Την πρόθεσή της να καταθέσει έφεση, εκφράζει η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), στην απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει προσφυγή κατά του πρωτοκόλλου που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο.
Σε ανακοίνωσή της, η Συντεχνία αναφέρει ότι τρία ήταν τα κεντρικά θέματα στη δικαστική προσφυγή της που παραμένουν αναπάντητα, η νομιμότητα, αναγκαιότητα και αναλογικότητα των μέτρων του πρωτοκόλλου, η παντελής έλλειψη διαβούλευσης με τη συντεχνία σε συλλογικά θέματα που αφορούν στις εργασιακές συνθήκες των μελών της και η ασάφεια για το ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου.
Η Συντεχνία, προστίθεται, διεκδίκησε και διεκδικεί τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα του κάθε μέλους της δίχως διακρίσεις και σημειώνει πως, αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη «μετά την υπεροπτική στάση της διοίκησης και με πόνο ψυχής, ενώ έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες να επιτραπεί στα μη εμβολιασμένα μέλη μας να διδάξουν εξ αποστάσεως και όλες απορρίφθηκαν».
«Η προσφυγή της συντεχνίας απορρίφθηκε λόγω αποδοχής προδικαστικών ενστάσεων και όχι για λόγους ουσίας», αναφέρει και εκφράζει την άποψη πως το δικαστήριο δεν έκρινε ότι τα μέτρα του ΤΕΠΑΚ ήταν νόμιμα ή συνταγματικά και δεν προχώρησε στην εξέταση των ζητημάτων που ηγέρθησαν επί της ουσίας.
Μεταξύ άλλων, η Συντεχνία σημειώνει πως, παρά τον δεδομένο σεβασμό στη δικαστική απόφαση, «έχουμε την άποψη ότι δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή σε στοιχεία που έπρεπε να εξεταστούν», φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι δεν εξετάστηκε αν το διάταγμα του Ιουλίου 2021 περιλάμβανε σχετική πρόνοια που, είτε να ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων, είτε να επιτρέπει στα πανεπιστήμια να παίρνουν αυστηρότερα υγειονομικά μέτρα, «ωστόσο στην απόφαση αναφέρεται ότι σε αυτό στηρίχθηκε το ΤΕΠΑΚ».
Υπενθυμίζει ότι η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην πρόσφατη έκθεση της, έχει αμφισβητήσει αν το ΤΕΠΑΚ έχει τη νομική κάλυψη να υιοθετήσει τα εν λόγω μέτρα.
Αναφέρει επίσης ότι, παρόλο που ο νομικός εκπρόσωπος του ΤΕΠΑΚ δήλωσε δημόσια ότι το Διοικητικό Δικαστήριο εξέτασε και την ουσία της προσφυγής, «το τελικό γραπτό και δημόσιο κείμενο δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο».
Η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ αναφέρει πως «αυτή η τοποθέτηση του νομικού συμβούλου του ΤΕΠΑΚ δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα και είναι αναληθής», ενώ κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις και για ακόμη μία φορά χρησιμοποιούνται τα ΜΜΕ για να προωθηθούν αναλήθειες».
Το θέμα για τη συντεχνία, προστίθεται, δεν ήταν ποτέ αν τα υγειονομικά μέτρα όπως εκδίδονται από τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης και υπογραμμίζεται ότι «οι ανησυχίες της συντεχνίας μας επικεντρώνονται στις προβληματικές διαδικασίες και αυθαίρετες αποφάσεις που υιοθετήθηκαν και που συνεχίζουν να αγνοούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».
«Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που το αποτέλεσμα της προσφυγής είναι προβληματικό και έπεται έφεση», υποδεικνύει η ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ και καταλήγει λέγοντας ότι «η πανδημία δεν δικαιολογεί ούτε την απανθρωπιά αλλά ούτε και την παρατυπία».
Πηγή: ΚΥΠΕ