Εναντίον της χορήγησης 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τάσσεται ο Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πάτρων, Δρ. Γιώργος Πάνος, ο οποίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το επόμενο διάστημα ο ίδιος δεν θα πρότεινε άλλες χαλαρώσεις, αφού αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι στην κοινότητα υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα.
Ο Δρ. Πάνος, ο οποίος είναι και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, δίνει επίσης τη δική του θέση σε σχέση με τη χρησιμότητα της 4ης δόσης εμβολίου στους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η Κύπρος έχει περάσει στο στάδιο της ενδημίας, τονίζοντας ότι για να μπορούμε να μιλάμε για ενδημικό στάδιο πρέπει να σταματήσει η πανδημία και αυτή τη στιγμή «η πανδημία δεν έχει λήξει».
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ πού βρίσκονται οι συζητήσεις των ειδικών, για τη χορήγηση της 4ης δόσης, ο Δρ. Πάνος απάντησε πως ο ίδιος δεν είναι υπέρ της 4ης δόσης, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα στο Ισραήλ, που έχει κάνει την 4η δόση, δεν είναι τόσο εντυπωσιακά.
Οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν αντισώματα με τόση ευχέρεια
Σχετικά με τη χρησιμότητα της 4ης δόσης εμβολίου στους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ο Καθηγητής Γιώργος Πάνος εξέφρασε την εκτίμηση πως η χορήγηση 4ης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους «δεν είναι και τόσο ισχυρή ως προστασία», εξηγώντας πως οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή «δεν είναι σε θέση να αναπτύξουν αντισώματα και προστασία με τόση ευχέρεια όσο εμείς νομίζουμε».
Ο Δρ. Πάνος εκτιμά ότι στην περίπτωση, που αποφασιστεί χορήγηση της 4ης δόσης, θα πρέπει να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, έτσι ώστε να προστατευθούν οι ανοσοκατασταλμένοι που ζουν ανάμεσα του.
Επίσης, αναφέρει ότι αν θα συμφωνήσει με τη χορήγηση της 4η δόση, αυτή θα πρέπει αυτή να γίνεται με εμβόλια που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή κατά την άποψη του «η 4η δόση δεν θα προσδώσει πολλά».
Εξάλλου, υπέρ τάσσεται και στον ετήσιο εμβολιασμό, ο οποίος αναμένει να αρχίσει το Φθινόπωρο του 2022 ή ενδεχομένως τον επόμενο χρόνο.
Γιατί αυξήθηκε το ποσοστό θετικότητας
Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη χθεσινή καταγραφή αύξησης του ποσοστού θετικότητας, το οποίο ανήλθε στο 3,66%, να αναφέρει αν στη σύσκεψη της προσεχούς Τρίτης με την ΣΕΕ θα εισηγηθεί νέες χαλαρώσεις, ο Δρ. Πάνος είπε πως ο ίδιος δεν θα προτείνει νέες χαλαρώσεις, αφού σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα» και θα πρέπει να δουν επακριβώς το γιατί.
Σε ερώτηση αν η αύξηση του ποσοστού θετικότητας σημαίνει ένα νέο ενδεχόμενο πισωγύρισμα, ο Καθηγητής Πάνος εκφράζει την πεποίθηση πως η αύξηση οφείλεται στη χαλάρωση των μέτρων, αλλά και στην εξάπλωση της Όμικρον 2 στην κοινότητα.
Όπως αναφέρει «τα μέτρα χαλαρώνουν και ο κόσμος δεν φοράει τις μάσκες του, ενώ δεν γίνεται η προφύλαξη η αντίστοιχη που πρέπει», για να σημειώσει ότι η Όμικρον 2 που έχει εντοπιστεί σε άλλες χώρες και μεταδίδεται ταχύτερα, ενδεχομένως, να υπάρχει αυξημένη και στην Κύπρο.
«Ξεθαρρέψαμε και τα αφήσαμε όλα στο χαλαρό. Ουσιαστικά ο κόσμος είναι πιο χαλαρός και βλέπουμε ότι με τη χαλάρωση των μέτρων έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», σημειώνει.
Ο Δρ. Πάνος εκτιμά πως η Όμικρον 2 αυξάνεται στην κοινότητα και ότι θα φανεί στις επόμενες μετρήσεις που γίνονται.
Επανέρχεται εκ νέου στο θέμα του εξαερισμού, το οποίο όπως αναφέρει είναι το σημαντικότερο μέτρο που πρέπει να ληφθεί άμεσα, για τη διαχρονική συνέχιση της λειτουργικότητας και της δραστηριότητας του κοινού. Τονίζει ότι χωρίς της λήψη απόφασης για εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου η Κύπρος θα έχει πισωγυρίσματα.
«Αν είχαμε μεριμνήσει από πέρσι να βάλουμε κεντρικούς εξαερισμούς με αρνητική πίεση και εναλλαγές κάθε ώρα, σύμφωνα με το νόμο του αέρα, θα ήταν πολύ λιγότερα τα κρούσματα, διότι ο αέρας μέσα στους χώρους που επισκεπτόμαστε θα ήταν πιο καθαρός. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε, εάν θέλουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα», συμπληρώνει.
Εξάλλου, εκφράζει την ευαρέσκεια του για τον μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργούνται ημερησίως, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο επιτηρείται με μεγαλύτερη ακρίβεια το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα.
Δεν έχει λήξει η πανδημία
Σε ερώτηση αν η Κύπρος έχει περάσει σε ενδημικό στάδιο, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, ο Δρ. Πάνος ανέφερε ότι «για να μιλάμε για ενδημικό στάδιο πρέπει να σταματήσει η πανδημία», σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να λες ότι υπάρχει ενδημία στην Κύπρο, ενώ υπάρχει πανδημία σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον Καθηγητή θα πρέπει να τηρούνται οι ορολογίες στην ιατρική και δεν γίνεται «να δημιουργούμε μόνοι μας ορολογίες που σκεφτόμαστε εμείς».
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», είπε, «δεν έχει πει τίποτα τέτοιο και δεν έχει ορίσει ότι η πανδημία έχει λήξει. Όταν το πει ο ΠΟΥ, ο FDA και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τότε θα αρχίσουμε να τη βλέπουμε σύμφωνα με τον ορισμό. Αυτή τη στιγμή δεν έχει λήξει η πανδημία», τόνισε.
Πηγή ΚΥΠΕ