Σοβαρό είναι το πρόβλημα με τον διαβήτη στην Κύπρο, παρά το καλό επίπεδο θεραπείας, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη στατιστικών στοιχείων.
Εκτιμάται ότι στην Κύπρο, οι διαγνωσμένοι διαβητικοί ανέρχονται στις 85 έως 130 χιλιάδες. Ανάμεσα τους και 350 παιδιά.
Στατιστικά ένας στους δέκα ανθρώπους υποφέρει από διαβήτη, ενώ για κάθε διαγνωσμένο, υπάρχει ακόμη ένας άνθρωπος ο οποίος είναι αδιάγνωστος.
Στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, η Ντίνα Κωνσταντινίδου Πρόεδρος του Συνδέσμου Ατόμων με Διαβήτη δήλωσε ότι μεγάλο είναι το πρόβλημα με ακρωτηριάσεις λόγω του διαβήτη. Ανέφερε ότι απαιτείται η αλλαγή των πληγών από γιατρούς ποδολόγους και όχι από ανειδίκευτους νοσοκόμους.
Ο Αντρέας Θεοδώρου Πρόεδρος του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου ζήτησε να εφαρμοστούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αν δεν προληφθεί η ασθένεια το κόστος στην συνέχεια είναι πολλαπλάσιο.
Η Δροσούλου Χατζησάββα Πρόεδρος του Συνδέσμου Παιδιών με Διαβήτη, ζήτησε την προσφορά ανέπαφων αισθητήρων για καταμέτρηση του διαβήτη και διαχείριση της ινσουλίνης. Με τους ανέπαφους αισθητήρες αποφεύγεται ο συνεχής ενέσιμος έλεγχος των παιδιών, για καταμέτρηση της ινσουλίνης. Σήμερα οι αισθητήρες αγοράζονται από τους γονείς και η αξία τους είναι γύρω στα 60 ευρώ. Ένα παιδί χρειάζεται δύο αισθητήρες τον μήνα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος δήλωσε ότι απαιτείται η στήριξη των παιδιών, ενδεχομένως με επιδόματα και συνοδούς στα σχολεία.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις αντλίες ινσουλίνης.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Αντρέας Αποστόλου δήλωσε ότι απαιτείται η ενεργότερη εμπλοκή του ΓΕΣΥ.