Η Γη εκπέμπει «SOS» – Ο Δήμος Λεμεσού ανταποκρίνεται με ουσιαστικές δράσεις
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τη γη να εκπέμπει ένα επείγον τριπλό σήμα «SOS». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εξελίσσεται σε τρία μέτωπα: Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα χωρίς να αφήνει περιθώρια να προσαρμοστούν αποτελεσματικά οι άνθρωποι και η φύση. Η απώλεια της βιοποικιλότητας, σε συνδυασμό με άλλες πιέσεις έχουν οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο είδη αντιμέτωπα με τον κίνδυνο εξαφάνισης, ενώ η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.
Στην επείγουσα αυτή ανάγκη, ο Δήμος Λεμεσού απαντά με δράσεις τόσο συμβολικές, όσο και ουσιαστικές στην προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους να σώσουμε τον πλανήτη!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος διοργάνωσε την Κυριακή 5 Ιουνίου, εκστρατεία καθαριότητας κατά μήκος της παραλίας Εναερίου μέχρι το Crown Plaza, από την οποία συγκεντρώθηκαν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών. Παρόντες και 30 νέοι από 8 χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Youth For Climate που διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Stress ball, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Κανάρη που είναι ο Πρόεδρος του οργανισμού.
«Το περιβάλλον είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Η εκστρατεία μας αποτελεί μια συμβολική κίνηση που κάνουμε ως Δήμος Λεμεσού και ως δημότες. Καθαρίζουμε και στέλνουμε το μήνυμα ότι το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας, όλη της Ευρώπης, όλου του κόσμου» είπε ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης απευθυνόμενους στους εθελοντές που έσπευσαν να ενισχύσουν την εκστρατεία. Και έστειλε το μήνυμα ότι ο Δήμος στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα συμβάλει στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να μπει φρένο στο κακό που έρχεται με την κλιματική αλλαγή, την απερήμωση και όχι μόνο.
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικές είναι τέτοιες δράσεις. Τη Μεσόγειο κατακλύζουν περίπου 300 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών τον χρόνο, και είναι γνωστό πως αυτό μεταφράζεται στην κλιματική συνθήκη που βιώνουμε στην ξηρά» είπε από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου.
Κι έδωσε συγχαρητήρια για την επιτυχία της Λεμεσού να ενταχθεί στις 100 πόλεις της Ευρώπης που μέχρι το 2030 θα έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα για να γίνουν κλιματικά ουδέτερες. «Χρειάζεται η βοήθεια όλων μας, καθώς στη συνθήκη αυτή μπαίνουν ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση συγκοινωνιών, η προσπάθεια να βρούμε τρόπους να προσθέτουμε πράσινο στις πόλεις, να δούμε πως δημιουργούμε κήπους ακόμα και στις ταράτσες, πως θα αλλάξουμε αυτή τη συνθήκη που θα μας επιτρέπει να έχουμε πιο καθαρό αέρα, ακόμα πιο καθαρή θάλασσα. Γη ικανή να μας ταΐζει και αυτό είναι το μεγάλο κεφάλαιο. Ουδείς εξαιρείται τούτης της προσπάθειας» είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος.