια σεισμός. Οι δύο μεγάλοι σεισμοί μας ήταν το 1996 που ήταν Νοτιο-δυτικά της Κύπρου και το 1995, στις 23 Φεβρουαρίου, που τότε ήταν καταστροφικός. Όμως ο σεισμός εκείνος ήταν πολύ πιο κοντά στην ακτογραμμή. Τότε δεν υπήρχε το σεισμολογικό δίκτυο του Τμήματος για να έχουμε ακριβείς μετρήσεις, κλπ, για να ξέρουμε ποιος ήταν πράγματι ο μηχανισμός γένεσης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, οι εκτιμήσεις ήταν ότι ήταν στο ρήγμα που είναι της Δυτικής Πάφου, στο θαλάσσιο χώρο, «ενώ ο σεισμός ο συγκεκριμένος έγινε στον ανατολικό τμήμα της ζώνης καταβύθισης του κόλπου της Αττάλεια, στην οποία γίνεται η καταβύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Ευρασιατική, που είναι διαφορετικός ο μηχανισμός γένεσης του σεισμού».

«Θεωρώ ότι η απόσταση, το εστιακό βάθος, έχουν συμβάλει στο να μην είναι καταστροφικός ο σεισμός. Ήταν έντονα αισθητός ειδικά στην Επαρχία Πάφου αλλά μέχρι τώρα από ότι γνωρίζω δεν υπάρχουν πληροφορίες τουλάχιστον για σοβαρές ζημιές, κάποιες μικροζημιές, η πορεία θα μας το δείξει», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι έχει ακολουθήσει μια σειρά από μη αισθητούς μετασεισμούς.

«Ο μέγιστος που έχει καταγραφεί είναι της τάξης του 3,1 στην κλίμακα Ρίχτερ και οι σεισμολόγοι παρακολουθούν αυτή την μετασεισμική δραστηριότητα», ανέφερε. Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε, «μπορεί να διαρκέσει και ολόκληρους μήνες μια μετασεισμική δραστηριότητα και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να υπάρξει και ένας αισθητός μετασεισμός.  Μπορεί να έχουμε, μπορεί να μην έχουμε. Δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει».

Συνέχισε λέγοντας ότι «αν αναλογιστούμε το σεισμό του 1995 τότε υπήρχαν μερικοί αισθητοί μετασεισμοί της τάξης των 5 περίπου Ρίχτερ». Ενδεχομένως, είπε, «να ήταν σε διαφορετικό ρήγμα και διαφορετικός ο μηχανισμός γένεσης του. Άρα, το ότι ήταν στο συγκεκριμένο τμήμα της ζώνης καταβύθισης και η απόσταση έχει βοηθήσει στο να μην είναι καταστρεπτικός ο σεισμός».

Ερωτηθείς για την αρχική έκδοση προειδοποίησης για τσουνάμι, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι υπήρξε έκδοση ανακοίνωσης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έγκυρης προειδοποίησης για τσουνάμι.

«Είχε ενημερωθεί άμεσα η Πολιτική Άμυνα, που μας ενημέρωσε με τη σειρά της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «αξιολογώντας όμως τα δεδομένα δεν υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος για δημιουργία τσουνάμι από το συγκεκριμένο σεισμό».

Σε παρατήρηση αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο στην Κύπρο, ο κ. Χατζηγεωργίου απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι φυσικά υπάρχει.

«Ιστορικά υπάρχουν δεδομένα, τα οποία μας δείχνουν ότι υπήρξαν στο παρελθόν τσουνάμι στην Κύπρο και δεν αποκλείεται και μελλοντικά να έχουμε τσουνάμι», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηγεωργίου συνέστησε περισσότερη ψυχραιμία και να γνωρίζει ο καθένας πως πρέπει να ενεργήσει σε περίπτωση σεισμού.

Ιστορικά στοιχεία για το 1995 και 1996

Στις 23 Φεβρουαρίου 1995, εκδηλώθηκε καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ στην επαρχία Πάφου με 2 νεκρούς. Αρκετά σπίτια κατέρρευσαν στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στα χωριά Περιστερώνα, Στενή, Γιαλιά, Αργάκα, Πωμός, Πύργος, Λεύκα, Νέο Χωριό Ακάμα, Λατσί και Πόλη Χρυσοχούς.

Στις 9 Οκτωβρίου 1996 εκδηλώθηκε πολύ ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Πάφου και της Λεμεσού, καθώς και σε ενοίκους πολυκατοικιών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από δευτερογενή αίτια και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά. Προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, κυρίως σε Πάφο και Λεμεσό.