Στο 96% ανήλθε σήμερα η πληρότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, προσθέτοντας πως το 81% των νοσηλευόμενων δεν έχει εμβολιαστεί.
Πρόσθεσε πως «σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 67 ασθενείς εκ των οποίων οι 13 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Η πληρότητα του Νοσοκομείου ανήλθε στο 96%, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσηλεύονται είναι τα 63 έτη, ενώ ο νεαρότερος σε ηλικία ασθενής είναι 31 ετών και ο γηραιότερος 93 και οι δύο χωρίς ιστορικό εμβολιασμού».
Σημείωσε ότι «ποσοστό που ανέρχεται στο 81% των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς, δεν είναι εμβολιασμένο. Ενώ κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών υπήρχαν σχεδόν διπλάσιες εισαγωγές ασθενών από εξιτήρια, εντούτοις χθες Τετάρτη 12 Ιανουαρίου υπήρξε ισοζύγιο, αφού έγιναν 8 εισαγωγές και δόθηκαν 7 εξιτήρια».
Σύμφωνα με την κα. Χατζηγιάννη, «στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται σήμερα 35 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων οι 5 σε συνθήκες ΜΑΦ. Στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden φιλοξενούνται 127 άτομα θετικά στο κορωνοϊό, τα οποία ύστερα από δέκα μέρες, με βάση το πρωτόκολλο θα αποδεσμευτούν, ενώ 25 ασθενείς νοσηλεύονται στον θάλαμο Post Covid».
Ανέφερε επίσης ότι «ο θάλαμος Post Covid που άνοιξε πρόσφατα στο Κέντρο Αποκατάστασης, υποστήριξε αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν εξιτήριο από τα Νοσοκομεία, αλλά συνεχίζουν την αποθεραπεία τους με φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία αναπνευστικού και κινησιοθεραπεία».
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Αναφοράς λόγω της μετάλλαξης Ομικρον που φαίνεται να επικρατεί στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα, απάντησε ότι «δυστυχώς υπάρχουν κρούσματα και εντός του προσωπικού με αποτέλεσμα άνω των 20 ατόμων από όλες τις ομάδες να απουσιάζουν από την εργασία τους. Ωστόσο, το προσωπικό του Νοσοκομείου επιδεικνύει συναδελφικότητα και ιδιαίτερο ζήλο και εργάζεται υπερωρίες, ούτως ώστε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει από την έλλειψη συναδέλφων του και να μην διαταραχθεί η ισορροπία του δημόσιου Νοσηλευτηρίου».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «η απότομη αύξηση εισαγωγής ασθενών στο Νοσοκομείο δεν προκάλεσε ανησυχία, αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη χάρη στη μεθοδικότητα και την ομαδικότητα του προσωπικού”.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς η κα. Χατζηγιάννη είπε πως «τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς και τα Εμβολιαστικά Κέντρα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου εργάζονται πυρετωδώς για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο που επιθυμεί να λάβει την 1η, 2η και την 3η δόση του εμβολίου. Ικανοποιητικά είναι επίσης τα αποτελέσματα για τους εμβολιασμούς παιδιών άνω των πέντε ετών».
Ο κόσμος, συνέχισε «προσέρχεται κατά δεκάδες στα Εμβολιαστικά Κέντρα, γεγονός που είναι μεν ευχάριστο αλλά ταυτόχρονα προσφέρει ιδιαίτερη ανακούφιση στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων. Σύμφωνα με μελέτες τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύσουν, αφού μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής νόσησης αλλά και θανάτων».
Ανέφερε επίσης ότι «μπορεί η μετάλλαξη Ομικρον να είναι πολύ μεταδοτική και να προσβάλλει τόσο εμβολιασμένους όσον και εκείνους που έχουν μολυνθεί, αλλά είναι παρήγορο ότι σε αυτή την ομάδα ασθενών τα συμπτώματα είναι ήπια και η ανάγκη νοσηλείας είναι εξαιρετικά χαμηλή.