Αρχική Τελευταία Νέα Σύσκεψη στο Προεδρικό για μελέτη μέτρων αντιμετώπισης των αυξήσεων των τιμών στην...

Σύσκεψη στο Προεδρικό για μελέτη μέτρων αντιμετώπισης των αυξήσεων των τιμών στην αγορά

Σύσκεψη, με στόχο τη μελέτη μέτρων άμβλυνσης και αντιμετώπισης των συνεπειών των αυξήσεων των τιμών, στην αγορά, πραγματοποιείται στις έντεκα το πρωί στο Προεδρικό.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και η υφυπουργός Πρόνοιας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει τις ευαισθησίες και την αποφασιστικότητα να βοηθήσει, χωρίς να παραγνωρίζονται, όμως, οι οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Έμφαση, όπως δήλωσε, θα δοθεί στην άμβλυνση των προβλημάτων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, ανέφερε, στο ΡΙΚ, ότι στο τραπέζι θα τεθούν μεταξύ άλλων η πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ και ο καθορισμός οροφής τιμών για κάποια προϊόντα.

Προτάσεις απέστειλε στον ΠτΔ η ΟΕΒ

Ενόψει της σύσκεψης στο Προεδρικό, η ΟΕΒ, έδωσε, χθες το απόγευμα, στη δημοσιότητα, επιστολή, που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με εισηγήσεις, για αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ανάμεσα σε άλλα προτείνει:

– Επέκταση, μέχρι το τέλος του χρόνου, της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της μείωσης του ΦΠΑ, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο δέκα τοις εκατόν για τους οικιακούς καταναλωτές και στο πέντε τοις εκατόν για τις ευάλωτες ομάδες.

– Μείωση του Φ.Π.Α στα καύσιμα, λόγω των αυξημένων εσόδων του κράτους από τη διαρκή αύξηση της τιμής των καυσίμων.

– Επιβολή μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α στο φρέσκο γάλα και στο ψωμί.

– Επιβολή μειωμένου ή μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α σε έργα εξοικονόμησης ενέργειας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

και Στήριξη της εγχώριας γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής, με δέσμευση για διατήρηση των τιμών σε συμφωνημένα επίπεδα.