Αρχική Τελευταία Νέα Έκκληση Τμήματος Περιβάλλοντος στο κοινό για ανακύκλωση μπαταριών

Έκκληση Τμήματος Περιβάλλοντος στο κοινό για ανακύκλωση μπαταριών

Να ανακυκλώνει τις μπαταρίες του καλεί το κοινό το Τμήμα Περιβάλλοντος, με αφορμή την Ημέρα Μπαταρίας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα γεννήθηκε ο Ιταλός Αλέξανδρος Βόλτα, ο οποίος εφηύρε την μπαταρία το 1800.

Οι μπαταρίες σήμερα είναι διαθέσιμες για πολλούς σκοπούς και βρίσκονται παντού στην καθημερινότητά μας, σε πολλά οικιακά αντικείμενα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι η ποικιλία των μπαταριών αλλάζει διαρκώς, καθώς και η εύκολη πρόσβαση των ανθρώπων στη φορητή ηλεκτρική ενέργεια.

«Κάθε χρόνο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισέρχονται περίπου 800.000 τόνοι μπαταριών αυτοκινήτων, 190.000 τόνοι βιομηχανικών μπαταριών και 160.000 τόνοι μπαταριών καταναλωτών», σημειώνεται.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «πολλές μπαταρίες περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, ο υδράργυρος, το νικέλιο, το κοβάλτιο, το χρώμιο, το βανάδιο, το λίθιο, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος, καθώς και όξινα ή αλκαλικά είδη ηλεκτρολυτών και περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες σημαντικών πρώτων υλών».

Επομένως, η ανεξέλεγκτη διάθεση των μπαταριών είναι επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον και προκαλεί σημαντική σπατάλη των πολύτιμων πόρων των υλικών, επισημαίνεται. Πολλά από τα συστατικά αυτών των μπαταριών μπορούν να ανακυκλωθούν, αποφεύγοντας την απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον και, επιπλέον, παρέχοντας πολύτιμα υλικά σε σημαντικά προϊόντα, προστίθεται.

Με αφορμή την «Ημέρα Μπαταρίας», το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί το κοινό να μαζέψει τις μπαταρίες που δεν χρησιμοποιεί πλέον και να τις οδηγήσει για ανακύκλωση στους ειδικούς κάδους του Οργανισμού «ΑΦΗΣ Κύπρου». Οι κάδοι βρίσκονται τοποθετημένοι σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών ειδών, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, δημόσια κτήρια, υποκαταστήματα τραπεζών και γενικά σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα, σημειώνεται.

Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος για να βρούμε τον πλησιέστερο κάδο είναι η δωρεάν εφαρμογή για το κινητό «RECYCLING CY» ή μέσω της ιστοσελίδας της ΑΦΗΣ www.afiscyprus.com.cy, καταλήγει η ανακοίνωση.